Bønnfaller verden om hjelp

- Vi må ha hjelp umiddelbart. Vi frykter at det ligger mange flere under ruinene. Vi trenger maskiner, vi trenger mat, vi trenger alt mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik bønnfalt borgermester Ismail Baris i den tyrkiske byen Gölcük verden om hjelp i går. Da hadde redningsarbeiderne allerede gravd fram over 100 døde fra ruinene.

Gölcük ligger øst for Istanbul like ved storbyen Izmit, i området som ble verst rammet av jordskjelvet i Tyrkia i går. Den tyrkiske regjeringen kunne raskt slå fast at skjelvet trolig er det verste som har rammet Tyrkia i moderne tid og ba om internasjonal hjelp umiddelbart.

Sveits og Japan sendte allerede i går mannskaper som skal delta i redningsarbeidet. Israel lovet å sende hjelp så raskt som mulig. Det samme gjorde Norge.

Frykt


Ifølge tyrkisk TV hadde skjelvet krevd minst minst 2000 menneskeliv, og dødstallene var forventet å stige dramatisk utover natten. Fortsatt var det store områder som de tyrkiske myndighetene ikke hadde oversikt over.

- Jeg tror at vi må regne med store tap av menneskeliv. Men hvis Gud vil, så blir ikke tapene så store som vi frykter, sa Tyrkias statsminister, Bulent Ecevit, i går.

Først ble styrken på skjelvet satt til 6,7 på Richters skala. Men seinere på dagen hevdet det amerikanske jordskjelv-senteret i Colorado at skjelvet målte hele 7,8 på den samme skalaen, ifølge nyhetsbyrået AP. I så fall er det like kraftig som det berømte jordskjelvet som la San Francisco i ruiner i 1906.

Midt på natta


Skjelvet slo til midt på natta, mens folk fortsatt lå i sengene sine. Området som ble rammet er meget tett befolket. Rystelsene varte i bare 45 sekunder, men resultatet var død og skader, kaos og panikk. I storbyene Izmit og Istanbul løp tusenvis av skrekkslagne og skrikende mennesker ut i gatene i bare natt-tøyet.

Mareritt i natten