Rusreform i Ap

Bønn til Støre: - Et enormt svik

Dette er Audun Lysbakkens bønn til Ap-landsmøtet: Redd rusreformen. SV-lederen avviser samtidig ideen om å skrote dagens reformforslag og begynne på nytt etter valget.

HÅPER PÅ AP-JA: - Ikke lytt til SV, lytt til de som rammes av dagens ruslovgivning, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HÅPER PÅ AP-JA: - Ikke lytt til SV, lytt til de som rammes av dagens ruslovgivning, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi må si tydelig ifra til Arbeiderpartiets landsmøte: Venstresida har kjempet lenge for en rusreform. SV håper Arbeiderpartiet kan bli med venstresida i Norge og si ja til rusreformen.

SV-leder Audun Lysbakken er nå tydelig overfor partiet som gjerne vil ha ham med i regjering etter valget.

- Norge trenger en rusreform og den beslutningen må fattes nå, ikke etter valget, sier Lysbakken til Dagbladet.

SV har hittil ligget forholdsvis lavt i debatten om Arbeiderpartiets vurdering av rusreformen, mens Senterpartiet har bedt Støre og co. vende tommelen ned.

Mandag kunne Dagbladet erfare at det ikke blir noen enighet om ny rusreform som inkluderer avkriminalisering på Arbeiderpartiets landsmøte til helga. Dermed ligger det an til at rusreformen kommer til å falle.

- FOR SVAKT: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, etterspør tydeligere svar fra statsminister Erna Solberg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Avviser borgerlig påfunn

Regjeringens rusreform ble lagt fram 19. februar. Den bygger i stor grad på Rusreformutvalgets forslag om at narkotika fortsatt skal være forbudt, men at besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk ikke lenger skal straffes.

Lysbakken forteller Dagbladet at også Arbeiderpartiet må se at dagens lovverk rammer usosialt.

- Dagens system straffer arbeiderklassens barn hardere enn barna til de velstående. Det virker som om mange av nei-stemmene i Ap tror at rusreformen er et borgerlig påfunn, men det stemmer altså ikke.

Avviser omkamp

Ap-leder Jonas Gahr Støre åpnet i går for å skrote dagens rusreform og starte helt på nytt etter valget, dersom venstresida får flertall. Den ideen vrakes umiddelbart av Lysbakken.

- Debatten om å begynne på nytt er meningsløs. De samme frontene vil være der. Det er nå denne saken skal avgjøres. SV tror en rusreform vil føre til en sosial rettferdig og riktig politikk, og vi håper Arbeiderpartiets landsmøte vil være enig med oss i det, sier Lysbakken.

Lysbakken får uforbeholden støtte av Kenneth Arctander, daglig leder i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon og SV-medlem.

- Straffepolitikken rammer usosialt når det kommer til klasse. Ungdom med foreldre med mindre enn fire års høyere utdanning har sju ganger høyere risiko for straff. Tidlig kontakt med justissektoren, selv med lave straffer, medfører også økt sannsynlighet for videre kriminell og antisosial atferd. Det haster å gjøre noe, sier Arctander til Dagbladet.

FØLER PÅ SVIK: Kenneth Arctander, daglig leder i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FØLER PÅ SVIK: Kenneth Arctander, daglig leder i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Et alvorlig svik

Arctander legger ikke skjul på at han er skuffet over de mange markante stemmene i Arbeiderpartiet som er imot avkriminalisering.

- Det er et alvorlig svik mot de svake hvis Arbeiderpartiet sier nei. De har en progressiv historie, og jeg mener de nå må lytte til folkene Ap sier de ønsker å være til for, sier Arctander.

- Øyeblikket da Bent Høie gikk inn for avkriminalisering var første gang jeg har følt at Norge for fullt var mitt land. Den følelsen tror jeg mange har kjent på. Endelig skulle våre rettigheter ivaretas på lik linje med alle andres, legger han til.

- Arbeiderpartiet kan i realiteten skrote hele reformen om de sier nei?

- Det fyller meg bare med sorg, sier Arctander.

SV-leder Lysbakken bryter inn:

- Mitt siste budskap til Arbeiderpartiets landsmøte er: ikke lytt til SV, men lytt til stemmer som Kenneth Arctander, stemmer som har vært rammet av det systemet vi har i dag, et system som ikke virker, sier Lysbakken.

Ap-planen

Dagbladet er kjent med at Arbeiderpartiet heller hadde ønsket at regjeringen hadde kommet med en stortingsmelding i stedet for å gå rett på lovforslag om avkriminalisering.

Det er sterk bekymring hos sentrale Arbeiderpartiet-politikere for hvordan en avkriminalisering vil slå ut for rusbruken blant ungdom og samfunnets muligheter til å følge dem opp.

Redaksjonskomiteen i Ap ledes av Anniken Huitfeldt (Ap). Etter hva Dagbladet er kjent med jobbes det med å finne en formulering så mange Ap-delegater som mulig kan stille seg bak. Men denne kommer altså ikke til å inneholde avkriminalisering som er kjernen i rusreformen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer