- Bør få navn og mobilnumre til vitner

Politiet kontrollerer mørke oftere på gata enn hvite. Nå vil OMOD lære mørkhudede å bli stoppet av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mørkhudede stoppes oftere på gata av politiet enn andre. De fleste vet ikke hva slags rettigheter de har og hva politiet faktisk har lov til å gjøre når de kontrollerer folk. Nå utgir Organisasjonen mot Offentlig Diskriminering en brosjyre for å hjelpe fargede som blir stoppet i kontroll av politiet.

I brosjyren ber

OMOD

mørkhudede om å forholde seg rolig og ikke løpe fra stedet hvis de blir kontollert. De bør vise legitimasjon hvis politiet ber om det, men det er ikke nødvendig å vise pass. Den som blir stoppet, har krav på å få vite tjenestenummerne til betjentene som foretar kontrollen.

«Skriv ned alt om situasjonen (tid, sted, evt. bilnummer, alt som skjedde). Forsøk evt. å få navn og mobilnummer på personer i nærheten som kan være vitner», står det i brosjyren.

- Vi kjenner godt til problemene med kontroll, og vår erfaring er at folk ikke vet sine rettigheter. Det er behov for å formidle grunnleggende kunnskap om folks rettigheter. Dessuten forteller vi folk hvordan de skal opptre for å unngå en opphisset situasjon, sier daglig leder i OMOD, Akhenaton de Leon.

I snitt får OMOD to henvendelser i uka fra mørkhudede som føler seg dårlig behandlet av politiet. Blant annet nekter politifolk å oppgi tjenestenummer, selv om man ber om det.

- Vår erfaring er at det er nokså vanskelig å få slik informasjon, sier de Leon.

Senest i går tok to menn av afrikansk opprinnelse kontakt med OMOD for å få hjelp.

- De to kom i konflikt med tre nordmenn. Da politiet kom, satte de håndjern på afrikanerne, men nordmennene fikk forklare seg. Politiet opplyste nordmennene om at de kunne anmelde saken, men afrikanerne måtte dra til politihuset selv. Der ble de nektet å levere anmeldelse. Nå skal de anmelde saken med hjelp av oss, sier han.

- Hvorfor bør mørkhudede skaffe seg vitner hvis de blir stoppet av politiet?

- Det er påfallende at når politiet er anklaget for noe, så skaffer de ikke vitner. Hvis det er motsatt, greier de det. Politiet står mye sterkere i retten fordi retten har stor tillit til dem.

Frykter opptøyer

De Leon tror at rasismen i politiet og hos offentlige tjenestemenn kan føre til raseopptøyer i framtida.

- England, Frankrike og Danmark har hatt opptøyer. Foranledningen er nesten alltid en konflikt med politiet. Jeg mener ikke politiet er årsaken, men en konflikt med politiet kan få begeret til å flyte over. Når man blir stoppet igjen og igjen uten å få vite hvorfor, så trekker man slutningen at hudfargen er årsaken. Det er rasistisk, sier han.

I fjor vår ble Magid Mahgoub Mustafa fra Sudan og palestineren Abdul Rahmen Mahmoud stoppet av politiet utenfor Stortinget. Abdul Mahmoud hadde ikke legitimasjon på seg og ringte samboeren for å be henne komme med identitetskort. Men da samboeren kom frem til stedet, var de to mennene allerede blitt pågrepet. Begge forteller at de ble slått og sparket av politiet under pågripelsen, og Abdul brakk armen i det brutale møtet med politiet.

Den brutale arrestasjonen førte til at mer enn 200 mennesker demonstrerte mot rasisme utenfor Sentrum politikammer.

Men bare noen uker senere

aksjonerte politiet i Sofienbergparken

. Vitner forteller at politiet sa at «alle svarte må forlate parken» fordi det hadde blitt funnet hasj der. En afrikansk familiefar nektet å fjerne seg og ble pågrepet og kastet på glattcelle. Etterpå viste det seg at hasjklumpen var blitt utplassert av politiet i forbindelse med en øvelse.

Føler seg uberettiget kontrollert

Også på

Antirasistisk senter

er det en kjent sak at mørkhudede stoppes oftere i politikontroll enn andre.

- Vi har også tilfeller som er innrapportert av ungdom der de føler at politiet har overreagert. Folk føler seg mistenkeliggjort. Hvis man føler seg uberettiget kontrollert, bør man vite hva man skal gjøre, slik at man ikke begynner å krangle med politiet, sier daglig leder Nadeem Butt ved Antirasistisk Senter.

- Det har skjedd med ungdom som går på Antirasistisk Senter?

- Ja. Det er ikke gøy å bli stoppet midt i en gate av en politibil. Vi har enkeltepisoder der politiet har gått lengre enn nødvendig.

- Er det mye rasisme i politiet?

- Politiet er et speilbilde av samfunnet generelt. Det er et pluss at ledelsen helt klart jobber mot rasisme. Vi synes at de gjør en god jobb. En annen ting er hva hver enkelt tjenestemann gjør, sier Butt.