Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bønnespirer fra økologisk gård har drept 22 mennesker

Tyske myndigheter mener de har funnet kilden til E.coli-utbruddet.

DRIVHUS: Bønnespirene dyrkes i drivhus der det holdes 38 grader. Det er ideell temperatur for bakterier å formere seg. Foto: AP Photo/dapd, Axel Heimken/Scanpix
DRIVHUS: Bønnespirene dyrkes i drivhus der det holdes 38 grader. Det er ideell temperatur for bakterier å formere seg. Foto: AP Photo/dapd, Axel Heimken/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyske myndigheter har fått et gjennombrudd i jakta på smittekilden til det største E.coli-utbruddet i landets historie. Tyske myndigheter har tidligere pekt på Spania som mulig smittekilde, men utbruddet skal ha startet i deres egen bakhage.

En økologisk gård sør for Hamburg knyttes nå til utbruddet som har kostet 22 menneskeliv og gjort mer enn 2000 mennesker syke.

- Ideelt for bakterier - Ytterligere bevis har dukket opp som peker mot en gård i Uelzen som kilde til E.coli-utbruddet. Vi mangler endelige bevis, men vi har knyttet gården til samtlige av hovedutbruddene, sier Gert Lindemann, landbruksminister i Niedersachsen, ifølge BBC.

Gården produserer en rekke forskjellige varianter av bønnespirer, alt for salatmarkedet

- Bønnespirene blir dyrket ved en temperatur på 38 grader, som er ideelt for alle bakterier, sier Lindemann.

I alt 12 land har meldt om syke etter utbruddet i Tyskland. I Sverige er over 50 meldt syke, mens bakterien har forårsaket ett dødsfall. De mange syke representerer en stor utfordring for helsevesenet i EUs mest folkerike stat.

Dokø på sykehus En kvinne Sky News har snakket med forteller om utfordringene pasientene møter på sykehusene.

- Da jeg ankom sykehuset var det minst 20 andre som også var smittet og det kom stadig flere. Vi hadde alle diaré og det var bare to toaletter, sier Nicoletta Pabst til Sky News.

E.coli-utbruddet er særlig alvorlig siden det er snakk om en ny stamme av bakterier. Den er spesielt smittsom og giftig og antibiotika sliter med å ta knekken på den.

- Man ser at denne bakterien er spesielt aggressiv, sa seniorrådgiver Line Vold ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet før helga.

E.coli kan føre til syndromet HUS, som kan føre til dødelig nyresvikt. Et symptom på HUS er blodig diaré.

MEDIA OG POLITI: Media har samlet seg utenfor gården, mens politiet passer på. Tyske myndigheter anbefaler fortsatt at man unngår å spise bønnespirer. Foto: EPA/PHILIPP SCHULZE/SCANPIX
MEDIA OG POLITI: Media har samlet seg utenfor gården, mens politiet passer på. Tyske myndigheter anbefaler fortsatt at man unngår å spise bønnespirer. Foto: EPA/PHILIPP SCHULZE/SCANPIX Vis mer