Bønn ved fronten

- Saddam skyter granater. Dere må vente! Kurdiske geriljasoldater, kalt pesh merga, blokkerer veien for oss, men snart kjører vi langsomt videre gjennom det som var et minefelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Fronten har flyttet seg, først fram og så tilbake. I grøftekanten ligger ødelagte støvler og sønderrevne irakiske uniformer. På avstand ser selve frontlinja ut som en serie grevlinghi. Fersk jord er hivd utover åskammen. Men det er helt stille når jeg sammen med tolken går opp den siste gressbakken. Ingen møter oss, stiller spørsmål eller ber om å bli tatt bilde av. En amerikansk offiser stikker hodet opp bak en jordvoll.

Hold deg lavt

- Hold deg lavt, så går det bra. Han vinker og forsvinner.

Jeg har aldri sett pesh mergaene redde, ikke før nå. Frykt er et internasjonalt språk. Det trenger ingen oversettelse. Jeg går fra skyttergrav til skyttergrav. Oppe i dem sitter og ligger tause geriljasoldater. Kurderne må være det folkeslag i verden som har størst glede av å bli fotografert, men ikke i dag.

I flere timer har pesh mergaene blitt skutt på av irakiske stridsvogner, bombekastere og langtrekkende artilleri. Dagen før ble Badradin Khanamir og fetteren hans drept i denne posisjonen. Flere er opptatt med å grave dekningsgropene dypere. Andre ligger på kne i gresset ved siden av og ber. Noen som deler samme skyttergrav, ber og graver på omgang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer