Bønnfaller datteras drapsmann

- Hvis du har noe medmenneskelighet igjen i sjela, hjelp oss med å avslutte denne torturen, trygler faren. Liket til avdøde Yingying Zhan er ennå ikke blitt funnet.

DRAPSMANN FIKK LIVSTID: I 2017 flyttet Yingying Zhan til Illinois, USA for å studere, samme år ble hun kidnappet og drept. Foto: Yingying Zhan / AP
DRAPSMANN FIKK LIVSTID: I 2017 flyttet Yingying Zhan til Illinois, USA for å studere, samme år ble hun kidnappet og drept. Foto: Yingying Zhan / APVis mer

Den tidligere amerikanske doktorgradsstudenten Brendt Christensen fikk livstid i fengsel for å ha kidnappet og drept den 26 år gamle kineseren Yingying Zhan, som studerte i den amerikanske delstaten Illinois.

9. juni 2017 utga Christensen seg for å være en politimann i sivil, og lurte Zhang inn i bilen sin. Aktoratet sa at han mest sannsynlig tvang henne inn i en duffelbag som han hadde kjøpt på nett noen dager tidligere, og bar henne opp i leiligheten.

Inne i leiligheten skal han ha voldtatt, kvalt og knivstukket henne, før han til slutt slo henne i hjel med et balltre og halshogget henne.

- La oss få Yinging hjem

På torsdag ble 30-åringen dømt til livstid, uten mulighet for prøveløslatelse. Da Christensen hørte at han ikke fikk dødsstraff, skal han ha senket hodet og smilt til moren, ifølge The Guardian.

Livstidsdommen kom ikke som noen overraskelse da Christensen, gjennom sin advokat, innrømmet å ha drept Zhang. Men det at han ble dømt til livstid framfor dødsstraff, vekker sinne i Kina.

Aktoratet prøvde å få Christensen til å dømmes til døden, noe Zhangs familie støttet, men etter åtte timers overveielse klarte ikke juryen å få en enstemmig beslutning.

STOLTE FORELDRE: Faren, Ronggao Zhang sammen med dattera og moren, Lifeng Ye på en togstasjon i Kina i 2017, sammer år som Yingying Zhang ble drept. Foto: Xinyang Zhang / AP
STOLTE FORELDRE: Faren, Ronggao Zhang sammen med dattera og moren, Lifeng Ye på en togstasjon i Kina i 2017, sammer år som Yingying Zhang ble drept. Foto: Xinyang Zhang / AP Vis mer

- Nå som rettssaken er over, og juryen har truffet sin beslutning, ber vi dømte om å fortelle oss hva han vet om hvor Yingying befinner seg, sa faren ifølge CNN.

- Hvis du har noe medmenneskelighet igjen i sjela, hjelp oss med å avslutte denne torturen. Vær så snill, la oss få Yingying hjem.

Koker på kinesiske medier

Saken har sjokkert i Kina. Mange kinesere sender barna sine til USA for å studere. I 2018 var det mer enn 300 000 kinesiske studenter i landet, ifølge The Guardian.

På sosiale medier i Kina har brukerne argumentert for at dødsstraff, vil være det beste og eneste rettferdige å gjøre i dette tilfellet. Saken var en av de mest omtalte på kinesiske Weibo.

En bruker skrev at i fengsel vil han bli tatt vare på resten av livet, og spør hva de tenkte på.

- Han gikk bevisst inn for å drepe noen, men juryen dømmer ham ikke til døden likevel. Hva tenker de på?

En annen bruker skrev at dette er bevis på at det amerikanske rettssystemet ikke er rettferdig. Andre reflekterte over hvordan Christensen ville blitt behandla i Kina, hvor tusener av fanger visstnok blir henretta hvert år.

- Nå tror jeg dødsstraffen, i det minste, er en måte å trøste offerets familie på. Kommentaren ble likt mer enn 19 000 ganger.

I SORG: Familiemedlemmer trøster moren til Zhang når de skulle snakke med mediene etter at Brendt Christensen ble dømt til livstid 24. juni. Foto: Matt Dayhoff / Journal Star via AP
I SORG: Familiemedlemmer trøster moren til Zhang når de skulle snakke med mediene etter at Brendt Christensen ble dømt til livstid 24. juni. Foto: Matt Dayhoff / Journal Star via AP Vis mer

Zhang skulle gifte seg

Et svært gripende vitnesbyrd i straffeprosessen kom fra Zhangs mor, Lifeng Ye. Hun fortalte jurymedlemmene hvordan familien er knust over tapet av hennes elskede datter.

- Hvordan skal jeg fortsette å leve? Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare dette, sa hun i en video som ble vist i retten.

Ye sa at Christensen har ødelagt drømmene til Zhang og familien. Dattera hadde håpet på å bli professor for å hjelpe familien økonomisk. Hun studerte landbruksvitenskap ved universitetet i Illinois. Hun ble drept bare måneder før hun hadde planlagt å gifte seg.

- Dattera mi fikk aldri ta på seg bryllupskjolen. Jeg ville virkelig bli bestemor.

Zhangs kjæreste, Hou Xiaolin har sagt at han ikke aksepterer rettens bestemmelse. Etter dommen på torsdag uttalte han seg til mediene.

- Resultatet i dag tilsier at jeg kan drepe hvem som helst, med all slags grusomme metoder uten å måtte dø for det. Denne dommen oppfordrer folk til å gjøre kriminelle handlinger, og jeg vil aldri være enig i det.

KJÆRESTEN: Xiaolin Hou (26) uttrykker tankene sine rundt dommen på Brendt Christensen. Foto: Teresa Crawford / AP
KJÆRESTEN: Xiaolin Hou (26) uttrykker tankene sine rundt dommen på Brendt Christensen. Foto: Teresa Crawford / AP Vis mer

Sleit psykisk

Foreldrene til Christensen gikk også opp i vitneboksen og tryglet juryen om å spare sønnens liv. Begge sa at de elsket ham betingelsesløst.

Michael Christensen fortalte at tanken på at sønnen skulle henrettes var uutholdelig, som medførte at sønnen brøt sammen i gråt.

LIVSTID: Brendt Christensen (30) ble dømt til livstid etter at han kidnappet og drepte Yingying Zhang. Foto: Macon County Sherrif's Office / AP
LIVSTID: Brendt Christensen (30) ble dømt til livstid etter at han kidnappet og drepte Yingying Zhang. Foto: Macon County Sherrif's Office / AP Vis mer

Moren hans, Ellen Williams, sa at det sønnen hadde gjort er grusomt, og at hun tenker på hvor fryktelig dette må være for familien minst fem ganger om dagen. Hun fortalte videre at sønnen hennes var ekstremt snill, smart og omtenksom.

Brendt Christensen vokste opp i Stevens Point, Wisconsin. Han startet studiene i 2013 ved universitetet i Illinois, på det prestisjefylte doktorgradsprogrammet i fysikk.

Tross hans akademiske prestasjoner, har Christensen hatt psykiske problemer i mange år. Han forsøkte å få hjelp til å håndtere morderiske fantasier måneder før han drepte Zhang, sa forsvaret.

- Det som skjedde etterpå var en krig mellom Brendt og hans demoner, der han litt etter litt, tapte kampen, sa advokaten hans, Julie Brain, ifølge The Guardian.

Gir ikke opp

Da Zhang forsvant reiste familien til Kina til USA på leting etter datteren. De tilbød 40 000 dollar, som tilsvarer rundt 350 000 norske kroner, hvis folk ga dem informasjon.

- Vi er ikke enig med dommen. Vi aksepterer at han må tilbringe resten av livet i fengsel, som reflekterer vårt tap på en meningsfullmåte.

- Vi håper at hver dag han er i fengsel kommer han til å føle på den smerten og lidelsen som vi føler over tapet av Yingying, sa han i retten, ifølge CNN.

Statsadvokaten sa at letingen etter Zhangs lik fortsetter, og at de ikke kommer til å gi opp.