Sven Ombudstvedt kan se tilbake på et innbringende kriseår. Foto: Iván Kverme.
Sven Ombudstvedt kan se tilbake på et innbringende kriseår. Foto: Iván Kverme.Vis mer

Bonusfest i kriserammede Norske Skog

Fjorårets refinansiering i Norske Skog sikret flere av sjefene en rekordhøy bonus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Papirprodusenten Norske Skog kom seg gjennom 2016 med et nødskrik og unngikk skifteretten med hårfin margin etter den svært omfattende refinansieringen av selskapet i fjor vår.

11,1 millioner til sjefen

I tirsdagens utgave av Finansavisen kan vi lese at fjorårets refinansiering sikret flere Norske Skog-sjefer en rekordhøy bonus. Konsernsjef Sven Ombudstvedt fikk totalt 11,1 millioner kroner i lønn og pensjonsytelser i fjor – en økning fra åtte millioner kroner i 2015.

«Ekstremt sterke krefter har forsøkt å kjøre selskapet konkurs. Dette har skapt et umåtelig press på Norske Skog, ledelsen og styret», sa Jon-Aksel Torgersen, tidligere styreleder i selskapet i fjor sommer.

Dystre spådommer

- Det var mange dystre spådommer om selskapets fremtid i fjor vår, og når ledelsen lykkes med å trygge selskapets verdier, har dette naturligvis stor verdi. Dette utløser samtidig en viss kompensasjon, sier Carsten Dybevig, kommunikasjonsdirektør i Norske Skog, til Finansavisen.

I tillegg til Ombudstvedt, fikk både driftsdirektør Roar Ødelien, finansdirektør Rune Sollie og konserndirektør Lars P. Sperre kraftige bonusløft i fjor. Ifølge Finansavisen fikk Ødelien og Sperre utbetalt henholdsvis 900.000 og 2,7 millioner kroner i bonus, noe som innebærer en dobling fra året før. For Sollie økte bonusen fra 1,1 millioner kroner til 1,5 millioner kroner.

Redusert milliardgjeld

Dybevig ønsker ikke å gå inn på de spesifikke elementene i hver enkelt leders bonusavtale.

Noen av nøkkelpunktene i forbindelse med restruktureringen var imidlertid at den netto rentebærende gjelden ble redusert med rundt to milliarder kroner, samtidig som egenkapitalen ble styrket og rentekostnadene redusert, skriver Finansavisen.

Mandag falt Norske Skog-aksjen 12,98 prosent, mens den er ned ytterligere 3,51 prosent tirsdag. Det betyr at aksjonærene har opplevd et verdifall på 22,54 prosent hittil i år.

Andre økonominyheter:
Stig Myrseth advarer – du bør følge med i mai
Peter Warren: Om dette slår til er det som å plukke penger på gaten