Bønnelederen innlagt på sykehus

I morgen skulle Abu Bakar Bashir (64) møtt til politiavhør i Jakarta, mistenkt for å være hjernen bak drapene på 200 uskyldige. Nå er han innlagt på sykehus med pusteproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bønnelederen skal pågripes

Presten er øverste åndelige leder for Jemaah Islamiyah, en radikal og ekstrem muslimsk bevegelse som mistenkes for å stå i forbindelse med al-Qaida. Den alltid hvitkledde bønnelederen sier offisielt at han tar avstand fra drapene på Bali.

Offisielt vil ikke myndighetene si at de tror at Bashir står bak Bali-bomben.

Men Bashir er også mistenkt for en rekke angrep på kristne kirker i Indonesia for to år siden.

I morgen skulle Bashir ha møtt til avhør hos politiet i forbindelse med kirkeangrepene. Han risikerte å bli arrestert etter avhøret.

I stedet er han innlagt på sykehus i hjembyen Solo. Legene sier at Bashir har pusteproblemer og at han fikk oksygentilførsel før han ble innlagt. På sykehuset skal han gjennom en grundig undersøkelse, og han blir neppe skrevet ut før søndag, ifølge AP.

Mistanken går i retning av astma eller utslitthet. En spesialist sier at den åndelige lederen muligens også har hjerteproblemer.

- Han ser utslitt ut, sier Soleh, en av Bashirs hjelpere.

Bashir selv har tidligere denne uka sagt at han har kjøpt togbillett for å reise til forhør i Jakarta og at han drar hvis helsa hans tillater det.

- Helsa mi er dårligere. Jeg er gammel og trett, men jeg må møte alt dette, sa han.

Presses fra utlandet

Indonesiske myndigheter er under et enormt press fra andre lands myndigheter etter at uskyldige fra minst 25 nasjoner ble drept i det groteske angrepet i ferieparadiset Kuta.

Men president Megawati Sukarnoputri må også ta hensyn til hva hun kan sette i gang blant muslimske ekstremister hvis toppledere i islamske bevegelser blir arrestert.

Ba for bin Laden

Bashir ledet fredagsbønnen før han ble dårlig. Han ba for Osama bin Laden, som «har ødelagt for amerikanske interesser fordi Amerika har ødelagt for muslimske interesser».

I pressekonferansen som fulgte etterpå sa han at det finnes tegn på at islamske prester skal «ofres på grunn av utenlandske staters politiske behov».

- Jeg selv vil også bli arrestert snart fordi jeg mistenkes for å være terrorist. Men det er Amerika som er terroristen.

DÅRLIG:</B> Abu Bakar Bashir tar seg på pannen mens han blir hjulpet til en pressekonferanse i dag. Bashir er mistenkt for å stå bak bomben som førte til en ren massakre på Bali forrige helg.