Bongo gjenvalgt som president

Har styrt landet siden 1967.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Norge er Omar Bongo kanskje mest kjent som «Bongo fra Kongo», etter Thorbjørn Jaglands lite gjennomtenkte kommentar til Per Ståle Lønning i 2001.

Faktum er at han kommer fra Gabon, ikke Kongo, der han er Afrikas lengst sittende president. Nå er han gjenvalgt til å styre det oljerike landet i vest-Afrika i nye syv år. Det melder Reuters.

Bongo fikk 79,2 prosent av stemmene i søndagens valg. Valgets nummer to og opposisjonsleder Pierre Mamboundou fikk 13,6 prosent. Opposisjonen forsøkte uten hell å spille på at landet på tross av sine oljerikdommer, har en stor andel fattige og arbeidsløse.

I valgkampen uttalte presidenten at det eneste han kunne love, var å sikre fred og stabilitet i landet.

- Dette er det beste resultatet. Folket stemte i fred.. Ja, det finnes problemer i Gabon, men det vil forandre seg, sier bakeren N\'nang Cyprieu.

Men ikke alle gambonesere var lykkelige over resultatet.

- Er du overrasket? Det var intet skikkelig valg her i Gabon. Resultatet var gitt på forhånd, sier en anonym hotellansatt i hovedstaden Libreville til Reuters\' reporter.

Valget gikk rolig for seg, ifølge internasjonale observatører. Valgdeltakelsen var imidlertid svært lav og minnet om valget i 1998 der kun 46 prosent av de stemmeberettigede avla stemme.

«BONGO FRA KONGO»: Har sittet 38 år i maktens sete. Nå ser han fram til syv nye år som president.