Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smarttelefon

Bonus for å la mobilen hvile

Halvparten av landets studenter har lastet ned Hold-appen.

SAMLE POENG: Studentene kan bruke poeng de samler, ved ikke å bruke mobilen, til å handle kaffe og kioskvarer. Illustrasjonsfoto: Hold
SAMLE POENG: Studentene kan bruke poeng de samler, ved ikke å bruke mobilen, til å handle kaffe og kioskvarer. Illustrasjonsfoto: Hold Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Systemet er enkelt å bruke, forklarer gründer Maths Mathisen:

- Ved å trykke på Hold-appen begynner den å spare tid. For hvert 20. minutt du ikke sjekker telefonen får du poeng.

Poengene som samles opp kan brukes til å kjøpe kaffe, popcorn og andre kioskvarer. Kupongen scannes inn fra mobil i kassa i utvalgte butikker. Hold-gründerne har inngått samarbeidsavtale med diverse sponsorer. Hver tiende dag konkurrerer studentene om et stipend på 10.000 kroner fra en av Oslos banker.

Ideen ble unnfanget da Maths Mathisen og hans to studiekamerater Florian Winder og Vinoth Vinaya ved Copenhagen Business School begynte å utfordre hverandre på å bruke smarttelefonen mindre.

GRÜNDERNE: Studiekameratene som oppfant Hold-appen, fra venstre Maths Mathisen (26) fra Oslo, Florian Winder (28) fra Bregenz i Østerrike og Vinoth Vinaya (26) fra Drammen. Foto: Hold
GRÜNDERNE: Studiekameratene som oppfant Hold-appen, fra venstre Maths Mathisen (26) fra Oslo, Florian Winder (28) fra Bregenz i Østerrike og Vinoth Vinaya (26) fra Drammen. Foto: Hold Vis mer

- Vi så at vi ikke var så effektive og prøvde å trigge hverandre til å legge bort mobilen. For eksempel at den av oss som hadde brukt telefonen mest måtte spandere kaffe, forteller Maths Mathisen (26) fra Oslo.

Miste konsentrasjon

- Bevisstheten økte og det gikk opp for oss hvor lang tid det tok å få tilbake konsentrasjonen for hver gang vi brukte telefonen. Forskning viser at hvis du leser og bryter av for å sjekke telefonen, så tar det 25 minutter før du igjen har fullt fokus. Det er kanskje ikke folk helt klar over, sier Mathisen.

- Så tenkte vi, hvorfor ikke lage en app? Vi oppdaget raskt hvor effektivt belønningsmekanismer fungerte på oss, og det var altså starten for appen, som belønner deg for å fokusere, sier han.

95.000 i UK

Hold-appen ble lansert i 2016, ett år før Maths Mathisen og kompisene tok eksamen i København. I fjor ble prosjektet utviklet i gründermiljøet i Forskningsparken på Blindern i Oslo. Nå har Hold-teamet etablert seg i London og forsøker å få innpass på britiske studiesteder.

Interessen er stor. Mathis Mathisen og teamet hans har vært omtalt av BBC, Guardian og Telegraph. I løpet av en måned etter lanseringen i Storbritannia 1. mars har 95.000 studenter i UK lastet ned appen.

Ta styringen

I Norge har halvparten av landets studenter, cirka 120.000, tatt i bruk Hold-appen, opplyser Maths Mathisen.

- Telefonen var et produktivitetsverktøy, men brukes nå mest til konsum. Det føles selvsagt godt, du har jo lyst til å sjekke telefonen hele tida. Vi er ikke mot teknologi, selv kjøper jeg alt det siste som kommer. Mens Apple og Facebook forsøker å få deg til å konsumere mest mulig, er vi opptatt av å fronte at vi selv må ta styring over hvordan vi bruker teknologien.

- Vi ønsker å bruke deres strategi til å få deg til å koble ut telefonen. Vi ønsker å være en coach, vi. Som ikke vil straffe deg, men belønne deg for å skape bedre smarttelefon-vaner, sier Maths Mathisen.

Kompiskonkurranse

Appen kan opprette lister for den enkelte bruker, der man kan se hvordan man ligger an i forhold til medstudenter eller venner, viser Mathis Mathisen:

- Se her, jeg ligger nå på 12. plass denne uka blant kompisene mine. Vi jobber nå med å utvikle statistikk-delen, ikke med pisk, men på en morsom måte:

«På skolen din sjekker studentene i gjennomsnitt telefonen 30 ganger hver dag, du ligger på 70. Oi, oi, eksamenene kommer ganske tett nå, gjør de ikke?»

Savner politisk debatt

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde, medlem av utdannings- og forskningskomiteen, har fulgt Hold-prosjektet med stor interesse fra starten.

INTERESSE: Mathilde Tybring-Gjedde (H) ønsker politisk debatt om ungdoms digitale hverdag. Her sammen med Hold-gründer Mathis Mathisen i Forskningsparkens start-lab.
INTERESSE: Mathilde Tybring-Gjedde (H) ønsker politisk debatt om ungdoms digitale hverdag. Her sammen med Hold-gründer Mathis Mathisen i Forskningsparkens start-lab. Vis mer

- Jeg savner en politisk debatt om den digitale hverdagen til ungdom. Vi trenger forskning og fakta. Hold-appen er et positivt bidrag, sier Høyre-politikeren.

Hun tar til orde for selvregulering og bevisstgjøring av foreldre og lærere som er sammen med de unge.

- Det interessante med dette er at smarttelefoner og ipader appellerer til et belønningssystem i hjernen med likes og farger. De største selskapene i verden kjemper om oppmerksomheten din. Facebook er avhengighetsskapende. På Messenger ser venner at du har lest meldingen deres, som fører til at føler du må svare raskt. Det blir et press og en uønsket sosial forpliktelse, sier Mathilde Tybring-Gjedde.

NSO positive

- Et artig initiativ, jeg vil berømme Hold-gründerne for initiativet, sier Mats Johansen Beldo, leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO), som representer 230.000 studenter ved norske universiteter og høgskoler.

- Appen bidrar til mer ro på lesesalen. At flere studenter legger bort telefonen er nok til glede både for undervisere og medstudenter, sier han.

NSO-lederen mener det er positivt at studentene bare får registrert poeng på Hold-appen hvis de oppholder seg på høgskole- eller universitetsområdet.

- Det fører til et mer levende campus, sier Mats Johansen Beldo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!