«Bongo fra Kongo», tre akevitter, trangsynte velgere og legendariske tabber

Slik ser det ut når politikerne tabber seg ut.

GIKK I BARET: Presidentkandidat Gerald R. Ford, Frp-politiker Per Sandberg, Ap-politiker Thorbjørn Jagland og Storbritannias statsminister Gordon Brown har alle gjort det. Foto: NTB SCANPIX/DAGBLADET/FAKSIMILE
GIKK I BARET: Presidentkandidat Gerald R. Ford, Frp-politiker Per Sandberg, Ap-politiker Thorbjørn Jagland og Storbritannias statsminister Gordon Brown har alle gjort det. Foto: NTB SCANPIX/DAGBLADET/FAKSIMILEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld skal partilederne møtes for en siste gang debatt før valget. Nervene er spent, argumentene er spisset og fakta er sjekket. Mye kan vinnes. Og mye kan gå galt.

Tabber og feil kan fort prege en valgkamp. For eksempel dreit den britiske statsministeren, Gordon Brown, seg spektakulært ut i Rochdale utenfor Manchester, da han kalte 66-årige Gillan Duffy «biggot» (trangsynt red.anm.) for åpen mikrofon - som han trodde var slått av.

Bongo fra Kongo - De fleste tabbene skjer når politikere er private. Enten at samtaler som blir tatt opp skal være private, eller at de forsøker å være private i en intervju-situasjon, sier professor ved Universitetet i Bergen, Jens Elmelund Kjeldsen. Han er én av Norges fremste retorikk-eksperter.

Et eksempel er da Thorbjørn Jagland kalte president Omar Bongo fra Gabon «Bongo fra Kongo».

- Dette skjedde på TV 2s underholdningsprogram «I kveld med Per Ståle», hvor Jagland stilte opp sammen med kona. Han forsøkte å være personlig og det gikk galt, sier Kjeldsen. Han peker også på at Jagland ble feilsitert.

- Han kalte jo ikke Bongo for «Bongo fra Kongo». Han fortalte at ansatte i Utenriksdepartementet hadde kalt ham for det, forteller Kjeldsen.  Han peker på at «Bongo fra Kongo» viser at det kan være risikabelt for politikere å fleipe på tv.

- Få som er like vakker Én annen politiker som fikk merke dette var tidligere Ap-topp Bjarne Håkon Hanssen.

Under en sending av programmet «Først og sist» i 2002 spurte den svenske forfatteren og feministen Liza Marklund Ap-politikeren om han var feminist.

BONGO FRA KONGO Daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland (Ap) kalte president Omar Bongo fra Gabon «Bongo fra Kongo». Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DAGBLADET
BONGO FRA KONGO Daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland (Ap) kalte president Omar Bongo fra Gabon «Bongo fra Kongo». Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DAGBLADET Vis mer

Hanssen kunne først ikke svare, og forsøkte seg så med en spøk: «Det er få som er like vakker som deg som kaller seg feminister i Norge», sa han. Hanssen måtte senere beklage sine uttalelser.

- Jævla full Én annen Ap-politiker som ikke helt lyktes med spøken sin var tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

« . . . at noen har truet seg til å danse med Anniken Huitfeldt på et fylkespartimøte - den personen må ha vært jævla full», sa Berntsen på et debattmøte om pressens dekning av lederstriden i Ap i 2002.

Berntsens verbale bombe kom en drøy uke etter at Huitfeldt gjennom VG gikk til åpent angrep på Aps mannsdominerte gubbekultur.

FEMINIST? Under en sending av programmet «Først og sist» i 2002 spurte den svenske forfatteren og feministen Liza Marklund Ap-politikeren Bjarne Håkon Hanssen om han var feminist. Det gikk ikke bra. Foto: METTE MØLLER/DAGBLADET
FEMINIST? Under en sending av programmet «Først og sist» i 2002 spurte den svenske forfatteren og feministen Liza Marklund Ap-politikeren Bjarne Håkon Hanssen om han var feminist. Det gikk ikke bra. Foto: METTE MØLLER/DAGBLADET Vis mer

«Folk i Ap har sagt til meg at det er viktig at jeg danser med flest mulig menn i partiet», sa Huitfeldt blant annet.

Ble skjelt ut Ofte skjer tabber og skandaler når politikere ikke klarer å beherske seg, eller gjør noe dumt. Janne Endal Andersson ble Norges-kjent da hun ble skjelt ut av Sp-leder Liv Signe Navarsete under valgkampmøte i Nordfjordeid i 2011. Utskjellingen ble filmet, og har siden blitt en evig påminnelse om Sp-lederens temperament.

Alkohol og debatt kan også være en dårlig kombinasjon. I 2006 skapte det rabalader da Frp-nestformann Per Sandberg inntok Stortingets talerstol og fremsto synlig alkoholpåvirket, ifølge flere stortingsrepresentanter.

Etterpå innrømmet Sandberg at han hadde tatt tre akevitt før han gikk på talerstolen.

- JÆVLA FULL: Én annen Ap-politiker som ikke helt lyktes med spøken sin var tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

« . . . at noen har truet seg til å danse med Anniken Huitfeldt på et fylkespartimøte - den personen må ha vært jævla full», sa Berntsen på et debattmøte om pressens dekning av lederstriden i Ap i 2002. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
- JÆVLA FULL: Én annen Ap-politiker som ikke helt lyktes med spøken sin var tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen. « . . . at noen har truet seg til å danse med Anniken Huitfeldt på et fylkespartimøte - den personen må ha vært jævla full», sa Berntsen på et debattmøte om pressens dekning av lederstriden i Ap i 2002. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET Vis mer

I USA er kanskje den største tabben som har skjedd under en politisk debatt da presidentkandidaten Gerald Ford under en debatt mot da ukjente Jimmy Carter klarte å si at «det er ingen sovjetisk dominans i Øst-Europa». Uttalelsen ble ødeleggende for Ford og Carter vant valget.

- Jens frykter ikke feil I kveld blir det de norske politikernes tur. Vil Erna eller Jens tabbe seg ut? Kommer de til å si noe de kommer til å angre på?

- Han har vært med i tv-debatter i mange år og er nok uten sammenlikning den som har mest erfaring fra tv-debatter. Sånn sett er han nok den som minst frykter å gjøre en alvorlig feil, sier Jens sier Stoltenbergs nærmeste rådgiver, Hans Kristian Amundsen til Dagbladet.

- Men Jens er slik at han ønsker å kunne sakene ned til den minste detalj. Fordi han av natur mener det er viktig at politikere kan det de skal snakke om. Det tar selvsagt tid når han som statsminister skal ha god oversikt over nærmest et hvert tema. Det er mye å få oversikt over. Han er nok ikke redd for at noe skal gå galt, men ønsker den tryggheten det er å kunne faktaene, sier Amundsen.

KJEFTET: Janne Endal Andersson ble Norges-kjent da hun ble skjelt ut av Sp-leder Liv Signe Navarsete under valgkampmøte i Nordfjordeid i 2011. Utskjellingen ble filmet, og har siden blitt en evig påminnelse om Sp-lederens temperament. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN/NTB SCANPIX
KJEFTET: Janne Endal Andersson ble Norges-kjent da hun ble skjelt ut av Sp-leder Liv Signe Navarsete under valgkampmøte i Nordfjordeid i 2011. Utskjellingen ble filmet, og har siden blitt en evig påminnelse om Sp-lederens temperament. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN/NTB SCANPIX Vis mer

- Hvordan har Jens Stoltenberg forberedt seg til denne siste debatten?

- Dette er ofte mindre spennende enn man tror. Det er hardt arbeid. Det er å gå gjennom tema for debatten, vår hovedsaker og det innholdet vi ønsker å formidle. Slik er norsk politikk, sier Amundsen.

- Spennende Håkon Dagestad, pressesjef for Erna Solberg, sier at det før en stor debatt, som i kveld, er viktigst å være godt forberedt på eget budskap og egen politikk.

- Erna har nå sittet påkontoret, lest seg opp på notater, og forberedt seg ved å dobbeltsjekke tall og fakta, sier Dagestad. Han forteller at de likevel er spente før debattene.

TRE AKEVITT:  I 2006 skapte det rabalader da Frp-nestformann Per Sandberg inntok Stortingets talerstol og fremsto synlig alkoholpåvirket, ifølge flere stortingsrepresentanter.

Etterpå innrømmet Sandberg at han hadde tatt tre akevitt før han gikk på talerstolen.
TRE AKEVITT: I 2006 skapte det rabalader da Frp-nestformann Per Sandberg inntok Stortingets talerstol og fremsto synlig alkoholpåvirket, ifølge flere stortingsrepresentanter. Etterpå innrømmet Sandberg at han hadde tatt tre akevitt før han gikk på talerstolen. Vis mer

- Det er selvfølgelig spennende. Debattene er viktige, mange ser på og vi er i innspurten av valgkampen. Men vi er helt trygge på Erna og at hun vil gjøre en god debatt, sier Dagestad.

TABBE KOSTET VALGET: I USA er kanskje den største tabben som har skjedd under en politisk debatt da presidentkandidaten Gerald Ford under en debatt mot da ukjente Jimmy Carter klarte å si at «det er ingen sovjetisk dominans i Øst-Europa». Uttalelsen ble ødeleggende for Ford og Carter vant valget.
TABBE KOSTET VALGET: I USA er kanskje den største tabben som har skjedd under en politisk debatt da presidentkandidaten Gerald Ford under en debatt mot da ukjente Jimmy Carter klarte å si at «det er ingen sovjetisk dominans i Øst-Europa». Uttalelsen ble ødeleggende for Ford og Carter vant valget. Vis mer