Bønnfaller Nato om rask aksjon

Nato må være raske med å sende soldater til områder utenfor Kabul, sier Afghanistans president Hamid Karzai til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet): For mannen som populært kalles «borgermesteren av Kabul», er Nato avgjørende for å få kontroll over hele landet.

Det er tre sirkler med vakter rundt det avsperrede presidentområdet i sentrum av Kabul. De er alle bemannet av afghanske soldater. Men de som avgjør at Dagbladet får slippe inn, er amerikanske spesialsoldater, president Hamid Karzais personlige livvakt. To år etter å ha blitt innsatt som president over Afghanistan, er fortsatt Hamid Karzai voktet av amerikanske livvakter.

Situasjonen forbedret

Presidenten går under navnet «borgermesteren av Kabul» fordi inntil nå rekker ikke hans autoritet lenger enn til Kabuls grenser.

- Hva er i dag det største hindret du må overvinne for at din autoritet skal strekke seg ut over hele landet?

- Det vil ta tid. Situasjonen har forbedret seg mye siden tida da vi kom til makten her for to år siden. Det har vært en stor framgang, men mye mer gjenstår, og styrkingen av den afghanske regjeringen og institusjonene vil fortsette uansett vanskelighetene. Vi er langt mer fornøyde i dag enn vi var for to år siden i dette henseendet.

- Nato arbeider nå med å sende stabiliseringsstyrken ISAF utenfor Kabul. Henger dette sammen med utvidelsen av din autoritet, og haster det etter ditt syn med å få styrkene på plass?

- Det er en viktig sak. Utvidelsen av ISAF er en beslutning vi og det afghanske folket har ønsket velkommen. En utvidelse av styrken til resten av landet vil gi en bedre og sterkere følelse av sikkerhet for det afghanske folket.

- Haster det?

- Vi ser fram til at det skjer, og håper at det skjer raskt. Vi er som alltid utålmodige etter å få til framgang for Afghanistan, sier Karzai.

11500 soldater

I tillegg til stabiliseringssoldater fra Nato har USA og deres koalisjonspartnere omkring 11500 soldater som fører krig mot restene av Taliban-regimet og al-Qaida i Afghanistan.

- Støtter du overføringen av Operation Enduring Freedom til Nato, slik USAs forsvarsminister har foreslått?

- Vi har ikke noe imot overføringen av Operation Enduring Freedom til Nato. Det vi ønsker, er at operasjonen skal fortsette. Om kommandoen av styrken er Nato eller USA, er det samme.

Ny grunnlov

Denne uka startet Det store rådet i Kabul - Loya jirga - forsamlingen på 500 valgte og utpekte delegater som skal enes om Afghanistans nye grunnlov. Hamid Karzai ser på forsamlingen som en byggestein for det nye Afghanistan.

Men sterke krefter kjemper mot grunnlovsprosessen, blant annet restene av det forrige Taliban-regimet. Bevegelsen står sterkt i grenseområdene mot Pakistan, der de fortsatt har stor støtte.

- Det viktigste med Loya jirga er prosessen forut for den, inkludert valgene i to ulike faser som ble gjennomført uten den minste sikkerhetshendelse. I andre fase av valget, valget på delegater til Loya jirga, deltok 80000 mennesker fra hele landet. Det gikk veldig bra. Vi håper at Loya jirga også går bra.

- Men det har vært flere trusler og voldsaksjoner mot denne prosessen?

- Terroraktivitet er nytteløst. Det vil ikke avholde det afghanske folket fra å avgjøre sin egen framtid. Vi vil gå framover og gjøre det vi må gjøre for vårt land.

Ti minutter er gått, og Hamid Karzai spretter opp av stolen og strener mot utgangen i det overdådig teppekledde mottakelsesrommet. Så snur han på hælen:

- Mine beste ønsker går til det norske folket som har gitt mye hjelp til det afghanske folket og stått sammen med oss i de vanskeligste stunder. Mine hilsener og min dype respekt går til det norske folket. Ikke glem å skrive dette. Hvis du glemmer det, kommer jeg aldri til å gi deg noen flere intervjuer!

TRENGER NATO: - Situasjonen har forbedret seg mye siden tida da vi kom til makten for to år siden. Det har vært en stor framgang, men mye mer gjenstår, sier Afghanistans president Hamid Karzai. Dagbladet fikk et eksklusivt intervju med ham i Kabul.