Advarer verdens befolkning:

Bønnfaller om spermgrep

- Kan true menneskehetens overlevelse.

SPERMFALL: Spermkvaliteten hos menn har falt med hele 62 prosent siden 1973. Nå slår forsker Hagai Levine alarm. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SPERMFALL: Spermkvaliteten hos menn har falt med hele 62 prosent siden 1973. Nå slår forsker Hagai Levine alarm. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev i november om en nye studie fra Israel som byr på dårlige nyheter for menn verden over.

I et intervju med Times of Israel kommer Hagai Levine, en av forskerne bak studien, med en dyster spådom - og en advarsel til hele verden.

Sammen med professor Shanna Swan ved Icahn School of Medicine i New York har han funnet ut at spermkvaliteten verden over har falt med hele 62 prosent siden 1973.

- Bekymret

Nå slår Levine alarm både med tanke på menns fertilitet, menns generelle helse - og ikke minst vår generelle overlevelse.

Lav spermkvalitet er nemlig forbundet med økt risiko for kroniske sykdommer, testikkelkreft og kortere levetid.

- Vi bør både være overrasket og bekymret over disse funnene, sier professor Hagai Levine, ifølge Times of Israel.

SLÅR ALARM: Professor Hagai Levine ved det hebraiske universitetet i Jerusalem slår alarm om menns forplantningsevne. Foto: Hebrew University
SLÅR ALARM: Professor Hagai Levine ved det hebraiske universitetet i Jerusalem slår alarm om menns forplantningsevne. Foto: Hebrew University Vis mer

For fem år siden skapte Levine overskrifter med en liknende studie som slo alarm om sædkvaliteten hos vestlige menn.

Falt med 62 prosent

Den nye studien er mye mer omfattende: Denne gangen har forskerne sett på spermtall fra 1973 til 2018, og de tar for seg hele 53 land verden over.

Da forskerne begynte å sammenlikne materialene fra 1973 til nå, oppdaget de noe skremmende:

Antallet sædceller som er til stede i en gjennomsnittlig ejakulasjon, har falt med 62 prosent. Konsentrasjonen av sperm per millimeter har falt med 52 prosent, og ligger nå på rundt 50 millioner, ifølge forskerne.

Det er heldigvis over grensa som Verdens helseorganisasjon har satt for lav spermkonsentrasjon, som ligger på 15 millioner per milliliter.

BREKKER SEG: «Kongen Befaler»: Janne Formoe brekker seg når Harald Eia tar med seg dette inni i studio. Kommer på TV Norge på torsdag. Video: Discovery+ Vis mer

- Kan true menneskeheten

Hvis spermkvaliteten fortsetter å falle like fort som nå, frykter Levine at den gjennomsnittlige mann vil ha 15 millioner innen bare et tiår.

- Vi har et alvorlig problem. Hvis vi ikke finner en løsning, kan det true menneskehetens overlevelse, forteller professoren - og ber om at verden tar grep ved å redusere atferd som kan true reproduksjonen.

Selv om ikke denne studien går i dybden på hva som forårsaker de stupende spermtallene, har andre forskere koblet trenden til blant annet overvekt, stillesittende livsstil, røyking og kjemikalie-eksponering.

Les mer om studien her: Advarer menn: - Forferdelige nyheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer