Bønn til Kjerkol: - Forkastelig

Fritt behandslingsvalg fjernes ved nyttår, men en borgerlig firerbande ber innstendig regjeringen om å vente. - Vi er dypt bekymret over at det skjer for raskt, sier Tone Wilhelmsen Trøen (H).

FELLES OPPRØR: Alle de fire borgerlige partiene på Stortinget ber Ingvild Kjerkol instendig om å vente med å fjerne fritt behandlingsvalg. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
FELLES OPPRØR: Alle de fire borgerlige partiene på Stortinget ber Ingvild Kjerkol instendig om å vente med å fjerne fritt behandlingsvalg. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Det er så utrolig lite sensitivt av Kjerkol. Og det er uansvarlig, sier Abid Raja til Dagbladet.

Venstre-toppen rykker nå ut som en del av en samlet borgerlig fløy på Stortinget. De ber innstendig regjeringen om å vente med å avskaffe fritt behandlingsvalg.

- Vi innser dessverre at slaget er tapt for nå. Men vi er dypt bekymret for at det skjer for raskt, og at helt avgjørende behandlingsplasser vil forsvinne. Vår bønn til Kjerkol er at hun legger ideologi til side og tenker seg nøye om nå. Pasientene må komme først, legger Tone Trøen (H) til.

- Er det virkelig forsvarlig å avskaffe fritt behandlingsvalg med noen få måneders varsel, spør Wilhelmsen Trøen retorisk.

Hennes svar på eget spørsmål er «nei».

En gledens dag...

Regjeringen vil derimot avskaffe fritt behandlingsvalg allerede fra nyttår. Bønnen fra en samlet borgerlig fløy er altså følgende: Vent, Ingvild Kjerkol!

Men helseministeren vil ikke vente. Ingvild Kjerkol (Ap) rykket ut i Dagbladet, og beskrev avskaffelsen av fritt behandlingsvalg som «en gledens dag».

- Vi blir nå kvitt en privatiseringsreform som ikke har bidratt til å gjøre helsetjenesten bedre eller få ventetida på behandling ned, sa Kjerkol.

Frykter kø og kaos

Fra første januar kan du altså ikke lenger velge fritt mellom offentlige behandlingssteder, private som har avtale med det offentlige, og private behandlingssteder som er godkjent av Helfo.

På borgerlig side så man umiddelbart rødt - og det gjør de fortsatt.

- Vi frykter økte helsekøer, todeling av helsetjenesten, kompetansemiljøer som forvitrer, og færre behandlingsplasser, oppsummerer Tone Wilhelmsen Trøen.

Nok pasienter til alle

For første gang siden valgnederlaget i fjor går nå en samlet borgerlig fløy ut om samme sak.

KrF-leder Olaug Bollestad peker på en rekke behandlingssteder som hun frykter vil forsvinne nærmest over natta. Bollestad sier dette er behandlingsalternativer som sikrer sterke fagmiljø og likere behandlingsmuligheter for folk flest.

- Dette er aktører som vise resultater som hjelper folk når de trenger det mest. Det er tross alt pasienter nok til både offentlige og private aktører.

- Du har gitt opp det offentlige helsevesenet?

- Nei. Poenget er at det offentlige sykehuset skal jobbe sammen med ideelle og private aktører. Det styrker det offentlige helsetilbudet for alle.

- Forkastelig å juble

Fritt behandlingsvalg innebærer at pasienter får mulighet til å velge hvor de ønsker å motta behandling, inkludert private aktører.

Ordningen ble innført i 2015 av daværende helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Frp's Bård Hoksrud reagerer særlig skarpt på at Kjerkol så tydelig feiret gjennomslaget sitt.

- Det er forkastelig av en helseminister å juble for å avskaffe et tilbud som hjelper så mange pasienter og pårørende. Regjeringen fjerner folks mulighet til å bestemme i livet sitt.

Krever garanti

Hoksrud legger til at fritt behandlingsvalg gir pasienter muligheten til å skaffe den behandlingen de selv mener er riktig.

- Regjeringen lover at norsk helsevesen kommer styrket ut?

- Fritt behandlingsvalg gir folk valgfrihet, og jeg kan garantere at det bare blir lengre behandlingskøer av dette, sier Hoksrud videre.

Abid Raja sier avslutningsvis at den borgerlige troppen ikke er tilfreds før de får en garanti fra Kjerkol.

- Vi er ikke fornøyd før Ingvild Kjerkol går talerstolen og garanterer at ingen behandlingsplasser forsvinner fra norsk helsevesen som følge av dette. Vi har spurt henne mange ganger om dette, men aldri fått entydig svar. Slik det er nå, er det høyst uansvarlig av Kjerkol å avskaffe fritt behandlingsvalg, sier Venstre-toppen.

Kjerkol: - Viktig og riktig

Ingvild Kjerkol sier hun «i motsetning til de borgerlige partiene» vil bruke ressursene på å styrke den offentlige helsetjenesten.

- De midlene som har gått til leverandørene til Fritt behandlingsvalg vil nå gå til å styrke sykehusene på de samme fagområdene. Det er en viktig og riktig kursendring, sier hun til Dagbladet.

Kjerkol kommer ikke til å utsette innføringen av fritt behandlingsvalg, slik den borgerlige firerbanden ber om.

- Vi fjerner ikke pasientens rett til å velge behandlingssted. Alle pasienter i spesialisthelsetjenesten skal fremdeles kunne velge mellom offentlige tilbud, og private tilbud som helseforetakene har anskaffet gjennom anbud. Sykehusene skal påse at pasienter som mottar behandling gjennom ordningen, får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles, legger helseministeren til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer