Bongo gjenvalgt som president

Har styrt landet siden 1967.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I Norge er Omar Bongo kanskje mest kjent som «Bongo fra Kongo», etter Thorbjørn Jaglands lite gjennomtenkte kommentar til Per Ståle Lønning i 2001.

Den gambonesiske republikken:

Landet var fransk koloni fram til 1960.

El Hadj Omar Bongo Ondimba  har sittet ved makten siden 1967.

I 1990 gjeninnførte han flerpartisystem i Gabon. Opposisjonen er imidlertidig svak, splittet og avhengig av regimet for finansiell støtte.

Olje utgjør omtrent halvparten av landets BNP.

Kilde: Reuters / CIA factbook

Faktum er at han kommer fra Gabon, ikke Kongo, der han er Afrikas lengst sittende president. Nå er han gjenvalgt til å styre det oljerike landet i vest-Afrika i nye syv år. Det melder Reuters.

Bongo fikk 79,2 prosent av stemmene i søndagens valg. Valgets nummer to og opposisjonsleder Pierre Mamboundou fikk 13,6 prosent. Opposisjonen forsøkte uten hell å spille på at landet på tross av sine oljerikdommer, har en stor andel fattige og arbeidsløse.

I valgkampen uttalte presidenten at det eneste han kunne love, var å sikre fred og stabilitet i landet.

- Dette er det beste resultatet. Folket stemte i fred.. Ja, det finnes problemer i Gabon, men det vil forandre seg, sier bakeren N\'nang Cyprieu.

Men ikke alle gambonesere var lykkelige over resultatet.

- Er du overrasket? Det var intet skikkelig valg her i Gabon. Resultatet var gitt på forhånd, sier en anonym hotellansatt i hovedstaden Libreville til Reuters\' reporter.

Valget gikk rolig for seg, ifølge internasjonale observatører. Valgdeltakelsen var imidlertid svært lav og minnet om valget i 1998 der kun 46 prosent av de stemmeberettigede avla stemme.

«BONGO FRA KONGO»: Har sittet 38 år i maktens sete. Nå ser han fram til syv nye år som president.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer