Skolevold:

- Bør få konsekvenser

Saken der tre ungdomsskoleelever er anmeldt for å banke opp yngre elever i friminuttene på skolen, er nå ferdig etterforsket. En far til ett av ofrene håper guttene får en straffereaksjon.

Publisert
Sist oppdatert

Ved en kristen ungdomsskole på Østlandet skal det ha vært en tradisjon at gutter i 10. klasse har tatt med seg yngre gutter ut i skogen for å banke dem opp.

I november fikk skolen kjennskap til voldsepisodene, og anmeldte forholdet til politiet, slik Dagbladet tidligere har omtalt.

Politiet har nå etterforsket saken, og de involverte partene har vært inne til avhør.

- Saken er ferdig etterforsket og er under påtaleavgjørelse, sier politiadvokaten til Dagbladet.

Politiadvokaten understreker:

- Politiet ser alvorlig på denne saken da det er snakk om vold mot unge mennesker på skolen i skoletida. Skolen skal være et trygt sted å være, hendelser som dette kan rokke ved denne trygghetsfølelsen. Videre er det særlig alvorlig at volden skal ha skjedd flere ganger og mot flere ulike fornærmede.

- Altfor enkelt

Faren til en av de voldsutsatte guttene forteller til Dagbladet at de har fått beskjed fra politiet om at saken nå skal løses i konfliktrådet. Det blir altfor enkelt, synes han.

- Jeg reagerer på at politiet ønsker å ta dette inn for konfliktrådet. Jeg mener at det bør få konsekvenser for dem som har utført disse voldshandlingene opptil flere ganger. Saken i seg selv er meget alvorlig, i tillegg til at dette har blitt filmet og delt på snap, sier faren til den ene gutten.

Han hadde håpet det skulle bli en rettssak. Sønnen har fått beskjed at om så skulle skje, ville politiet kunne bruke avhøret av ham som allerede er gjennomført, slik at han hadde sluppet å møte gutta som banket ham i retten.

Daglig vold

Ifølge politiet skal volden ha pågått daglig siden skolestart i høst og fram til skolen fikk kjennskap til hendelsene i november. Da anmeldte skolen forholdet.

- Det skal ha vært elever som er utsatt for vold - slag og spark, av eldre elever ved skolen over en lengre periode, har politifaglig etterforskningsleder tidligere uttalt til Dagbladet.

Politiadvokaten vil ikke konkludere med hva som kan bli mulig reaksjon, eller om saken henlegges.

- Konfliktrådet er et alternativ vi vurderer i alle saker hvor det er utøvd vold mellom unge mennesker. Saken kan sendes til konfliktrådet som meklingssak, altså at partene møter i konfliktrådet og snakker om hendelsen og kommer fram til en type avtale eller enighet, sier politiadvokaten og fortsetter:

- Saken kan også oversendes konfliktrådet med innstilling om ungdomsoppfølging. Da vil det lages en oppfølgingsplan og det vil bli gjennomført et møte mellom den/de fornærmede og den/de mistenkte, sier politiadvokaten.

- En lek

Faren forteller at etter sønnen begynte på skolen i august i år, merket de en tydelig endring på gutten. Faren trodde det var skolevegring. Men så sprakk bobla, og gutten fortalte hva han hadde blitt utsatt for på skolen i friminuttene av elevene i 10. klasse.

- Det har naturlig nok vært tøft psykisk for vår sønn i etterkant av disse hendelsene, sier faren.

De tre 10.-klasseguttene som banket opp de yngre elevene, har fortalt til skolen at dette var en lek som utartet.

- Det blir for enkelt å si at dette begynte som «litt kødd» og så utartet det seg litt. De som utførte disse voldshandlingene er veldig klar over hva de har gjort, og da bør de også ta konsekvensen av dette. Det kunne lett fått mye mer alvorlige og fatale konsekvenser hvis disse spark og slag hadde truffet andre steder på kroppen, sier faren.

Gjerningspersonene skal ha vært over 15 år da volden skjedde, og altså over den kriminelle lavalder.

- Jeg synes det er litt for lett med bare et møte i konfliktrådet. Jeg synes de i hvert fall skulle fått en samfunnsstraff, sier faren.

- En tradisjon

Han forteller at han reagerer på at dette kan skje i skoletida.

- Ifølge gutta har det vært en slags tradisjon at 10.-klassinger har banket yngre gutter. Du forventer at ditt barn eller ungdom er trygg i skoletida. At noe slikt kan skje i friminuttene, uten at noen lærere får dette med seg, er for meg helt horribelt og uforståelig, sier han og legger til:

- Vi håper og tror at skolen har lært nå og at dette ikke skjer igjen.

Rektor ved den aktuelle skolen har følgende kommentar:

- Vi føler oss sikre på at volden har opphørt.

Rektor er forelagt uttalelsene om at det er kritikkverdig at skolen ikke oppdaget volden. Det ønsker rektor ikke å kommentere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer