Søgne

Bønn til Støre i internt møte

Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, møtte onsdag statsminister Jonas Gahr Støre til møte om den betente saken om løsrivelse for Søgne. Nå ber han om at hele prosessen stanses umiddelbart.

SLUKKET BRANN: Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) besøker Kristiansand Arbeiderparti i juni i fjor for å drive brannslukking i konflikten rundt Søgne. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
SLUKKET BRANN: Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) besøker Kristiansand Arbeiderparti i juni i fjor for å drive brannslukking i konflikten rundt Søgne. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag kom den foreløpige dommen over Vedums store valgløfte om å la Søgne løsrive seg fra storkommunen Kristiansand. Statsforvalteren advarer om at det blir både svært dyrt og vanskelig.

Ved lunsjtider samme dag møtte ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland sin partileder og statsminister Jonas Gahr Støre på Statsministerens kontor i Oslo.

- Behov for å snakke

Et av temaene for møtet var den opprivende konflikten i Skislands hjemby. Han har lenge stått på barrikadene mot en oppløsning, men har i egne ord blitt overkjørt av regjeringen.

- Det var behov for å samsnakke om hvordan vi skal håndtere dette, sier Skisland til Dagbladet.

Med kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i spissen har regjeringen gjort unntak og sørget for at oppdelingssaken rundt Søgne fortsatt er i spill. Bystyret i Kristiansand har stemt imot oppdelingen.

I møte med Støre kom Skisland med et klart budskap til sjefen:

- Prøver å stanse det

- Det er at Ap i Kristiansand er helt entydig på at vi ikke ønsker oppsplitting og ikke noen folkeavstemning. Jeg var helt klar på det - vi kommer ikke til å gjøre noe for at det skal skje.

- Det er jo dialog i regjering om dette. Vi prøver å påvirke til at dette skal stanses, sier Skisland, som understreker at statsministeren ikke gjorde noe forsøk på å presse dem i møtet.

- Ba du ham om å snu i saken?

- Det vet han at er vårt budskap. Det har vi har vært tydelig på siden dette dukket opp, sier Skisland.

Etter advarselen fra statsforvalteren er Kristiansand-ordføreren enda sikrere i sin sak. Han sier han er overrasket over hvor alvorlig bilde statsforvalteren tegner.

- En skal lete veldig godt for å finne argumenter for oppløsning i kunnskapsgrunnlaget. Det er mye tydeligere enn jeg hadde trodd. Etter framleggelsen i går er det enda mindre muligheter for oppdeling. De som jobber for en oppsplittelse etter dette har en krevende jobb foran seg, sier Skisland.

- Må stanses

Nå må prosessen med å dele opp kommunen hans stoppes umiddelbart, men han.

- Den må avsluttes så raskt som overhodet mulig. Jeg håper kommunestyret avviser å gå videre. Jeg håper at også statsråden også ser at dette ikke er en klok vei å gå, sier Ap-ordføreren.

Ifølge Statsforvalteren i Agder kan en oppdeling komme til å koste 400 millioner kroner i direkte kostnader.

De totale kostnadene for oppdeling av to kommuner og tre fylkeskommuner er dermed oppe i over 1 milliard kroner.

- Dette har endret seg såpass mye det siste året at det blir etter min vurdering enda mer meningsløst å bruke offentlige midler på denne måten, sier Kristiansand-ordføreren, og legge til:

- Misbruk av penger

- Det handler forvaltningsetikk, hvordan vi forvalter offentlige ressurser. Dette er misbruk av offentlige midler. Jeg blir enda tryggere på det når jeg hørte statsforvalteren redegjøre om hvordan det kan føre til dårligere tjenester og at vi mister kraft i utviklingen av kommunen.

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har følgende korte kommentar til Skislands uttalelser og kunnskapsgrunnlaget som nå er klart.

«I tråd med det oppdraget de fikk, har statsforvalteren nå levert et kunnskapsgrunnlag, som jeg registrerer allerede har skapt engasjement og diskusjon blant innbyggerne og lokale folkevalgte. Vi ønsker at innbyggerne skal få si sin mening og vi ønsker en dialog med kommunen om samarbeid om innbyggerhøringen» skriver Gjelsvik i en e-post.

Kunnskapsgrunnlaget fra statsforvalteren skal nå behandles i Kristiansand bystyre i februar. Her venter ordfører Skisland at kommunen igjen vil gå inn for å droppe en oppløsning.

Etter det ser han ingen framtid for separasjonsplanene.

- Da må i tilfelle departementet overkjøre oss, sier Skisland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer