Bønnfaller Støre

Venstre-leder Guri Melby går nå ut og ber Ap-leder Jonas Gahr Støre om å komme på banen og redde rusreformen.

TAUS: Jonas Gahr Støre har foreløpig ikke flagget syn i debatten om avkriminalisering. Ap-landsmøtet begynner torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TAUS: Jonas Gahr Støre har foreløpig ikke flagget syn i debatten om avkriminalisering. Ap-landsmøtet begynner torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Ingenting er avgjort ennå. Arbeiderpartiets landsmøte har en historisk mulighet til å bli med på den viktigste sosialpolitiske reformen i moderne historie, sier Guri Melby til Dagbladet.

Venstre-lederen rykker nå ut og bønnfaller Arbeiderparti-landsmøtet om å støtte regjeringens rusreform.

Dagbladet kunne i dag erfare at det ikke blir noe kompromiss i ruspolitikken i Arbeiderpartiet som gjør at kjøp, besittelse og bruk av narkotika til eget bruk blir avkriminalisert.

Det blir heller ingen rusreform uten avkriminalisering, har regjeringspartiene gjort klart.

UT MOT STØRE: Venstre-leder Guri Melby etterlyser Ap-leder Jonas Gahr Støre i debatten om rusreformen som nå raser i Arbeiderpartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UT MOT STØRE: Venstre-leder Guri Melby etterlyser Ap-leder Jonas Gahr Støre i debatten om rusreformen som nå raser i Arbeiderpartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Melby: - Unik sjanse

Tilhengerne av rusreformen i Arbeiderpartiet står nå ifølge Dagbladets kilder overfor valget mellom «å gå ned med flagget til topps» i en kampvotering eller skrive seg inn i et kompromiss som ikke har med avkriminalisering.

Venstres store seier i regjering ser dermed ut til å ryke.

- I den rødgrønne regjeringen misbrukte Ap, Sp og SV muligheten til å forbedre norsk ruspolitikk. De la de gode anbefalingene fra Thorvald Stoltenberg-utvalget i en skuff. Jeg ber Ap om å ikke velge feil igjen. Vi har nå en unik sjanse med dagens politiske situasjon på Stortinget å få gjennom en reform som vil hjelpe folk som sliter. Jeg frykter at en eventuell regjering med Senterpartiet vil gå i motsatt retning, sier Melby.

Danner ikke Arbeiderpartiet flertall for en rusreform i vår, kan det bli lenge til neste mulighet. Senterpartiet er kraftige motstandere av en oppmykning av narkotikapolitikken og vil ha mye makt i et eventuelt nytt flertall de neste fire årene.

- Hvor er Støre?

Jonas Gahr Støre har så langt ikke flagget syn i saken og avviste senest i dag å gå ut med sitt syn før landsmøtet som begynner torsdag.

- Ap kan nå vise at de jobber for «vanlige folk», og at det ikke bare er tomme fraser og retorikk. Hvis Jonas Gahr Støre støtter denne reformen bør han gjøre det klart ved å gå foran og vise vei. Hvor er Støre? spør Melby.

Det er uvanlig at partiledere rykker ut i pågående interne prosesser i andre partier, men Melby gjør et unntak når det gjelder ruspolitikken nettopp fordi det kan være en historisk mulighet som ryker.

Venstre hadde seieren «i boks» så lenge Fremskrittspartiet satt i regjering og var bundet av Granavolden-plattformen. Men da Frp gikk ut av regjering var hele reformen i spill.

I tur og orden sa Senterpartiet og Frp nei til reformen og alt avhenger nå av Arbeiderpartiet. SV støtter reformen, men er ikke store nok til å danne flertall med regjeringspartiene.

- Føler bare sorg

Venstre-profil Carl-Erik Grimstad i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener Arbeiderpartiet ikke er til å kjenne igjen hvis de sier nei til reformen.

- Jeg kjenner Ap som et parti som i alle sosialpolitiske reformer har stått på rett side av historien. Den rekken er de nå iferd med å ryke. De har tatt for lett på den enorme støtten reformen har fra dem som trenger den mest: Ungdom og de rusavhengige som sitter aller nederst ved bordet, sier Grimstad, og fortsetter:

- Jeg føler bare sorg over måten Ap nå er iferd med å vende ryggen til den unge generasjonen. Det er helt ufattelig for meg at et parti med den historien og den stolte tradisjonen fra Thorvald og Ninni Stoltenberg kan finne på å vende ryggen til dette. Jeg er forferdelig lei meg på vegne av dem som nå i to år har jublet over at det var utsikter til å få et klimaskifte i ruspolitikken.

Flere i Arbeiderpartiet snakker om å finne «en tredje vei» i ruspolitikken der man både sier nei til dagens strafferegime og regjeringens avkriminalisering. Målet er å hjelpe de tyngste brukerne, men beholde muligheten til straff for yngre brukere av ulovlige rusmidler.

Regjeringspartiene mener det ikke er en farbar vei juridisk å forskjellsbehandle på denne måten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer