Dagbladet avslører:

Bondeviks ukjente Saudi-kontakt

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh.

TIDLIG UTE: Kjell Magne Bondevik fotografert på vei inn på Saudi-Arabias ambassade i Oslo, 4. februar i år. Han var blant de aller første som besøkte landets nye ambassadør, opplyser ambassadøren til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones
TIDLIG UTE: Kjell Magne Bondevik fotografert på vei inn på Saudi-Arabias ambassade i Oslo, 4. februar i år. Han var blant de aller første som besøkte landets nye ambassadør, opplyser ambassadøren til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

GENÈVE/OSLO (Dagbladet): Det var 4. februar i år, og tidligere statsminister og KrF-nestor Kjell Magne Bondevik spaserte inn porten til Saudi-Arabias ambassade - i et praktbygg på Skarpsno på Oslos vestkant, få meter fra fjorden.

Bondevik bekrefter overfor Dagbladet at han har hatt flere møter med ambassaden de siste åra.

- Det var en høflighetsvisitt for å ønske landets nye kvinnelige ambassadør velkommen til Norge, sier han, og legger til:

- Møter med ulike lands ambassadører er helt normalt. Så vidt jeg husker var det Aamir Sheikh som foreslo at jeg skulle møte henne og gjorde avtale om møte.

Dagbladet kan nå avsløre at Bondeviks forhold til aktører fra Saudi-Arabia går utover noen besøk på ambassaden.

Fikk penger

Dokumentasjon Dagbladet har fått tilgang til, viser at Norges tidligere statsminister og hans organisasjon Oslosenteret har fått over tre millioner kroner fra organisasjonen Muslim World League (MWL). Pengene til Bondevik ble formidlet via en stiftelse i Oslo, tilhørende Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh.

Sheikh var fra 1995 til 2011 et synlig og aktivt medlem av Oslo bystyre, og ledet 17. maikomiteen i hovedstaden i to år. Nå er han leder av Stovner Høyre, og driver valgkamp for fire nye år med Erna Solberg.

Bondevik og Sheikh sier til Dagbladet at MWL er en internasjonal organisasjon som er uavhengig av saudiarabiske myndigheter. De viser til lederen Al-issa, som sier organisasjonen ikke har fått noe statsstøtte de siste fem åra.

Men Saudi-Arabias ambassade i Oslo bekrefter at MWL finansieres via et fond underlagt saudiarabiske myndigheter. Eksperter Dagbladet har snakket med, knytter også MWL direkte til regimet.

Ekspertene kommenterer på generelt grunnlag – uten å ha blitt forelagt Bondevik og Sheikhs navn.

Ina Tin, seniorrådgiver og Saudi-Arabia-ekspert i Amnesty International, sier at norske politikere må være varsomme med å motta penger fra MWL:

ADVARER: Ina Tin fra Amnesty advarer norske politikere mot å ta imot penger fra Muslim World League. Foto: Audun Braastad / NTB
ADVARER: Ina Tin fra Amnesty advarer norske politikere mot å ta imot penger fra Muslim World League. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer

- Norske politikere som mottar finansiell støtte fra Muslim World League må være klar over at de risikerer å fungere som en brikke i Saudi-Arabias imagebygging. I seg selv kan det bidra til å svekke deres egen troverdighet når det gjelder menneskerettigheter, sier Tin til Dagbladet.

Hun mener at «Saudi-Arabias grep om Muslim World League er godt kjent» og legger til:

- Det er også godt kjent at Saudi-Arabia har et svært problematisk rulleblad når det gjelder respekt for menneskerettigheter. Det handler om mangel på ytringsfrihet, omfattende bruk av tortur og dødsstraff, urettferdige rettsprosesser, diskriminering av kvinner og knebling av kvinneaktivister, for å nevne noe.

- Jeg har ikke fått penger fra MWL, men honorar fra «Stiftelsen Dialog for fred» for foredrag og møteoppdrag jeg har hatt i sammenhenger hvor også Al Issa (MWLs leder, red.anm.) har deltatt, skriver Bondevik i en e-post.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

Overføringene

Den 20. januar i år, drøyt to uker før Bondeviks møte på den saudiarabiske ambassaden i Oslo, ble det overført drøyt 4,1 millioner kroner fra Muslim World League i Saudi-Arabia, til Sheikhs stiftelse, Dialog For Fred.

Det viser dokumentasjon Dagbladet sitter på. Dagbladet har via innsynsbegjæringer også sporet opp en identisk overføring – på samme dato – i Valutaregisteret. Der framgår det at pengene fysisk ble sendt fra en konto i Saudi-Arabia. Eksperter knytter overfor Dagbladet MWL direkte til det saudiarabiske regimet.

Dagen etter, den 21. januar 2021, ble det gjort tre overføringer fra Dialog For Fred, viser dokumentene:

* To overføringer på totalt 509 000,- til Kjell Magne Bondevik personlig.

* 2,75 millioner til Oslosenteret, organisasjonen Kjell Magne Bondevik grunnla i 2006, etter at han gikk av som statsminister.

Bondevik sier det dreier seg om honorar for fem seminarer i Oslo, flere møter, et digitalt seminar, seminar i Genève og to møter i Brussel. Ifølge Bondevik har han fått betalt i underkant av 3,3 millioner for denne jobben, men selv bestemt at 2,75 millioner av beløpet skulle gå til Oslosenteret.

- Jeg har i mange år vært opptatt av interreligiøs dialog, og ser dette som en videreføring av dette engasjementet, sier Bondevik.

- Jeg har for øvrig ikke hatt lønn fra Oslosenteret i flere år nå, på tross av at jeg fortsatt gjør en god del arbeid der. Derfor synes jeg at det ikke er urimelig at jeg får noe honorar for arbeid jeg gjør i andre sammenhenger. Det hører også med i sammenhengen at jeg har ettergitt et lån til Oslosenteret som jeg ga i en vanskelig økonomisk situasjon for senteret for noen år siden, skriver Bondevik.

Bondevik sier at han har «som politikk å sende mesteparten av større personlige honorarer videre til Oslosenteret». Han er i dag arbeidende styreleder for Oslosenteret.

Knyttes til myndighetene

Dagbladet har snakket med tre eksperter på Saudi-Arabia og Muslim World League, som alle sier organisasjonen er tett knyttet til Saudi-Arabia, og i stor grad finansieres derfra.

KRITISK: Professor Reinhard Schulze. Foto: Berkley College
KRITISK: Professor Reinhard Schulze. Foto: Berkley College Vis mer

En av dem, Reinhard Schulze, er professor emeritus ved Universitetet i Bern. På spørsmål om man kan opptre uavhengig når man får penger fra Muslim World League, sier han følgende:

- Det er svært lite sannsynlig at du kan beholde din uavhengighet. Selv om donasjonene ikke offisielt kommer med noe krav om å underlegge deg regimet, er det naivt å anta at støtten er betalt uten noen baktanke, sier Schultze, og fortsetter:

- Muslim World League hevder å være uavhengig av den saudiarabiske regjeringen. Fakta er imidlertid at MWL opptrer som et semioffisiell fløy av Saudi-Arabia innenfor religionspolitikken. MWLs øverste ledelse er stort sett alle underlagt regimet, som også finansierer driften til en betydelig grad. Det betyr at det også er politisk samarbeid.

Den profilerte, amerikanske forskeren og forfatteren Natana Delong-Bas – som blant annet står bak Oxford Universitys leksikon om kvinner og islam, sier:

- Selv om organisasjonen hevder å være uavhengig, er den finansiert av saudiarabiske myndigheter, og det er den saudiarabiske regjeringen som utnevner lederne i organisasjonen.

Den saudiarabiske ambassaden i Oslo har bekreftet overfor Dagbladet at MWL finansieres fra et fond som administreres av saudiarabiske myndigheter.

Avviser kobling

Bondevik sier han har fått pengene sine fra Aamir J. Sheikhs stiftelse Dialog for Fred. Dagbladet kan dokumentere at Stiftelsen Dialog for Fred i sin tur har fått pengene fra MWL. Konfrontert med dette, bekrefter Bondevik at han er kjent med at Dialog for Fred fikk pengene fra Muslim World League.

Både Bondevik og Aamir Sheikh framholder at Muslim World League ikke er finansiert av Saudi-Arabia, og viser til Muslim World Leagues leder, Dr. Mohammad Al-Issa.

- Al-Issa har for øvrig understreket at de opererer uavhengig av saudiarabiske og andre lands myndigheter og er en «paraplyorganisasjon» for verdens muslimer. Jeg vil uansett alltid operere uavhengig av saudiarabiske myndigheter. Jeg vil aldri sette meg i en situasjon hvor jeg ikke kan si det jeg vil, skriver Bondevik i en e-post.

Al-Issa sier til Dagbladet at organisasjonen er uavhengig av Saudi-Arabia, og ikke har mottatt støtte fra Saudi-Arabia eller andre stater i hans fem år som generalsekretær (se egen sak).

Al-Issa sier også at han som leder ikke velges av Saudi-Arabia, men av MWLs øverste råd, med 70 muslimske medlemmer fra ulike land. Det rådet ledes for øvrig av stormuftien av Saudi-Arabia, som er den høyest ansette religiøse myndigheten i Saudi-Arabia - og som oppnevnes av den saudiarabiske kongen. Det går fram på MWLs hjemmesider.

- Vi forholder oss til hva MWL sier, at de er uavhengig av alle lands myndigheter, og har ikke sett dokumentasjon på noe annet. Vi har tillit til HE (His Excellency, red.anm.) Dr. Mohammad Bin Abudulkarim Al-Issa som er moderat muslim og en fredsforkjemper mellom muslimer, kristne, jøder og alle verdens religioner, skriver Aamir J. Sheikh i en e-post til Dagbladet.

SAMARBEID: Aamir J. Sheikh skriver i en e-post at han gjennom stiftelsen sin samarbeider med Muslim World League for «å gjennomføre ulike freds- og dialogmøter og konferanser i Norge og internasjonalt». Foto: Lars Eivind Bones
SAMARBEID: Aamir J. Sheikh skriver i en e-post at han gjennom stiftelsen sin samarbeider med Muslim World League for «å gjennomføre ulike freds- og dialogmøter og konferanser i Norge og internasjonalt». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

«Fortrolig avtale»

Sheikh skriver videre at han gjennom stiftelsen sin samarbeider med Muslim World League for «å gjennomføre ulike freds- og dialogmøter og konferanser i Norge og internasjonalt».

Han sier dette baseres på «en konfidensiell avtale mellom stiftelsen og MWL, som er to private aktører som samarbeider om flere fredsprosjekter».

- Hvor mye av dette har blitt betalt til Kjell Magne Bondevik, og hvor mye til Oslo-senteret?

- Det er en fortrolig avtale mellom stiftelsen og Kjell Magne Bondevik.

Dagbladet har snakket med MWLs leder, Muhammad al-Issa. Han bekrefter avtalestrukturen: MWL har avtale med Dialog for Fred, som igjen har avtale med Bondevik. Al-Issa sier han personlig har ønsket samarbeidet med Bondevik velkommen.

- Det er viktig for meg at Bondevik har en religiøs bakgrunn. Og han er høyt respektert i skandinaviske land. Da han var statsminister, var ryktet hans veldig godt, sier al-Issa til Dagbladet, om den tidligere statsministeren og presten Bondevik.

Dagbladet ønsket å se hva samarbeidet med Muslim World League går ut på. Det førte oss til Genève i Sveits i slutten av august.

Hotel President Wilson ligger nydelig til ved Genèvesjøen. Her arrangerte Stiftelsen Dialog for Fred konferanse, med Muslim World Leagues leder på talerstolen.

Toppmøtet

Svarte Mercedes-er sto parkert utenfor luksushotellet President Wilson da tidligere statsminister og Krf-nestor Kjell Magne Bondevik og Høyre-politiker Aamir J. Sheikh ønsket velkommen til konferanse i Genève, mandag for en uke siden.

Rett foran podiet satt hovedtalerne rundt et langbord. I midten satt MWL-leder Mohammad al-Issa. Blant gjestene var lederen for Verdens helseorganisasjon, som ifølge en lokal journalist knapt nok hadde vist seg på et eneste arrangement siden coronaviruset begynte å løpe løpsk.

TOK SEG TID: WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus (t.v.) har hatt to hektiske år med pandemi over hele verden, men fant tid til å delta på konferansen arrangert av Aamir J. Sheikh (i midten). Foto: Lars Eivind Bones
TOK SEG TID: WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus (t.v.) har hatt to hektiske år med pandemi over hele verden, men fant tid til å delta på konferansen arrangert av Aamir J. Sheikh (i midten). Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Rundt femti mennesker var samlet rundt bord med hvite duker, deriblant diplomater, toppfolk fra internasjonale organisasjoner, sikkerhetsfolk og presse, og hørte på innlegg om globalt samarbeid etter corona. Blant dem som talte var al-Issa, som etterpå ble invitert på podiet til paneldebatt - moderert av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Dagbladet møtte Bondevik i Genève etter konferansen.

- Er det greit for deg som tidligere statsminister å motta penger fra en organisasjon som i stor grad er finansiert av Saudi-Arabia?

- Den er ikke det, etter mine opplysninger. Det må jeg si at går ganske mye inn på meg, at dere gjentar det spørsmålet. Og gjengir noe som han (al-Issa, red.anm.) sier er usant. Og at jeg nærmest blir framstilt som en skjult, betalt agent for Saudi-Arabia. Det er en grov og uakseptabel mistenkeliggjøring, sier Bondevik.

Han sier at han ikke selv har gjort noen egne undersøkelser rundt finansieringen av Muslim World League, men viser til at mange andre respekterte internasjonale organisasjoner, blant annet FN-organisasjoner, samarbeider med dem. Utenriksdepartementet til Saudi-Arabias nære allierte USA, beskriver også Muslim World League som «statsstøttet», mens FN skriver at «Kongeriket Saudi -Arabia er det ledende bidragsytermedlemmet i de muslimske landene som finansierer Muslim World League».

- Hvis Muslim World League i stor grad er finansiert av Saudi-Arabia, er det da greit å motta penger fra dem?

- Nei, det vil jeg ikke svare på, fordi det er et hypotetisk spørsmål. Det er ikke noen problemstilling for meg, fordi jeg har fått honorar fra Dialog for fred, ikke Muslim World League, sier Bondevik.

Overføringene i januar var ikke første gang Aamir J. Sheikhs stiftelse fikk penger fra Muslim World League.

Bekrefter pengestøtte

I regnskapet for 2019 bekrefter Sheikh at Dialog For Fred samarbeidet med og fikk pengestøtte fra Muslim World League.

Han skriver at Dialog For Fred har «gjennomført dialogkonferanser i Oslo, Danmark, Sverige og Finland i samarbeid med HE Al-Issa, som vi har bidratt med å gi rådgivning og har mottatt økonomisk støtte som gikk til Stiftelsen Dialog for fred».

«HE Al-Issa» er «His Excellence» Mohammad al-Issa, altså lederen for Muslim World League.

I 2019 økte også Stiftelsens inntekter kraftig, fra mellom null til 55 000 kroner de foregående åra, til 600 000 kroner i 2019, i «tilskudd og støtte». 25 000 kroner oppgis å være fra Velferdsetaten i Oslo kommune. Høyre-politikeren Sheikh fortalte videre i årsrapporten at Stiftelsen Dialog For Fred skulle fortsette samarbeidet med den muslimske organisasjonen i 2020. I fjor hadde stiftelsen hele 6,8 millioner kroner i inntekter, viser årsregnskapet for 2020.

Sheikh vil ikke oppgi hvor mye støtte stiftelsen totalt har fått fra MWL.

- Det er som sagt en konfidensiell avtale mellom stiftelsen og MWL, som er private aktører, skriver Sheikh.

- Har du også fått penger personlig?

- Nei, det har jeg ikke.

- Hvorfor fikk Oslo-senteret 2,75 millioner?

- Disse midlene var honorar til Kjell Magne Bondevik, men det var han selv som ville at disse midlene skulle overføres til Oslosenteret, skriver Sheikh til Dagbladet.

Han ønsker ikke å si hvor lenge avtalen med MWL varer, men skriver at «vårt samarbeid er løpende».

GODT FORHOLD: Saudi-Arabias ambassadør til Norge, tok imot Dagbladet til intervju. Hun sier landet har et svært godt forhold til Aamir J. Sheikh. Foto: Lars Eivind Bones
GODT FORHOLD: Saudi-Arabias ambassadør til Norge, tok imot Dagbladet til intervju. Hun sier landet har et svært godt forhold til Aamir J. Sheikh. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Godt forhold

Arbeidet med denne saken førte til at Dagbladet ble invitert til å møte Amal al-Moallimi, Saudi-Arabias første kvinnelige ambassadør i Europa, i herskapsvillaen på Skarpsno.

- Herr Bondevik var en av de første jeg møtte etter at jeg tiltrådte som Saudi-Arabias første kvinnelige ambassadør. Han tok kontakt og ba om en høflighetsvisitt, for å ønske meg velkommen til Norge. Jeg ønsker alle velkommen hit til ambassaden om de ønsker å lære mer om landet mitt, understreker al-Moallimi.

Hun avviser at ambassaden på noe tidspunkt har betalt penger til Kjell Magne Bondevik eller Aamir J. Sheikh, og sier de ikke har noe formelt samarbeid med Stiftelsen Dialog for Fred.

- Aamir Sheikh har et veldig godt forhold til Saudi-Arabia. Han har også besøkt Saudi-Arabia tidligere, sier ambassadøren.

Om overføringene mellom Muslim World League og Stiftelsen Dialog for Fred, sier hun:

- Jeg har ikke noe kommentar til det, siden jeg har ikke innsikt i hva som foregår mellom Muslim World League og andre. Muslim World League er en internasjonal organisasjon, ikke bare saudiarabisk, selv om de har kontoret sitt i Saudi-Arabia.

Under intervjuet stilte Dagbladet spørsmålet:

- Men de får penger fra den saudiarabiske regjeringen?

- Selvsagt. Vi støtter mange religiøse organisasjoner – det religiøse sentrum for islam er jo i Saudi-Arabia, og millioner av muslimer reiser til de hellige stedene i Saudi-Arabia hvert år, svarte ambassadøren.

Dagen etter presiserer hun via sin sekretær at pengene ikke kommer fra «regjeringen», men fra et investeringsfond underlagt myndighetene.

I løpet av den timelange praten gjør hun det flere ganger klart at Saudi-Arabia «nullstilte» seg selv som land i 2017 – og gjennomførte en rekke reformer. Det er nå den kontroversielle kronprinsen Mohammed bin Salman som styrer Saudi-Arabia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer