Oslo sliter med vannforsyningen:

Bønn til Oslo-borgerne: - Ikke vann plenen

Vann- og avløpsetaten har utfordringer med å levere vann i det varme været.

TA HENSYN: Vann- og avløpsetaten har møtt på utfordringer i det varme været. Nå anbefaler de folk i Oslo om å ta hensyn. Foto: SV Production / Shutterstock / NTB scanpix.
TA HENSYN: Vann- og avløpsetaten har møtt på utfordringer i det varme været. Nå anbefaler de folk i Oslo om å ta hensyn. Foto: SV Production / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vann- og avløpsetaten oppfordrer til mindre vannforbruk etter at det varme været den siste tiden har ført til leveringsproblemer i vannforsyningen.

Nå ber de alle i Oslo om å bruke mindre vann. Hagevanning og bilvask er noe som bør ventes med.

- Vanning av plen er en utfordring, så vi anbefaler folk å ikke gjøre det. Det er ikke snakk om noen restriksjoner, men det er fint hvis folk kan vise hensyn ved å vente med hagevanning og annet unødig vannbruk som bilvasking, sier kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten (VAV), Trond Ottersen.

Leveringsproblemer

Vannforbruket i Oslo har som følge av det varme været økt betydelig. Det har ført til leveringsproblemer i vannforsyningen for Vann- og avløpsetaten i enkelte områder av byen.

Flere opplever dårlig trykk etter det store vannforbruket som har vært den siste tiden.

- Vi har fått melding om dårlig trykk noen steder. Det gjelder særlig Korsvoll, Ekeberg og Bekkelaget. Nå justerer vi vannflyten gjennom byen der det trengs mest for å avhjelpe situasjonen.

Utfordring i vannanleggene

Forbruket er nå for høyt for at anlegget skal fungere optimalt. Maridalsvannet, som er den største vannkilden, har nok vann, men utfordringen ligger i vannanleggene.

- Problemet er ikke vannmengden, men at vannforbruket er så stort at det nærmer seg grensen for hvor fort vannbehandlingsanleggene kan levere vann.

Vannkrise i Capetown

Større utfordringer med vannforsyning finnes også på andre siden av jorda. Tidligere i år ble «Dag null» omtalt som den dagen Cape Town ikke lenger vil ha vann til sine innbyggere. Krisen ser ut til å ha blitt forskyvet til 2019, men problemet vil ikke løse seg selv.

Avsalting av sjøvann er blitt presentert som et mulig forslag for å redde millionbyen.

- Så lenge vi fortsetter å spare på vannet, kan vi unngå «Dag null» i år. Men vi kan ikke forutse hvor mye det vil regne. Får vi mindre regn, så lite som i fjor, eller mindre, står vi fortsatt i fare for å møte «Dag Null» tidlig i 2019, sa byens ordfører, Ian Neilson nylig, ifølge ABC News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer