Bør få 50.000 mer i året

Dette mener sjefene: Sykepleiere, lektorer, prester og ingeniører i stat og kommune bør få fra 23.000 til 50.000 kroner mer i begynnerlønn. Det framgår av en undersøkelse Opinion har gjort for Akademikernes Fellesorganisasjon blant ledere i offentlig og privat virksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lederne i offentlig virksomhet som synes avstanden er størst mellom en «passende» lønn og dagens realitet. De mener alle de nevnte yrkesgruppene ligger mer enn 40.000 kroner for lavt.

 • Lederne i privat virksomhet mener en passende begynnerlønn for en ingeniør i offentlig virksomhet er 230.000 kroner. Realiteten er 180.000 kroner. Forskjell: 50.000 kroner!
  De samme ledere synes lektorer og prester bør ha 230.000 kroner i begynnerlønn. Realiteten er 206.500 kroner. Forskjell: 23.500 kroner.
  Sykepleier fortjener 200.000 kroner i begynnerlønn, mener lederne i i private bedrifter. Realiteten er 177.600 kroner. Forskjell: 22.400 kroner.
 • Ledere i offentlig sektor er enda rausere. De mener lærere, og prester alle bør få 250.000 kroner i begynnerlønn mens sykepleiere og ingeniørene bør få 220.000. Det er over 40.000 kroner høyere enn begynnerlønna er i dag.

  Sykepleiere og lærere


  På spørsmål om hvilken yrkesgruppe som bør prioriteres høyest ved lønnsoppgjøret i vår, svarer 42 prosent sykepleiere og 39 prosent lærere. Bare en prosent mener ingeniører bør prioriteres høyest, til tross for at de i dag har en begynnerlønn som er 50.000 kroner lavere enn det private ledere mener er «passende».

  Høye krav


  Undersøkelsen bekrefter den oppfatning som er kommet både blant politikere og i opinionen. AF vil bruke den for alt den er verd når partene i offentlig sektor i dag starter drakampen om nye lønnsmilliarder.
  Leder i AF-Stat, Anders Folkestad, mener undersøkelsen dokumenterer at dagens begynnerlønninger for disse utdanningsgruppene er «ufattelig lav». Hvorfor skulle ellers ledere i private bedrifter mene at en passende begynnerlønn for en ingeniør er 230.000 - 50.000 kroner mer enn realiteten - uten samtidig å mene at ingeniøren må prioriteres ved dette lønnsoppgjøret.
  AF har ennå ikke utformet sine krav i detalj. Under åpningen av lønnsoppgjøret i dag vil fokus bli rettet mot rammene for oppgjøret. Rammene er helt avgjørende for om det i det hele tatt skal bli mulig å få løftet yrkesgrupper nevneverdig i lønn, og for å unngå streik.
  Dette er uttrykk for at folk knapt tror sine egne øyne når det gjelder dagens lønnsnivå for disse gruppene. Ledere er ofte i arbeidsgiversituasjon hvor det gjelder å holde igjen. Men deres syn på hva som er en passende begynnerlønn er en klar erkjennelse av at nivået er skammelig lavt i dag.
  Jeg tror også undersøkelsen viser at ledere føler et ansvar for offentlig virksomhets muligheter til å rekruttere folk og for kvaliteten på tjenestene, sier Folkestad.

AKADEMIKERE: Ingeniører, sykepleiere og lærere bør få opptil 50 000 i lønnsøkning.