Syv dager i uken:  Allerede i dag finnes det flere hundre søndagsåpne butikker i Norge. Kiwi står for 100 av dem. Foto MYHRE/RUNE I. Dagbladet
Syv dager i uken: Allerede i dag finnes det flere hundre søndagsåpne butikker i Norge. Kiwi står for 100 av dem. Foto MYHRE/RUNE I. DagbladetVis mer

Boom av søndagsåpne butikker

NorgesGruppen og flere andre dagligvarekjeder kjemper mot å ha åpent på søndager, men øker likevel antall søndagsåpne butikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Norges største dagligvarekonsern, NorgesGruppen, har flere ganger gått ut i mediene og stadfestet at de vil jobbe mot lovforslaget om søndagsåpne butikker. Noe av motstanden er blant annet begrunnet i hensynet til de ansatte, skriver Finansavisen.

Til tross for dette er NorgesGruppen den kjeden som i dag har flest søndagsåpne butikker, og samtidig åpner flest nye.

Ifølge kjedens egen nettside har de 164 søndagsåpne Joker-butikker, 100 søndagsåpne Kiwi-butikker, i tillegg til 48 Nærbutikken-butikker og 15 Spar-butikker. Totalt har kjeden 327 søndagsåpne butikker i dag. Det er en økning på 42 butikker siden november 2012.

Kun lokale tilpasninger «En eventuell økning er i så fall snakk om noen få som har blitt søndagsåpne på grunn av tilpasninger til marked og konkurransesituasjon lokalt. Det er stor forskjell på dette og en eventuell lovendring med liberalisering. Da vil konsekvensene være at mange hundre butikker må holde søndagsåpne», skriver kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen i en e-post til Finansavisen.

Også de andre kjedene øker antall søndagsåpne butikker, men sammenlignet med NorgesGruppen har de relativt få søndagsåpne butikker. Unntaket er Bunnpris, som har søndagsåpne Brustad-buer som en del av sitt forretningskonsept. ICA har i den samme perioden økt antall søndagsåpne butikker fra 22 til 43. Coop, som også har sagt at de er klart i mot en lovendring, har økt fra 31 til 37 butikker, mens Bunnpris har økt fra 101 til 105 butikker.

- Urettferdig Utvidede åpningstider har ikke vært noen kampsak for Rema 1000. Kjeden har få butikker som passer i Brustadbu-malen og de søndagsåpne butikkene ligger stort sett utelukkende i turistkommuner. Siden 2012 har kjeden økt fra 8 til 16 søndagsåpne butikker, men de innrømmer at de trolig vil åpne flere hvis loven endres.

- Dagens regelverk er ikke rettferdig og dersom loven åpner for det kommer vi nok til å åpne butikker på søndager, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Mette Fossum Beyer i Rema 1000 til Finansavisen.

I tillegg til 528 søndagsåpne kjedebutikker, kommer en rekke frittstående butikker i byene som fokuserer på frukt og grønt. Legger man til omtrent 1.200 bensinstasjoner og rundt 1.000 kiosker, er det vanskelig å komme bort fra at søndagsåpent allerede er et faktum i dag.

Flere nyheter Sp vil stoppe søndagsåpent etter valget
Widvey avviser å utrede søndagsåpent
Presser regjeringen om søndagsåpne butikker