- Bør ikke kalle seg Arbeiderpartiet

Steffan Heggelund (H) mener Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin egen bok avslører at han ikke tar uføreeksplosjonen blant unge på alvor.

- TRIVIALISERER: Høyres Steffan Heggelund mener Jonas Gahr Støre trivialiserer økningen uføretrygdede blant unge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- TRIVIALISERER: Høyres Steffan Heggelund mener Jonas Gahr Støre trivialiserer økningen uføretrygdede blant unge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stefan Heggelund (H) mener Jonas Gahr Støre ikke tar utenforskap på alvor - og anklager ham for å virke uberørt av utviklingen blant unge uføre.  

- Et arbeiderparti som ikke tar innover seg utfordringene knyttet til arbeidsmarkedet, har ingenting med å kalle seg et arbeiderparti, sier Høyre-politikeren til Dagbladet. 

- Trivialiserer Hggelund sikter til Støres bok «I bevegelse», der Ap-lederen anklager Høyres Torbjørn Røe Isaksen for å ha importert det ifølge Støre upresise utenforskap-begrepet fra Sverige. Støre kritiserer dessuten Isaksen for hevde at både antallet og andelen mennesker utenfor arbeidslivet har økt de siste årene - når arbeidsstyrken i realiteten har økt, mens andelen på trygd har vært ganske konstant, ifølge Støre.   

«Andelen uføre utgjorde 9,3 % av befolkningen i desember 2013, noe som var en svak nedgang fra året før. I løpet av de siste ti årene har andelen sunket med litt over ett prosentpoeng», skriver Støre.

Heggelund mener Støre trivialiserer. Han viser til at tall fra NAV som viser at i 2013 gikk 656 000 årsverk tapt på grunn av dårlig helse eller mangel på ordinært arbeid. Det tilsvarer 19 prosent av befolkningen i alderen 16-67 år.

- Utenforskap må adresseres. Både fordi det er viktig for vår velferds bærekraft, men også fordi det er viktig for den som står utenfor, sier Heggelund.

- Vår framtids bærekraft, det høres voldsomt ut?

- Ja, Norge som samfunn taper ressurser på at folk som kunne jobbet, eller kunne jobbet mer, ikke gjør det. De økonomiske framskrivningene viser at Norge vil begynne å budsjettere med underskudd omtrent ved midten av tyvetallet. Arbeid er hovednøkkelen til å løse fremtidens velferdsutfordringer.

- I dag står folk som ønsker å arbeide utenfor, fordi vi har et system som dytter folk i utenforskap.
 
- Bagatelliserer I sin kritikk av samlebegrepet «utenforskap» viser Støre til at forskere har pekt på at det er mer korrekt å snakke om «utmeldte» og «påmeldte» - for å skille mellom de som er permanent utmeldt av arbeidslivet og de som jobber eller bare er midlertidig ute av jobb.

- Jeg antar at Støre viser til Fafo-rapporten «Innmeldt, utmeldt eller påmeldt». Det er relevant å ha oversikt over hvor mange, og hvem, som har lang vei tilbake, og hvem som har kortere vei tilbake. Når det er sagt: Rapporten konkluderer også med at «det er grunn til å bekymre seg for utenforskapet». Én av grunnene er utviklingen blant unge uføre, sier Heggeleund, som mener det er betimelig å rope varsko.

Ungdomsledigheten, som i Norge er nær tre ganger høyere enn ledigheten for øvrig, kombinert med det økende antallet unge uføre, gir grunn til bekymring, mener Heggelund. NAVs uførestatistikk er skremmende lesning, mener han: 

- I overkant av 11000 personer har fått uførevedtak før de fylte 30. Før de har levd halve sitt liv. Siden 2005 har vi sett en økning blant unge uføre på 49 prosent. Dette skjedde på de rødgrønnes vakt. Når Støre bagatelliserer utenforskapsdebatten, er det å ikke ta innover seg alvoret for menneskene dette gjelder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer