Bonuslønn til superlærere

ASKER (Dagbladet): For første gang hopper en norsk kommune på Tony Blairs idé om «superlærere med superlønn». I Asker vil gode lærere kunne få høyere lønn allerede fra nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en forsøksordning vil kommunen gi hver av rektorene ved seks skoler en pott på 100000 kroner, penger som skal brukes til å premiere lærere som har oppnådd resultater etter avtalte mål.

Skolesjef Lars Botnen mener kommunen kan gjøre dette uten å søke Undervisningsdepartementet om tillatelse.

- Vi mener tariffavtalen åpner for dette, ved at kommunen nå kan innføre tiltak for å rekruttere og ikke minst beholde lærere. Departementet er orientert om planene, men vi har gjort det klart at vi ikke mener dette er noe vi må søke om. Setter de seg på bakbeina, får vi bare søke, sier Botnen.

Poeng

De planlagte «bonusene» skal ifølge skolesjefen fordeles helt uten påvirkning av trynefaktor og følelser. Og det skal ikke tas utgangspunkt i elevenes karakterer.

- Det ville bli altfor snevert, sier Botnen. Han understreker at ordningen ikke bare vil gjelde lærerne i skolen, men alle ansatte.

Kommunen utvikler nå et evalueringsskjema der konkrete målsettinger er formulert. Det vil bli gitt poeng for hva som er oppnådd, og det er etter dette systemet bonusene vil bli fordelt. Det blir rektors oppgave å finne ut hvem pengene skal gå til.

- Det er åpent for alle muligheter, men jeg mener det er lite fornuftig å dele summen på hele kollegiet. Da faller poenget bort, sier Botnen.

Botnen vil foreløpig ikke vise fram utkastet til evalueringsskjemaet som skal brukes for å vurdere lærernes resultater. Han sier ett kriterium kan være evnen til å ta initiativ, og å sette dem ut i livet.

Uten problem

Det er ikke bestemt hvilke skoler som skal være med i forsøket, men rektor Tore Isaksen ved Drengsrud skole er en av dem som har meldt sin interesse.

- Jeg kan ikke skjønne alle motforestillingene. Hvorfor skulle ikke skolen kunne gjøre dette, som alle andre bedrifter? sier han.

Isaksen gruer seg ikke til å fordele sine 100000 kroner, dersom han skulle få muligheten.

- Jeg gleder meg. Men det må skje etter gitte kriterier og på områder vil har avtalt med organisasjonen lokalt. Vi må ikke ha muligheten til å bruke trynefaktor , sier han.

Isaksen tror ikke at ordningen vil skape misunnelse og misnøye i kollegiet, hvis de bare er enige om måten ting blir gjort på. Han mener den jevne lærer har så mye sunn fornuft at hun eller han vil være med på å finne gode løsninger.

- Ikke nok

- Hvis ikke vil de trene seg opp til å godta det, og de fleste ser jo at det må til en utvikling i systemet, sier han.

- Men er 100000 kroner nok?

- Nei, er du gal. Vi burde hatt 10 prosent av lønnsmassen. Men det skjer i alle fall noe, og jeg tror vi kommer til å ha mye moro framover i norsk skole, sier Isaksen.

Asker kommune har allerede innført resultatorientert lønn til rektorene ved skoler som tar på seg kommunale utviklingsoppgaver. Også Bærum kommune har planer om et liknende system, der det blir opp til rektor og kollegiet ved skolene å disponere en ekstra pengepott til blant annet lønn. Det må imidlertid gjennom budsjettbehandling først.

<B>HØYERE LØNN TIL FLINKE LÆRERE:</B> - Hvorfor skulle ikke skolen kunne gjøre dette, som alle andre bedrifter? spør rektor Tore Isaksen ved Drengsrud skole.