Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bor gratis

Ann-Kristin Johansson betalte for høy husleie i ti år. Nå har lagmannsretten bestemt at hun kan bo gratis i 27 måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Husleien var for høy allerede da Johansson flyttet inn i 2-roms leiligheten på Grünerløkka i Oslo i 1993. Utleieren ville ha 2500 kroner i måneden, mer enn det dobbelte av den lovlige summen på 1200 kr. Men det var først i 2000 at den tidligere servitøren oppdaget dette.

-  Da ville gårdeieren kaste meg ut for å ta inn et familiemedlem.

Johansson tok kontakt med Leieboerforeningen. Gården er bygd før 1940, kontrakten inngått før 2000, og leiligheten umøblert. Derfor gjelder Husleiereguleringsloven. I tillegg til at leien var for høy, var kontrakten tidsubestemt.

Ann-Kristin hadde derfor krav på å bli boende så lenge hun ville.

Men så satte huseieren opp leien fra 3500 til 4200 kroner. Etter loven kan husleien gradvis økes til gjengs leie fram til 2010, med opptil 20 prosent hvert år.

Alvorlig syk

-  Da denne økningen ble lagt på toppen av en leie som allerede var ulovlig høy, bestemte jeg meg for at nok var nok, sier Johansson.

Saken ble prøvd i Husleienemnda, og anket til Konkurransetilsynet. Underveis fikk hun tilbake det hun hadde betalt for mye for de siste tre åra. Men Johansson ville ikke gi seg der, til tross at hun var alvorlig syk og uføretrygdet.

 VANT I RETTEN:  Nå kan leietaker Ann-Kristin Johansson feire med en bedre middag. Foto: Henning Lillegård
VANT I RETTEN: Nå kan leietaker Ann-Kristin Johansson feire med en bedre middag. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Med støtte fra Leieboerforeningen gikk 45-åringen til sak for å få igjen det hun har betalt for mye i leie fra 1993 til 2000.

Hele prosessen har tatt tre år. I september fikk hun medhold i lagmannsretten, og i går kom beskjeden om at dommen ikke blir anket. Beløpet blir godskrevet husleiekontoen, og nå kan hun altså bo gratis i over to år. Dommen fastslår at overskytende husleie ansees som forskuddsleie.

Hull i lovverket

-  Denne rettsavgjørelsen fyller et hull i lovverket. Dommen kan derfor få store konsekvenser, sier advokat Knut Helland-Hansen.

-  Halvparten av våre medlemmer er pensjonister. Mange av dem har slike leieforhold, og kan ha store krav mot gårdeiere både i Oslo og Bergen, sier Helland-Hansen.

ADVOKAT: Knut Helland-Hansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!