Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bønn om hjelp til de svakeste. KrF nekter å svare

SV ber om bistand for å stanse innstramminger i AAP. De blir neppe bønnhørt av KrF, som har gått i hi.

UTFORDRER KRF - FÅR INGEN SVAR: Audun Lysbakken mener regjeringen har funnet enda en mulighet til å ta penger fra de fattigste. Han håper KrF kan stanse Erna. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTFORDRER KRF - FÅR INGEN SVAR: Audun Lysbakken mener regjeringen har funnet enda en mulighet til å ta penger fra de fattigste. Han håper KrF kan stanse Erna. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må rydde opp i det som kan bli en skandale. Erna Solberg har funnet enda en fattig gruppe nordmenn som regjeringen kan skvise for penger, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

SV-lederen stiller seg bak partiets forslag om å motvirke regjeringens innstramminger i ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP).

Innstrammingene, som ble iverksatt 1. januar 2018, betyr et kortere løp på arbeidsavklaringspenger - fra fire til tre år. I tillegg er vilkårene for å få utvidet perioden innskrenket og forlengelse kan bare gis i to år.

Arbeidsavklaringspenger skal sikre arbeidstakere inntekt i perioder de som medlemmer av folketrygden er uten inntekt på grunn av sykdom eller skade og har behov for bistand for å komme i arbeid

Hull i sikkerhetsnettet

Lysbakken vil reversere innstrammingene regjeringen har gjort, og viser til at kuttene utelukkende rammer landets mest utsatte gruppe - altså de som på grunn av sykdom står utenfor arbeidslivet i lang tid.

- Dette klipper hull i sikkerhetsnettet velferdsstaten vår skal være og egentlig er det et flertall mot dette på Stortinget. For at flest mulig skal kunne delta i arbeidslivet må folk gis en reell mulighet til å faktisk komme i arbeid. Da må de gis mulighet og tid til å skaffe seg den kompetansen arbeidslivet etterspør. De som står lengst unna arbeidslivet blir veien til arbeid enda lenger nå som regjeringen strammer inn tidsrammene, sier Lysbakken.

I forslaget ber SV også regjeringen ta initiativ til konkrete fattigdomsforebyggende strakstiltak som kan settes inn for å bistå dem som opplever inntektsbortfall på grunn av regjeringens innstrammingene i AAP.

Inviterer KrF på banen

Audun Lysbakken spiller nå ballen videre til KrF, som han håper kan bistå til å gi forslaget flertall på Stortinget. SV-forslaget står godt til KrFs primærpolitikk, men passer dårlig med linja til regjeringen som partiet sitter i.

- Solberg-regjeringen har en uendelig omsorg for Norges milliardærer, men listen over grupper som blir utsatt for usosiale kutt blir stadig lengre. Solberg har gjentatte ganger lovet at Regjeringen ikke skal være arrogant og avfeie alle forslag fra opposisjonen. Nå får vi se hva KrF gjør, sier han.

- Dette er et forslag ment til å tvinge KrF til å velge mellom egen politikk og husfreden i regjeringen?

- Først og fremst er det et forslag som bunner i SVs politikk. Men KrF støttet dette før de gikk i regjering. Situasjonen er prekær for dem det gjelder. Vi må finne en løsning, det er vårt ansvar som politikere, svarer han.

Stille

Geir Toskedal (KrF) sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for KrF. Han lar være å besvare Dagbladets spørsmål i saken. Toskedal sier at han er ny i komiteen og «må ha tid til å sette meg inn i ting».

Når Dagbladet spør hvor lang tid han behøver på å sette seg inn i KrFs politikk, svarer han ikke.

Og når Dagbladet gjør Toskedal oppmerksom på at KrF i 2017 stemte sammen med SV mot regjeringens innstramminger i AAP, og da uten representant i komiteen, slutter Toskedal å besvare Dagbladets anrop og tekstmeldinger.

«Ser du spør etter mer. Som et ansvarlig regjeringsparti skal saken selvfølgelig først behandles i gruppen og i samarbeid med V, H og Frp og ikke i mediene. Det er ikke å «gjemme seg» eller å la være å svare. Jeg uttaler meg når saken er behandlet ferdig i våre ordinære organer etter ordinære rutiner», skriver han i en e-post.

Audun Lysbakken håper Toskedal og KrF ikke forsøker å trenere debatten om innstrammingene.

- Det er ikke KrFs politikk å godta så store kutt i velferdsgodene til noen av de mest utsatte gruppene i samfunnet. Det vet Toskedal godt. Derfor gjemmer han seg i denne saken, sier Lysbakken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!