Bondeviks ukjente barn

STATSMINISTERENS KONTOR (Dagbladet): Kjell Magne Bondevik drar fram bildet av taiwanske So Chou Chin (5). - Du ser det lyser av henne. Søt jente. Jo, det føles som hun er mitt barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet tok turen opp i regjeringsbyggets 16. etasje for å møte en solbrun statsminister og snakke om datteren han fikk i fjor høst. At Bondevik ble far kort etter at han ble slått til ridder av det regjerende bord, visste du nok ikke.

Nestekjærlighet

Men så er det bare en halv sannhet: So Chou Chin er hans fadderbarn. Han og kona Bjørg har fjernadoptert den handikappede femåringen. Hver måned sender de 125 kroner til Taiwan.

Pengene går til terapi og trening av den cerebral parese-rammede jentungen. Hun kan ikke gå eller sitte alene, sliter med å prate, og trener nå på å spise selv.
- Kona og jeg har holdt på med fjernadopsjon i 15- 20 år. Vi valgte bevisst å starte da barna var små. Tanken var at de slik skulle få lære om nestekjærlighet.

- Hva gir dette deg?
- Jeg gir jo jevnlig penger til en rekke misjons- og bistandsorganisasjoner. Men når du gir til ett bestemt barn, blir det veldig konkret. Du blir jevnlig orientert om hvordan det går, og får et personlig forhold til barnet. Jeg vet at fadderdatteren min lærer å mestre sitt handikap. At jeg gir henne en framtid og håp. Jeg vet at pengene hjelper. Det gir mer mening. Og å være fadder er oppdragende. Du glemmer ikke så lett solidaritet og nestekjærlighet.

- Vi har råd

- Og så har vi kanskje behov for å føle oss snille?
- Ja, men jeg vil legge mer vekt på giverviljen og solidariteten. Og 125 kroner i måneden har de fleste av oss råd til å gi.

- Penger til å hjelpe ett fattig barn, er ikke det bare en dråpe i havet?
- Det er dilemmaet ved all bistand. Problemene er så store, at det nytter liksom ikke. La meg snu på det: Hvert menneske i dette mylderet av fattigdom er verdt like mye som deg. Kan jeg hjelpe ett menneske, så har jeg gjort noe stort.

<B>FADDERPAPPA:</B> - Det er et tankekors at de som har minst gir mest, sier Kjell Magne Bondevik, med bildet av sitt fadderbarn So Chou Chin foran seg på statsministerens kontor.