Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bønn ved fronten

- Saddam skyter granater. Dere må vente! Kurdiske geriljasoldater, kalt pesh merga, blokkerer veien for oss, men snart kjører vi langsomt videre gjennom det som var et minefelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fronten har flyttet seg, først fram og så tilbake. I grøftekanten ligger ødelagte støvler og sønderrevne irakiske uniformer. På avstand ser selve frontlinja ut som en serie grevlinghi. Fersk jord er hivd utover åskammen. Men det er helt stille når jeg sammen med tolken går opp den siste gressbakken. Ingen møter oss, stiller spørsmål eller ber om å bli tatt bilde av. En amerikansk offiser stikker hodet opp bak en jordvoll.

Hold deg lavt

- Hold deg lavt, så går det bra. Han vinker og forsvinner.

Jeg har aldri sett pesh mergaene redde, ikke før nå. Frykt er et internasjonalt språk. Det trenger ingen oversettelse. Jeg går fra skyttergrav til skyttergrav. Oppe i dem sitter og ligger tause geriljasoldater. Kurderne må være det folkeslag i verden som har størst glede av å bli fotografert, men ikke i dag.

I flere timer har pesh mergaene blitt skutt på av irakiske stridsvogner, bombekastere og langtrekkende artilleri. Dagen før ble Badradin Khanamir og fetteren hans drept i denne posisjonen. Flere er opptatt med å grave dekningsgropene dypere. Andre ligger på kne i gresset ved siden av og ber. Noen som deler samme skyttergrav, ber og graver på omgang.

- Ligg ned, ligg ned! Pesh merga, ligg ned!

Folk krøker seg sammen, men granatene som kommer mot oss, lander for kort. Gråhvit røyk stiger mot himmelen. Et amerikansk fly går inn for angrep og enda mer gråhvit røyk folder seg ut.

Møkka bankes ut av dem

- Hver dag bankes møkka ut av dem, og hver dag kjører de fram nye stridsvogner.

Kommentaren kommer på engelsk. En kurdisk offiser forteller at flyene de siste dagene har slått ut sju- åtte stridsvogner i terrenget foran oss, men de klarer ikke å finne det irakiske artilleriet som stadig flytter seg.

TO DREPT: Fariq graver dekningsgropa dypere. Øynene forteller hva han føler. På jordet bak ham ble to mann drept dagen før. Terrenget i bakgrunnen er kontrollert av Saddams styrker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media