Bor du i Norges billigste eller dyreste kommune?

Forskjellen på å bo i Norges billigste og dyreste kommune er hele 15 182 kroner.

 BILLIGST Å BO:  Sola kommune på Jæren er Norges billigste kommune å bo i, ifølge de reviderte Kostra-tallene. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
BILLIGST Å BO: Sola kommune på Jæren er Norges billigste kommune å bo i, ifølge de reviderte Kostra-tallene. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Baserte på de reviderte Kostra-tallene fra Statistisk sentralbyrå har Norsk Familieøkonomi kåret de dyreste, og de billigste, kommunene i landet.

- Vi er overrasket over at forskjellene blant kommunene i Norge er så store som de er. Det er tydelig at de kommunale avgiftene er et av områdene som ikke er veldig konkurranseutsatt, sier Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.

Stor forskjell I undersøkelsen er det lagt vekt på hva innbyggerne må betale for kommunale avgifter som vann, avløp, renovasjon og feiing.

I tillegg har Norsk Familieøkonomi sett på hvor mye en gjennomsnittlig husstand må betale i eiendomsskatt.

- Sola kommune i Rogaland kommer ut som den billigste kommunen i Norge, mens Gjemnes er den dyreste. Forskjellen på billigst og dyrest kommune er hele 15 182 kroner.

- Forbrukerne føler seg ofte maktesløse når kommunale avgifter og skatter stadig økes, men alle har en viss påvirkningskraft gjennom valg av politikere, sier Krohn-Pettersen.

Ordføreren i Sola kommune, Ole Ueland, er meget fornøyd med at kommunen han er ordfører i er Norges billigste kommune å bo i, ifølge disse utregningene.

- Det er jo fantastiske nyheter. Vi har vært opptatt av å ha lave avgifter over lengre tid, i tillegg har vi gjort politiske prioriteringer om å ikke ha eiendomsskatt, sier Ueland til Dagbladet.

- Det er først og fremst et tegn på at vi driver effektivt innad i kommunen, sier han.

Overstiger makspris Norsk Familieøkonomi har gjennomført flere slike kommuneundersøkelser, og på den måten avdekke forskjeller i avgiftsnivået i norske kommuner.

Mens tallene tidligere ble hentet inn på egenhånd, er det nå rykende ferske, reviderte Kostra-tall (Kommune-stat-rapportering) fra 2012 som ligger til grunn for undersøkelsen.

I denne statistikken er det Gjemnes kommune i Møre og Romsdal som kommer dårligst ut med 20 022 kroner per husstand.

- At vi ligger aller høyest på denne listen er nytt for meg, sier Gjemnes-ordfører Odd Steinar Bjerkeset (KrF), til Dagbladet.

BILLIGST Å BO
BILLIGST Å BO Vis mer

Før han fortsetter:

- Det har vært et driftsunderskudd i lengre tid. Vi har 20 millioner i underskudd som må dekkes inn. I fjor vi tok igjen tre og en halv million kroner på dette underskuddet. Målet er at vi skal komme på plussiden innen tre år, sier ordføreren.

Sluntrer unna De fleste norske kommuner rapporterer inn sine tall, men fremdeles er det mange som sluntrer unna på ett eller flere punkter. Disse kommunene er ikke med i totalrangeringen til Norsk Familieøkonomi.

Det er derfor selvsagt en mulighet for at den aller dyreste kommunen i Norge kan være blant disse.

- I undersøkelsen har vi også sett på prisen for å ha et barn i barnehage. Vi har en maksgrense for foreldrebetaling i Norge som er på ca. 2330 kroner per måned.

- Likevel ser vi at det er kommuner som tar mer for barnehageplassen, forteller sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen.

I tillegg til den oppgitte prisen for barnehageplass kommer også kostpris som varierer fra kommune til kommune.

Statistikken for samtlige kommuner kan du se på nofa.no i morgen.

DYREST Å BO
DYREST Å BO Vis mer