- Bør forvente mer korrupsjon

Oljeforsker Helge Ryggvik mener Hydro-sjef Eivind Reiten må ha visst om korrupsjonsanklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Nordmenn er naive. Man må forstå at en av konsekvensene ved å investere i korrupte og ustabile regimer nettopp er korrupsjon, sier oljeforsker ved Universitetet i Oslo, Helge Ryggvik til Dagbladet.no.

Samtidig som det nye StatoilHydro i dag noteres på Oslo Børs, kommer Hydro med nyheten om at selskapet setter i gang en ekstern granskning av mulig korrupsjon i Hydro.

Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro sier til E24 at det var en tidligere Hydro-ansatt som tipset Statoils konsernrevisjon om forholdene rundt Luibya-kontraktene.

- Det er bemerkelsesverdig at denne saken ikke har kommet opp før - jeg er rimelig sikker på at denne saken har ligger på Reitens skrivebord lenge, sier Ryggvik. Han mener saken bør få konsekvenser for Reitens rolle som styreleder for StatoilHydro.

- Hvis det stemmer at han har kjent til saken lenge, noe jeg er rimelig sikker på, har jeg problemer med å få se hvordan han kan overleve som styreleder, sier Ryggvik.

Hydros kommunikasjonsdirektør Inger Sethov tilbakeviser påstandene til Ryggvik.

- Eivind Reiten ble orientert om denne saken fredag forrige uke, sier Sethov til Dagbladet.no.

I dag ble det nye fusjonerte selskapet StatoilHydro lansert på Oslo børs. Målt på markedsverdi er StatoilHydro Nordens største bedrift med en børsverdi

- BØR FÅ KONSEKVENSER: Oljehistoriker Helge Ryggvik mener saken bør få konsekvenser for Reitens rolle som styreleder for StatoilHydro. Informasjonsdirektør for nye StatoilHydro, Ola Morten Aanestad, vil ikke kommentere om de har tenkt til å granske Reiten i den aktuelle saken. Foto: JØRN H. MOEN
- BØR FÅ KONSEKVENSER: Oljehistoriker Helge Ryggvik mener saken bør få konsekvenser for Reitens rolle som styreleder for StatoilHydro. Informasjonsdirektør for nye StatoilHydro, Ola Morten Aanestad, vil ikke kommentere om de har tenkt til å granske Reiten i den aktuelle saken. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

på 590 milliarder kroner, eller godt over 100 milliarder dollar.

- De har valgt dette å publisere dette akkurat nå helt bevist. De kunne ikke gjøre det før – da ville det påvirke fusjonsprosessen. De kunne ikke gjøre det etterpå – for det da ville det skadet det nye selskapet. Nå vil det bare henge ved det gamle selskapet, sier Ryggvik.

Han tror så lenge man fortsetter å investere i slike korrupte og ustabile regimer kommer vi til å se flere og flere lignende korrupsjonssaker.

- Det ligger i sakens natur at når man operer i denne type land vil det også koste oss noe, sier Ryggvik. Han sier at det også ikke alltid er like lett å se hva som er korrupsjon eller ikke.

- Jo større selskap man er, jo lettere er det å unngå åpen korrupsjon. Hvis selskapet er stort nok kan det dekke det til med avtaler med det aktuelle regimet – slik kan de slippe unna mindre bestikkelser, sier Ryggvik.

Informasjonsdirektør for nye StatoilHydro, Ola Morten Aanestad, vil ikke kommentere om de har tenkt til å granske Reiten i den aktuelle saken.

- Statoil ble 26. september informert om mulige konsulentavtaler og transaksjoner knyttet til Hydros virksomhet i Libya, som i forbindelse med fusjonen mellom Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet er overført til StatoilHydro. Dette var forhold Statoil tidligere ikke var gjort kjent med. Vi har gjort alt som har vært mulig siden det, sier Aanestad.

- Bør forvente mer korrupsjon
SPÅR FLERE SAKER: Helge Ryggvik tror så lenge man fortsetter å investere i slike korrupte og ustabile regimer kommer vi til å se flere og flere lignende korrupsjonssaker.