Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bør forhandle med Nord-Korea

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) gir råd til USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - USA har en formidabel forhandlingsmakt og de bør absolutt vurdere å bruke den, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.no.

Det var under et foredrag ved Oslo Militære Samfund at utenriksministeren Jonas Gahr Støre (Ap) ba sin utenriksministerkollega Condoleezza Rice om å bruke mer forhandlingsmakt ovenfor land som Syria og Iran og bevegelser som Hamas og Hizbollah.

Under foredraget sa han at var diplomatisk kraft og kreativitet, som har vært «USAs formidable diplomatiske våpen».

Mer aktivt diplomati
- Verden trenger at USA spiller den rollen mer aktivt. At USA er rede til å engasjere direkte det de kaller motparter - enten det handler om Syria, Iran eller Nord-Korea - eller bevegelser som Hamas og Hizbollah - og demonstrere at det finnes en annen vei, sa Støre
.

Foreløpig har ikke USA vært villig til å forhandle. Hizbollah og Hamas regnes begge som terrororganisasjoner. Iran og Syria regnes som terroristsympatisører og har dermed gjort seg uaktuelle som samtalepartnere for USA.

Nord-Koreas leder skal overfor Kina ha beklaget prøvesprengningen og sagt seg villig til forhandlinger, hvis USA oppgir å isolere landet. Foreløpig har den amerikanske utenriksministeren heller fokusert på å få alle FNs medlemsland til å følge opp sanksjonsvedtaket fra Sikkerhetsrådet.

USA som mekler?
Den syriske presidenten har i et intervju også kritisert USA for å ikke ønske å forhandle. I et intervju med BBC sa den syriske presidenten Bashar Al-Assad at Syria og Israel kan leve fredelig side om side
.

- For å få til det trenger vi en upartisk mekler. Dette er en rolle for USA, med støtte fra FN og EU. Men USA er ikke villig til å spille en slik rolle og har heller ikke en visjon om fred, sier Al-Assad, melder Arabic BBC.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer
image: - Bør forhandle med Nord-Korea