Bonusjegerne

Forakt for sykdom gir et ekskluderende arbeidsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SORTERINGSAMFUNNET er på vei inn i arbeidslivet. To bedrifter, Netthandelen Norge og Coop Norge, har inngått en lokalavtale med sine ansatte om å plusse på lønna for dem som aldri er borte fra jobben på grunn av sykdom. De friskeste i Netthandelen kan årlig regne med et overskudd på 14 500 kroner hvis de avstår fra å krype under dyna og bli hjemme når feberen herjer, eller overlater ansvaret for syke unger til eventuell samboer uten bonus på arbeidsplassen. Hva småbarnsforeldre gjør hvis begge får anledning til å score på bonustoppen, aner ikke jeg. Vi snakker tross alt om nesten 30 000 blanke kroner minus skatt. Noe sier meg at den råkapitalistiske kinesiske ordningen der fabrikkeier lar arbeiderne bo på arbeidsplassen som også kan tilby varm mat og døgnåpne barnehager på bakrommet, kan ha noe for seg når sykefraværet skal bekjempes med bonusordninger.

DE 1700 ansatte i Coop har også stående tilbud om å si fra seg ferien og dermed oppnå en årlig maksbonus på 12 000 kroner som igjen øker beløpet som legges til grunn for utregningene av feriepenger neste år. Med mindre mor ikke reduserer overskuddet med en hel sykedag på grunn av en gjenstridig dobbeltsidig lungebetennelse. I Netthandelen koster den første fraværsdagen 3 500 kroner. Sjansen er derfor stor for at mor går på jobb - og smitter fire arbeidskamerater som igjen smitter sine samboere som alle til slutt må holde senga i tre dager og går glipp av titusenvis av bonuskroner. Hvem skal i såfall betale? Hvem har skylda? Mor selvfølgelig. Så får det heller bli en privatsak å innlede økonomiske forhandlinger med barnehagen der sønnen pådro seg smitten som sendte mor til sengs. Og sånn kan vi jo holde på hvis vi gidder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer