Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bør droppe uttrykket «krig mot terror»

Rapport oppfordrer til ny strategi mot al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA bør endre strategi i kampen mot al-Qaida fra den sterke betoningen av militær innsats til mer effektiv bruk av politi og etterretning, heter det i en ny rapport.

Studien som er gjort av tenketanken Rand Corporation, som ofte tar oppdrag fra det amerikanske forsvaret, går også inn for at betegnelsen «krig mot terror» blir droppet.

- Terrorgrupper bør oppfattes som og beskrives som kriminelle, ikke hellige krigere, og vår analyse antyder at det ikke fins noen løsning på slagmarken mot terrorisme, sier Seth Jones som har ledet arbeidet med studien.

Pentagon har i månedsvis presset på for flere soldater for å slå ned på det voksende opprøret i Afghanistan. Men Rand-studien anbefaler bare et «svakt militært fotavtrykk eller ikke noe i det hele tatt».

Rand har undersøkt hvordan det er gått med 648 terrorgrupper som har eksistert fra 1968 til 2006. Historisk er det de færreste av dem som er blir slått militært. De fleste ble nøytralisert enten ved hjelp av politiske avtaler (43 prosent) eller ved bruk av politi og etterretning (40 prosent).

Når det gjelder Afghanistan viser studien at den amerikanske strategien ikke har virket, og al-Qaida vokser seg i dag bare sterkere sju år etter 11. september-angrepene.

Jones gjør det klart at USA har alle midlene som skal til for å beseire terroren. Det som trengs er et skifte av strategi.

(NTB)

BØR ENDRE STRATEGI: Mindre militær tilstedeværelse, mer politi og mindre fokus på «krigen mot terror» er løsningen for å få bukt med al-Qaida i Afghanistan, foreslår ny rapport. Bildet viser amerikanske soldater i Kapisa-provinsen nord for Kabul i Afghanistan. Foto: RAHMAT GUL/AP/SCANPIX
BØR ENDRE STRATEGI: Mindre militær tilstedeværelse, mer politi og mindre fokus på «krigen mot terror» er løsningen for å få bukt med al-Qaida i Afghanistan, foreslår ny rapport. Bildet viser amerikanske soldater i Kapisa-provinsen nord for Kabul i Afghanistan. Foto: RAHMAT GUL/AP/SCANPIX Vis mer
image: - Bør droppe uttrykket «krig mot terror»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!