Vaksine

Bønn til innbyggerne: - Ta telefonen

Bergen kommune opplever å ikke få kontakt når de ringer for å tilby folk vaksine mot covid-19. Mange er også skeptiske til å oppgi personopplysninger.

EN DEL TAR IKKE TELEFONEN: Bergen kommune sliter med å få tak i personer som skal få tilbud om vaksine. Her fra vaksinering av helsepersonell i Bergen i januar. Foto: Marit Hommedal / NTB
EN DEL TAR IKKE TELEFONEN: Bergen kommune sliter med å få tak i personer som skal få tilbud om vaksine. Her fra vaksinering av helsepersonell i Bergen i januar. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 110 000 +444
innlagt194 -5
døde 737 +3
påvist smittet 145 000 000+899.8K
døde 3 070 000 +13.7K
Se mer

Bergen kommune har de siste ukene støtt på en uventet utfordring i vaksineringen: Folk tar ikke telefonen når de ansatte fra coronatelefonen ringer for å tilby dem en time.

Problemet har blitt så omfattende at kommunen har lagt ut en oppfordring på egne hjemmesider.

- Det virker som mange vegrer seg for å svare på telefoner som kommer fra ukjent nummer. Dette koster oss ekstra tid og arbeid, og fører til at færre enn ellers får tilbud om vaksinering, uttaler avdelingsleder for coronatelefonen, Wenche Thorsen Strømmen, i meldinga.

Flere vil ikke oppgi personopplysninger

Overfor Dagbladet forteller avdelingslederen at de forstår at folk er skeptiske.

- Det er i utgangspunktet en god ting at folk har fått med seg at de skal være forsiktige. Vi går ut med dette for å trygge folk på at det er vi som ringer, og at vi kommer til å ringe også i påskedagene, sier Strømmen.

En annen utfordring for dem som ringer, er at flere ikke ønsker å oppgi personopplysninger.

- Dette er opplysninger vi trenger for å journalføre nødvendig informasjon, sier hun.

HAR EFFEKT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommer med to viktige nyheter om utviklingen i pandemien. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Dem som blir oppringt, blir bedt om å oppgi personnummer, og får blant annet spørsmål om de har tatt andre vaksiner de siste sju dagene, om de er i karantene, om de har testet seg for corona, om de har vært i utlandet eller har luftveissymptomer.

Overfor Bergensavisen, som først omtalte problemene, oppfordrer også medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen folk til å ta telefonen.

- Det er viktig å ta telefonen når det ringer, da det kan være viktig beskjed som gjelder smittesporing eller vaksinering.

Foreløpig ingen konsekvenser for framgangen

For tida er det folk i risikogruppene for alvorlige forløp av covid-19 som blir oppringt med tilbud om vaksine i Bergen. Kommunen har mottatt lister av fastlegene over hvem det gjelder.

FÅR IKKE NOK: - Mangel på vaksine er problemet, sier Tina Arnesen, seksjonssjef på vaksinesenteret i Bjerke bydel. Teamleder Thomas Bruvik forteller hvordan folk reagerer på vaksinen: Video: Øystein Andersen og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvor omfattende er problemet? Har det fått konsekvenser for framdriften?

- Vi får fatt på de fleste, men en del er skeptiske. Jeg har ikke eksakt andel. Foreløpig har det ikke fått konsekvenser for framdriften, men det er klart det tar tid når vi må ringe folk mange ganger. Vi vil ikke at folk skal gå glipp av timen sin.

For personer som ikke befinner seg i risikogruppene, men som venter spent på å vite når de kan få sin vaksinedose, forsikrer Strømmen at alle får beskjed når det nærmer seg.

- Kommunen kommer til å gå ut med informasjon til hver enkelt gruppe når det er deres tur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer