Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo sliter med vannforsyningen:

Bønn til Oslo-borgerne: - Ikke vann plenen

Vann- og avløpsetaten har utfordringer med å levere vann i det varme været.

TA HENSYN: Vann- og avløpsetaten har møtt på utfordringer i det varme været. Nå anbefaler de folk i Oslo om å ta hensyn. Foto: SV Production / Shutterstock / NTB scanpix.
TA HENSYN: Vann- og avløpsetaten har møtt på utfordringer i det varme været. Nå anbefaler de folk i Oslo om å ta hensyn. Foto: SV Production / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vann- og avløpsetaten oppfordrer til mindre vannforbruk etter at det varme været den siste tiden har ført til leveringsproblemer i vannforsyningen.

Nå ber de alle i Oslo om å bruke mindre vann. Hagevanning og bilvask er noe som bør ventes med.

- Vanning av plen er en utfordring, så vi anbefaler folk å ikke gjøre det. Det er ikke snakk om noen restriksjoner, men det er fint hvis folk kan vise hensyn ved å vente med hagevanning og annet unødig vannbruk som bilvasking, sier kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten (VAV), Trond Ottersen.

Leveringsproblemer

Vannforbruket i Oslo har som følge av det varme været økt betydelig. Det har ført til leveringsproblemer i vannforsyningen for Vann- og avløpsetaten i enkelte områder av byen.

Flere opplever dårlig trykk etter det store vannforbruket som har vært den siste tiden.

- Vi har fått melding om dårlig trykk noen steder. Det gjelder særlig Korsvoll, Ekeberg og Bekkelaget. Nå justerer vi vannflyten gjennom byen der det trengs mest for å avhjelpe situasjonen.

Utfordring i vannanleggene

Forbruket er nå for høyt for at anlegget skal fungere optimalt. Maridalsvannet, som er den største vannkilden, har nok vann, men utfordringen ligger i vannanleggene.

- Problemet er ikke vannmengden, men at vannforbruket er så stort at det nærmer seg grensen for hvor fort vannbehandlingsanleggene kan levere vann.

Vannkrise i Capetown

Større utfordringer med vannforsyning finnes også på andre siden av jorda. Tidligere i år ble «Dag null» omtalt som den dagen Cape Town ikke lenger vil ha vann til sine innbyggere. Krisen ser ut til å ha blitt forskyvet til 2019, men problemet vil ikke løse seg selv.

Avsalting av sjøvann er blitt presentert som et mulig forslag for å redde millionbyen.

- Så lenge vi fortsetter å spare på vannet, kan vi unngå «Dag null» i år. Men vi kan ikke forutse hvor mye det vil regne. Får vi mindre regn, så lite som i fjor, eller mindre, står vi fortsatt i fare for å møte «Dag Null» tidlig i 2019, sa byens ordfører, Ian Neilson nylig, ifølge ABC News.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media