Stuart (90):

Bor i Hobbit-hus: - Ikke sett «Ringenes herre»

90 år gamle Stuart Grant fra Skottland brukte årevis på å skape drømmehjemmet sitt. At det er en sann hyllest til den episke «Ringenes herre»-trilogien og «Hobbiten», ante han ikke.

GRUNDIG ARBEID: Stuart Grant (90) har viet flere tiår til å skape det vakre Hobbit-huset i Tomich, Skottland. For han var det imidlertid ikke et Hobbit-hus. Foto: NTB/SWNS.
GRUNDIG ARBEID: Stuart Grant (90) har viet flere tiår til å skape det vakre Hobbit-huset i Tomich, Skottland. For han var det imidlertid ikke et Hobbit-hus. Foto: NTB/SWNS. Vis mer
Publisert

I grønne og landlige omgivelser i Tomich, Skottland, bor 90 år gamle Stuart Grant: En vedhogger, far til to og bestefar til flere.

Han har den siste tida vekket oppsikt for sitt særs sjarmerende og fortryllende Hobbit-hus, som er slående likt hjemmet til Bilbo Baggins, eller Bilbo Lommelun, en hobbit i J.R.R. Tolkiens bøker «Hobbiten» og «Ringenes herre».

Det koselige krypinnet har ifølge avisa The Scotman blitt nominert til en «Verdens rareste hjem»-toppliste ved flere anledninger.

Turister tar til Tomich

Den siste tida har det eventyrlige hjemmet i Tomich tiltrukket seg turister som reiser over land og strand for å ta en titt. Selv om den spreke vedhoggeren Grant verken har telefon eller Internett, kommer utforskende nysgjerrigperer og Tolkien-fans innom støtt og stadig.

Og Grant? Han ønsker dem hjertelig velkommen.

Men til tross for at huset er som en sann hyllest til «Ringenes herre» og «Hobbiten», var det visstnok aldri intensjonen:

Grant har nemlig aldri sett Tolkien-klassikerne. Han hevder dessuten at han ikke visste om verken filmene eller bøkene.

- Jeg har ikke sett «Ringenes herre». Det er bare en tilfeldighet at inngangsdøra min har nesten samme form og farge, sier han til Scotsman.

HJEMMEKOSELIG: Stuart har skapt seg et lite og varmt hjem i Tomich. Foto: NTB/ SWNS.
HJEMMEKOSELIG: Stuart har skapt seg et lite og varmt hjem i Tomich. Foto: NTB/ SWNS. Vis mer

Fra uthus til Hobbit-drøm

Grant flyttet inn i huset, som snarere er på størrelse med ei hytte, i 1984 mens han renoverte et annet hus. På det tidspunktet var huset mer som et uthus, med verken tak eller dører.

- Før meg bodde det kyr, kalver og høner her inne, og et esel. Det var en skomakerhytte og et torp, sier Grant til Scotsman.

Huset, hytta eller uthuset, som er flere hundre år gammelt, vokste på den dyktige vedhoggeren. Han bestemte seg dermed for å renovere det, også.

Renoveringen av det lille huset skal imidlertid ha gått i sneglefart. Grant led nemlig av ME i 46 år, noe som preget arbeidet i stor grad.

Lagd på andres rester

Ifølge avisa Wales Online har Grant gjort alt på huset selv. Den gamle skotten, som røper at han alltid har vært glad i å høste av det naturen har å by på, presiserer at det ikke er noe fancy hus, og sier det er lagd utelukkende på andres rester:

- Jeg skar ved fra veltede trær og samlet steiner fra ei elv like ved. Det har tatt mange år, og har blitt til, litt etter litt, sier Grant til avisa.

TATT ÅREVIS: Det sjarmerende Hobbit-huset i Skottland har tatt mange år, sier Stuart. Foto: NTB/SWNS.
TATT ÅREVIS: Det sjarmerende Hobbit-huset i Skottland har tatt mange år, sier Stuart. Foto: NTB/SWNS. Vis mer

Videre forteller han at husrenovering og å leke med kreativitet har vært hans ungdomskilde.

Den aldrende vedhoggeren mener å føle seg som en tenåring, og ser tilbake på livet sitt som «et eneste stort eventyr».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer