- «Bønnekrigere» beskytter Palin mot demonangrep

Nye avsløringer om Sarah Palin i Vanity Fairs oktoberutgave.

TALER: Sarah Palin jobber nå som taler og politisk analytiker, i tillegg gir hun ut bøker. Her taler hun på en kontroversiell tilstelning i anledning 47-årsdagen for Martin Luther King jrs "I have a dream"-tale. FOX-mannen Glenn Beck sto som arrangør for arrangementet som knyttes til Tea Party-bevelgesen. Foto: AP
TALER: Sarah Palin jobber nå som taler og politisk analytiker, i tillegg gir hun ut bøker. Her taler hun på en kontroversiell tilstelning i anledning 47-årsdagen for Martin Luther King jrs "I have a dream"-tale. FOX-mannen Glenn Beck sto som arrangør for arrangementet som knyttes til Tea Party-bevelgesen. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sarah Palin var John McCains visepresidentkandidat i presidentvalgkampen i 2008. Barack Obama vant som kjent den valgkampen.

Under valgkampen og i ettertid har kritikken haglet mot både valget av Palin som kandidat til visepresidentvervet og mot henne som person.

Mye av kritikken er målbåret av bloggere og andre uavhengige stemmer. Men i oktobernummeret av Vanity Fair får Sarah Palin gjennomgå i ett av verdens mest inflytelsesrike magasiner.

Vanity Fair har allerede innrømmet at det finnes én feil i artikkelen, det gjelder en av Palins taleskrivere som sluttet i april, noe magasinet ikke hadde fått med seg.

- Beskyttes mot demoner Resten av avsløringene står seg foreløpig, men kommer garantert til å bli debattert og gransket i tida framover.

KONTROVERSIELL: Sarah Palin har vært svært kontroversiell etter sin inntreden i rikspolitikken i USA i 2008. Foto: Reuters
KONTROVERSIELL: Sarah Palin har vært svært kontroversiell etter sin inntreden i rikspolitikken i USA i 2008. Foto: Reuters Vis mer

Noe av det mer kontroversielle i artikkelen er Sarah Palins tilknytning til kristne miljøer i USA som mener det foregår en kamp mellom engler og demoner.

- Når Palin takker sine «bønnekrigere», takker hun dem for å påkalle engler for å beskytte henne mot demonangrep, skriver Vanity Fair.

Fikk råd før debatt Rett før visepresidentduellen mot Joe Biden (nåværende visepresident i USA) skal Palin ha fått en epost fra en kirkeleder i USA som ba henne om å vise verden hvem hun var.

- Dette er et Ester-øyeblikk for deg, skrev Lou Engle i eposten, og henviste til historien om dronning Ester i det gamle testamentet som vokste opp som foreldreløs i Persia og reddet jødene fra forfølgelse. Ester er en av de store heltene i det gamle testamentet.

- Du må vise det amerikanske folk hvem du er. Ester sto ikke fram før Mordekai utfordret henne til å risikere alt. Hun hadde ikke erfaring, men nåde og ledelse, skrev Engle.

Dyrt og sexy undertøy Palin klarte seg forøvrig overraskende godt i debatten med langt mer rutinerte Biden, uavgjort var konklusjonen hvis man samlet reaksjonene fra kommentatorene.

BIOGRAFI: Sarah Palins biografi Going Rogue er solgt i to millioner eksemplarer. Foto: AP
BIOGRAFI: Sarah Palins biografi Going Rogue er solgt i to millioner eksemplarer. Foto: AP Vis mer

Men det er ikke bare Palins religiøse ideer som blir kritisert i artikkelen. Igjen blir Palin kritisert for pengebruk, hun skal ha brukt over 3000 dollar på undertøy i valgkampen, blant annet såkalte Spanx Girdles.

Også hennes mangel på kunnskaper blir blåst opp på nytt. Hun skal blant annet ikke ha visst hvem Margaret Thatcher var under valgkampen i 2008.

Gir ut ny bok Vanity Fair påstår også at hun aldri har jaktet.

- Hele ideen om at hun jakter et den største løgnen. Dama har aldri jaktet, og bildet av henne med et gevær der hun sier hun jakter - det var bare et bilde hun poserte for, sier en venn av familien.

Det er usikkert om Palin fortsatt har politiske ambisjoner i USA. Det spekuleres stadig om hun kommer til å melde seg på i presidentvalgkampen i 2012. I fjor sommer trakk hun seg som guvernær i Alaska. Siden den gang har hun gitt ut en selvbiografi og jobbet som politisk kommentator for TV-stasjonen Fox.

NY BOK: American by heart. Foto: AP/Harper Collins
NY BOK: American by heart. Foto: AP/Harper Collins Vis mer

I november ventes Palins andre bok, American by heart, der hun skal ta med sine favorittaler, gudstjenester og andre ting som har inspirert henne. Bokens førsteopplag skal ifølge Wikipedia være på én million.

MED FAMILIEN: Sarah Palin har fem barn, her på baseballkamp. Foto: AFP
MED FAMILIEN: Sarah Palin har fem barn, her på baseballkamp. Foto: AFP Vis mer