Bønnfaller paven om oppklaring

Mord i Vatikanet: 4. mai 1998 ble tre lik funnet i Vatikanet. Cédrik Tornay (23) skulle ha drept sin overordnede og hans kone. Men mye tyder på at han var uskyldig. Mora, Muguette Baudat (48) har igjen skrevet til pave Johannes Paul II.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MARTIGNY (Dagbladet): - JEG FÅR VEL ALDRI noe svar, men alt ville være bedre enn taushet. Jeg foretrekker sannheten og ber bare om den, sier Muguette Baudat. Hun har ofret sitt liv for å få vite hva som egentlig skjedde med sønnen Cédric, visekorporal i pavens sveitsergarde.

Straks før ni 4. mai 1998 ble hans lik funnet på gulvet ved siden av sjefen, den nyutnevnte kommandanten for sveitsergarden Alois Estermann, 43, og hans kone Gladys Meza Romero, 49, i parets leilighet rett under pavens i Vatikanet. Det var de første drapene i Vatikanet på 150 år, og vakte enorm oppsikt.

Nesten før likene var blitt kalde kom Vatikanet med sin forklaring. Visekorporal Cédric Tornay hadde drept sin sjef og kona, og så rettet pistolen mot seg selv. Det skal ha vært av raseri over å ha fått en reprimande, og for å ha blitt nektet en medalje.

ETTERFORSKNINGEN VAR helt intern, ledet av Vatikanets forhørsdommer Gian Luigi Marrone. Åtte måneder seinere konkluderte han som før. Uten grunn til å tro at andre hadde vært innblandet. Obduksjonen og de ballistiske undersøkelsene bekreftet de første antakelsene. Det ble ikke reist noen tiltale.

Men da hadde man plutselig funnet en cyste i Tornays hjerne, og spor av cannabis i urinen, som skulle «ytterligere forklare» dramaet.

- Cysten var helt ukjent for meg. Og på størrelse med et dueegg måtte den ha syntes. Men det var ingen spor etter den da jeg fikk foretatt en ny obduksjon, sier Baudat.

Det hun ønsker er beviser, og få se Vatikanets dokumenter. Men ministaten er hermetisk lukket. Hennes to franske advokater, Jacques Verghs (forsvarer for Klaus Barbie og terroristen Carlos) og Luc Brossolet blir ikke akkreditert til Vatikanet.

De har nettopp utgitt en lang bevisoppgave med tittelen «Mord i Vatikanet», basert hovedsakelig på Muguette Baudats personlige etterforskning.

- Jeg sluttet å jobbe i halvannet år, sier hun, en avmagret energibunt med høyt nikotinforbruk.

- DET ER FOR MYE SOM ikke stemmer.

Kula: Tornays pistol var av kaliber 9,41. Skuddhullet i hjernen er på 7 millimeter.

Kulas bane: Vatikanet hevder Tornay skjøt seg stående på kne med bøyd hode. Kulas bane er for et skudd avfyrt ovenfra.

Rekyl: Pistolens rekyl skulle ha tilsagt at den ble kastet unna liket, og ikke under det.

Slag: Hjernemasse og blod ble funnet i lungene, og det var brudd på hjerneskallen over øret. Det tyder på slag i hodet før skuddet.

Brevet: Cédrics avskjedsbrev til sin mor er så fullt av feil og med så forvirrende elementer at det kan være falskt.

- JEG SYNES DET ER EN skandale i Europa at en mann kan bli myrdet uten noen forklaring til familien, sier advokat Verghs.

Ryktene har svirret i fire år. På ny sies det at Estermann var spion for Stasi. Tornay skal ha vært homoseksuell, og hatt et forhold til Estermann. Eller til hans kone. Det skal ha vært en sekt, kanskje Opus Dei med i spillet.

- Jeg vil ikke uttale meg om hvem som gjorde det, sier Muguette Baudat.

- Det er ikke det som interesserer meg. Jeg vil vite hva Cédric gjorde.

HUN STELLER NENNSOMT med blomstene på graven, med bilde av Cédric i full uniform. Mange vet om gravstedet og legger igjen hilsener.

- Dette er en pin fra en gardistuniform, peker Baudat. Cédrics kolleger, som fikk munnkurv etter drapene, glemmer ham ikke.

Muguette Baudat begynte å tvile etter dødsmessen for de tre ofrene i Vatikanet.

- Cédrics kiste sto til høyre for hans sjefs. Begge lå i fullt skrud. Vatikanets topper var til stede. Det var sikkert femten prester som forrettet. Ville de gjøre det for en morder?

Siden de bare stanger hodet mot døra til Vatikanet vil Baudats advokater nå ta ut søksmål i Sveits. Mordgåten skal ikke forbi uløst.

HOMOSEKSUELL?: Et av ryktene går ut på at Cédric Tornay var homoseksuell, med et forhold til sin overordnede Alois Estermann. Han hadde imidlertid venninnen Valeria og planlagte å flytte sammen med henne til Sveits.
HUSKET: Muguette Baudat holder orden på sønnen Cédrics grav i Martigny. Hun nekter å tro at han, medlem av sveitsergarden i Vatikanet, tok livet av sin sjef og hans kone før han begikk selvmord. Mange besøkende husker Cédric og legger igjen en hilsen på graven. I dag var det et juletre.
ALT FOR PAVEN: Cédric Tornay (nummer to f.v.) avlegger ed for paven og lover som sveitsergardist å dø for ham om nødvendig.
MORDER ELLER MYRDET: Var Cédric Tornay drapsmann og begikk selvmord eller ble også han myrdet? I så fall av hvem?