Bonsaikatter bare tull

Kattunger som ales opp på små flasker, og etterhvert tar flaskens form. Det er konseptet bak Bonsai Cats. Katteelskere verden over er selvsagt i harnisk. Men det er bare en bløff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følgende mail har i et par måneder sirkulert på nettet:

«En japaner i New York aler opp og selger katter kalt BONSAI CATS. Det høres jo i og for seg greit ut, om det ikke hadde vart for at disse kattene blir gitt et muskelavslappende middel, satt inn i en flaske, og holdes innestengt i flaska hele livet. Kattene blir matet gjennom et rør og har en liten slange for avføring. Konseptet er at kattens benstruktur er såpass myk at den former seg etter flasken ettersom den vokser og tar etterhvert flaskens form. Kattene kan ikke bevege seg og blir brukt som pyntegjenstander. Denne grusomheten er siste skrik i New York, Kina, Indonesia, og New Zeland. Hvis du orker, ta en tur til http://www.bonsaikitten.com/»

Kjedebrevet har spredt seg verden over, og protestene strømmer inn. Amerikanske dyrevernsorganisasjoner har tatt avstand fra mishandlingen, FBI har etterforsket saken, og det er startet egne nettsteder mot Bonsai Kittens.

Men det er bare en bløff - i likhet med de aller fleste slike kjedebrev folk videresender til alle de kjenner uten å tenke seg om.

Nettsiden ble laget av en eller flere studenter ved Massachusetts Institute of Technology i USA i desember i fjor. Hva kan vel provosere mer enn mishandling av dyr? tenkte studentene, og satte i gang.

Protestene lot ikke vente på seg. Allerede etter 11 dager måtte studentene fjerne nettstedet fra universitetets server. Væpnede dyrevernere med politimyndighet skal ifølge nettstedet Wired ha avhørt IT-personell på universitetet. Nettstedet har siden blitt stengt flere ganger, men ligger nå trygt og godt på Rotten.com sin server. Rotten.com er herostratisk berømt for bl.a å publisere bilder av draps- og trafikkofre.

Etterhvert som amerikanske dyrevernsaktivister har fått med seg at Bonsai kitten faktisk bare er en spøk, går nå debatten på om man bør tillate slik grovkornet humor. Saken har gått fra å bli en dyrevernsak til en ytringsfrihetsak.

Imens fortsetter kjedebrevet sin gang, og protestene strømmer inn.

PS: En liten parallell til Bonsai Kittens i verdenslitteraturen er Jonathan Swifts «A Modest Proposal» fra 1729. Der beskriveren forfatteren bruksområder for babyer, blant annet hvordan en kan lage hansker av det myke skinnet, eller hvordan kjøttet kan stekes og kokes. En husstellbok fra helvete, skal man ta den bokstavelig, men den var altså ment som et anklageskrift mot ignorante rike.

LURT IGJEN: Bonsai Kittens, levende kattunger som ales opp på flaske, er den nye store bløffen på nettet. Tidligere har blant andre Amnesty International og kreftgutten Craig Shergold (som ble friskmeldt i 1991) slitt med usanne epostkjedebrev på avveier.