- Bør ikke se Balstad i kortene

Næringsminister Grete Knudsen har i mange år hatt et nært samarbeid med Jan Balstad, og de to var sentrale pådrivere for å få spiondømte Arne Treholt benådet. Nå skal hun granske partikollegaen. Men Knudsen bør ikke se Balstad i kortene, mener Carl I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Næringsminister Grete Knudsen bør overlate til et utenforstående revisorfirma å granske om Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) og LO-nestleder Jan Balstad opptrådte kritikkverdig i forbindelse med lånet på 2,7 millioner til selskapet Pandestor, sier han.

Hagen sier hun vil stå seg på at Ap-regjeringen

Pandestor-saken

  • Tirsdag dokumenterte NRKs «Brennpunkt» forretningsdriften selskapet Pandestor har drevet i Russland. Jan Balstad var styreformann, Arne Treholt en av eierne. Det ble gitt et lån på 2,7 millioner kroner fra SND i 1997 for å investere i maskiner ved et sagbruk i den russiske byen Oktjabrskij.
  • I lånesøknaden viste Pandestor til en avtale med det svenske firmaet Wood Tower for kjøp av trelastproduksjonen. Men Wood Tower var konkurs da SND-pengene ble utbetalt.
  • Da lånet ble utbetalt, var Balstad både styreformann i Pandestor og styremedlem i SND. Han bekrefter at han var med på Pandestors søknad, men han var ikke med på SNDs behandling.
  • SND innrømmer nå at lånet ble utbetalt på sviktende grunnlag.styrer unna granskingen.

Uavhengighet

- Jeg ser det som selvsagt at hun finner eksperter som verken kan knyttes til parti eller fagbevegelse. Det mener jeg ikke bare fordi Knudsen har samarbeidet tett med Balstad, men også fordi den ansvarlige i SND var Tore Tønne, som nå er helseminister og Knudsens regjeringskollega.

Kamerater

Hagen bygger også på at Knudsen i en årrekke har hatt et nært samarbeid med Balstad, blant annet i kampen mot rederskatten, og at de kjempet for å få spiondømte Arne Treholt benådet i 1992.

Balstad og Treholts satsing på sagbruksdrift i Russland handler ikke først og fremst om penger. Ingen beskylder dem for å berike seg på SND-midler. Men det handler om nære forbindelser på toppene. Da saken gikk gjennom i SND, var blant annet disse sentralt plassert:

  • Jens Stoltenberg var næringsminister, helseminister Tore Tønne var SND-sjef, LO-nestleder Jan Balstad var LO-sekretær, styremedlem i SND, styreleder i Pandestor og eks-handelsminister. Mens eksstatssekretær og spiondømte Arne Treholt spøkte i bakgrunnen.

«Et Ap-system»

NRK «Brennpunkt»s fokus på Balstads Russlands-eventyr handler mye om et Ap-infisert system det er god grunn til å kritisere, mener Lars Sponheim (V), Høyres Ansgar Gabrielsen og Per-Kristian Foss og Carl I. Hagen (Frp).

- Dette er en bekreftelse på det jeg tidligere har hevdet: at SND har vært preget av at kjenninger har fått god behandling, mens folk utenfor systemet har hatt langt større problemer med å få støtte, sier Hagen.

Statsminister Stoltenberg sier han ikke kjente til Balstads prosjekt før tirsdag denne uka.