Bonzo (2) var 18 minutter i Finland, måtte avlives

Familien fortviler over strengt regelverk.

HADDE IKKE VAKSINER: Svein Wirkola tok onsdag hunden Bonzo med over grensa til Finland på handletur ved en forglemmelse. Fordi Mattilsynet frykter innførsel av smittsomme sykdommer, skal alle hunder som kommer til Norge fra Finland, blant annet vaksineres mot rabies og ha vaksinasjonskort. Det hadde ikke Bonzo. Foto: Privat
HADDE IKKE VAKSINER: Svein Wirkola tok onsdag hunden Bonzo med over grensa til Finland på handletur ved en forglemmelse. Fordi Mattilsynet frykter innførsel av smittsomme sykdommer, skal alle hunder som kommer til Norge fra Finland, blant annet vaksineres mot rabies og ha vaksinasjonskort. Det hadde ikke Bonzo. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Onsdag morgen gjorde matfar Svein Wirkola en forglemmelse som kom til å koste ham familiehunden: Han tok med Bonzo (2) på en kjapp handletur til Finland.

- Vi var i Finland i maks 18 minutter. Da fikk jeg valget mellom å få hunden avlivet eller sende ham til karantene på Gardermoen, som er kjempedyrt, sier Wirkola til Dagbladet.

Saken ble først omtalt i Finnmark Dagblad.

Manglet vaksinasjoner Reglene for å ta med seg kjæledyr ut og inn av landet blir stadig strengere. For å ta med seg kjæledyr inn i Norge fra Finland kreves det dokumentasjon på at dyret er vaksinert mot blant annet rabies, så de ikke skal ta med seg smittsomme sykdommer inn i Norge.

Dette manglet Svein Wirkola da han onsdag tok en snartur til Finland fra Karasjok.
 
- I forglemmelsen tok jeg hunden med meg, selv om jeg visste at vi skulle over grensa. Jeg har alltid hunden med meg i bilen, enten jeg skal på jobb eller på hytta, sier Wirkola til Dagbladet.

På vei over grensa til Finland så han at tollerne gjorde seg klare til inspeksjon. Og da han kom tilbake, ble han stoppet i kontroll.

Bonzo ble avlivet på stedet. Og matfar kjørte hjem med tomt bagasjerom.

- Jeg skjønner at de har disse reglene og kjenner dem godt, men hunden var jo innlåst i bilen hele tida, og vi var i Finland i maks 18 minutter. Det er trist, for hunden er jo et familiemedlem, sier Wirkola til Dagbladet.

- Bare 18 minutter Alternativet til å avlive hunden hadde vært å sende ham til Gardermoen, hvor Mattilsynet har en karanteneordning for kjæledyr. Der kan hundene få nødvendige vaksiner og et langvarig karanteneopphold før de slipper inn i landet. Men det kan bli dyrt.

Wirkola fikk beskjed om at hunden måtte holdes i karantene i seks måneder. Til 300 kroner natta, blir det en regning på minst 54 000 kroner.

Familien reagerer på manglende smidighet i regelverket.

- Butikken ligger bare 150 meter fra tollerne, og vi var borte i 18 minutter. Vi snakket med dem i over en time, men de var ikke interessert i å sjekke når vi hadde kjørt inn i Finland. Hunden var jo ikke smittsom, sier Wirkola til Dagbladet.

Men uansett hvor lenge du er borte, må kjæledyrene ha de riktige dokumentene for å komme over grensa igjen. Og reglene varierer fra land til land. Fra Sverige kreves det blant annet at dyret skal behandles av en veterinær før det reiser inn i Norge igjen.

- Vi har ingen anledning til å fravike disse reglene, sier jurist André Kalstad i Mattilsynet, region Troms og Finnmark, til Finnmark Dagblad.

Dyrt med karanteneopphold Mattilsynet advarer mot at et karanteneopphold kan bli svært dyrt dersom folk ikke er nøye med vaksiner og veterinærbesøk,

- Det er svært viktig at alle som planlegger å ta med seg Fido eller pus over grensa til Norge, setter seg nøye inn i reglene. Kjæledyrpass skal alltid være med, og avhengig av hvor du har vært, er også behandling mot revens dvergbendelorm og rabiesvaksine viktig å huske, forklarer Solfrid Åmdal, sjef for seksjon landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet, på deres nettsider.

FAMILIEHUNDEN:  Familien Wirkola sier de ikke greier å skaffe seg en ny hund etter tapet av Bonzo. Han måtte avlives etter en handletur til Finnmark på onsdag, fordi han ikke hadde de riktige vaksinasjonene. Foto: Privat
FAMILIEHUNDEN: Familien Wirkola sier de ikke greier å skaffe seg en ny hund etter tapet av Bonzo. Han måtte avlives etter en handletur til Finnmark på onsdag, fordi han ikke hadde de riktige vaksinasjonene. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer