Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Bønn til hytteeierne

- Det er viktig at folk lytter til dette nå, sier helseministeren.

- REIS HJEM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ber de som fremdeles oppholder seg på hytta om å reise hjem. Video: Regjeringen Vis mer

Justisminister Monica Mæland (H) og helseminister Bent Høie (H) holder pressekonferanse klokka 16.

Høie, som i går var ferdig med sin karantene, orienterer om arbeidet som gjøres i helsetjenesten. Helseministeren forteller at elever over hele landet inntar det digitale klasserom, og viser også til at musikere tilbyr digitale konserter.

- Digitale løsninger er allerede i bruk i helsetjenesten. Jeg oppfordrer på det sterkeste at leger og psykologer tar i bruk videokonsultasjon, sier Høie.

Skoler og barnehager

Høie viser videre til at det pågår en debatt om stenging av skoler forebygger smitte

- Det forstår jeg fordi ulike land har håndtert dette forskjellig, sier han, og forteller videre at det er faglig usikkerhet rundt dette.

- Barn og unge ser likevel ut til å ha en rolle i smittespredningen og det er bakgrunnen for at skolene ble stengt, en beslutning jeg støtter 100 prosent.

Tidligere i dag sa Høie at det kan bli aktuelt å åpne skolene for de eldste elevene først, slik at de får gjennomført avgangseksamen. Fram til torsdag 26. mars er alle landets skoler og barnehager stengt. Høie vurderer om stengningen skal forlenges, eller om skolene gradvis kan åpnes igjen, skrev NRK.

Mange har meldt seg som frivillige til helsetjenesten, og Høie takker disse og sier det er rørende.

Mange igjen på hyttene

Til slutt kommer helseministeren med en klar beskjed til hyttefolket:

- En takk til alle de som frivillig reiser fra hyttene sine. Vi har ikke konkludert om vi skal gjøre det forbudt å reise på hytta, sier han, men legger til at de vil komme til en beslutning snart.

- Det er viktig at folk lytter til dette nå. Tilbakemeldingene som vi får fortsatt fra hyttekommuner over hele landet er at det fortsatt er ganske mange igjen på hyttene. Vi har også hørt at mange har planer om å dra tilbake på hytta i helga. Det må man ikke gjøre.

Høie ber hytteiere om å ikke belaste kommunen ved å ringe rådmannen og ordføreren for å søke om dispensasjon.

- Nå handler ikke dette om deg, det handler om oss. Skal alle tiltakene ha effekt, skal vi lykkes med dette, må vi som har hytter ta dette på alvor. Kommunene har nok med å håndtere sine egne innbyggere.

Samfunnskritiske jobber

Mæland er i karantene fram til onsdag og deltar via videolink. Hun redegjør for det overordnede bildet knyttet til situasjonen.

- Vi har gått igjennom noen dager nå med mange nye regler å forholde seg til, sier Mæland og forteller at det er lansert en ny side på regjeringen.no med tiltakene, som er fordelt på ulike temaker.

I dag innført nye regler for dem som kommer reisende fra Sverige og Finland, nå må disse også i karantene med mindre de jobber eller bor langs grensen.

Den økonomiske pakken som Stortinget ble enig om i går er veldig viktig for mange, sier Mæland.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

- Det finnes mye mer informasjon om dette hvis man går inn på Nav sine hjemmesider.

Videre viser justisministeren til de med samfunnskritiske jobber og regjeringens liste.

- Det er sånn at de fleste av oss synes vi har en viktig jobb. Men det er noen mennesker i vårt samfunn som har en så viktig jobb at vi må tilby barnehage og skole til barna deres.

Mæland sier det har vært mye usikkerhet knyttet til de som står på en sånn liste.

- Noe er selvsagt helt innlysende: Det er helsepersonell, renholdspersonale på sykehjem og politi og tollvesen. Det er slik at listen er mye lenger enn dette, og det kommer til å komme endringer. Det er viktig for oss å få ut disse listene, så får vi innspill og gjør fortløpende vurderinger som kan gjøre lista bedre.

Bekymret for sårbare barn

Når skoler og barnehager er stengt, får barn som er utsatt for vold hjemme det enda verre, sier Mæland, som ber alle voksne følge med.

- Det er viktig å huske at når skoler og barnehager er stengt, finnes det barn som får en vondere hverdag. Barn som opplever fysisk eller psykisk vold i hjemmet, eller annen omsorgssvikt. Alle vi voksenpersoner må følge litt med, sier Mæland.

Hun opplyser at hun hadde hatt samtaler med barneombud Inga Bejer Engh tirsdag, og minner om at kommunene har ansvar for disse barna og skal sørge for et godt samarbeid mellom barnehage, skole og barnevern.

Taushetsplikten skal ikke hindre barn som har det vanskelig i å få hjelp, understreker hun.

VERNEUTSTYR: Tyrkiske fotballsupportere kledde seg opp i verneutstyr da de tok imot klubbens spillere i helgen. Video: Rødt Kort. Vis mer

Beskjed til kommunene

Kommunepolitikere må ikke lage regler som forhindrer at folk kan bo og jobbe på tvers av kommunegrensene, sier justisministeren.

Der påpekte hun at kommunepolitikere over hele lande fatter ulike lokale vedtak for å beskytte innbyggerne mot koronasmitte.

- Det kan være veldig bra. Men noen av disse tiltakene får noen uheldige konsekvenser: Vi kan for eksempel ikke ha en situasjon der kritisk vedlikehold stanses fordi en person er bosatt i én kommune ikke får slippe inn i en annen, sier Mæland.

Hun understreker at hjulene i samfunnet må gå rundt, og da må folk få komme seg på jobb.

Hele Norges coronakart