Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bør ikke være straffbart å spre Hiv

Hiv Norge vil fjerne bestemmelsen i loven som gjør det straffbart å utsette andre personer for smitte eller smittefare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen ber Justisdepartementet støtte forslaget om å fjerne lovparagrafen.

- Det er vår påstand at paragraf 155 virker mot sin hensikt og er med på å opprettholde den uønskede situasjonen både ved å skape falsk trygghet og ved å kun ansvarliggjøre én av partene, skriver Hiv Norge i et brev til Justisdepartementet.Diskriminerende
Bakgrunnen for kravet om å fjerne straffebestemmelsen er ellers at den hevdes å være diskriminerende, og at den stigmatiserer hiv-positive. I brevet blir det påpekt at paragraf 155 så vidt Hiv Norge kjenner til bare har vært benyttet overfor hiv-positive.

- Dette er en praksis som er med på ytterligere å stigmatisere en allerede utsatt gruppe, og som i neste omgang fører til at færre vil teste seg på grunn av de holdninger de er redd for å bli møtt med, heter det i brevet.

Hiv Norge hevder også at paragraf 155 i sin nåværende form ikke er i tråd med internasjonale retningslinjer.

Straffelovkommisjonen


Avdelingsdirektør Knut Erik Sæther i Justisdepartementets lovavdeling sier til NTB at henvendelsen fra Hiv Norge blir tatt med i det videre arbeidet med en ny straffelov. Han regner med at Helse- og omsorgsdepartementet vil bli bedt om å vurdere saken. Forslaget til ny straffelov skal etter planen legges fram i 2008.

Sæther påpeker at Straffelovkommisjonen i sin utredning i 2002 gikk inn for å videreføre straffelovens paragraf 155, men med en enklere utforming. Kommisjonen foreslo en endring som innebærer at også personer som ikke selv er smittet, kan rammes av straffebestemmelsen.


Fengselsstraff
Strafferammen er inntil seks år fengsel for den som er «smitteførende med en allmennfarlig smittsom sykdom» og forsettlig overfører smitte eller utsetter en annen for smittefare. Ved uaktsom overtredelse er strafferammen tre års fengsel.

Opplysninger i Lovdata viser at straffelovens paragraf 155 har vært anvendt i cirka 15 straffesaker, derav tre saker som er behandlet i Høyesterett i perioden fra 1992 til 2002.

Smittevernhensyn

Direktør Geir Stene-Larsen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt gir denne kommentaren:

- Prinsipielt er det viktig å motvirke at personer med en allmennfarlig smittsom sykdom smitter andre. Hvordan dette best ivaretas gjennom lovverket, er stort og viktig spørsmål som krever en grundig behandling. Hvis vi blir forelagt et forslag til endring i dagens lovgiving, vil vi foreta en nøye vurdering av saken ut fra smittevernhensyn.

(NTB)

Les også:
Hiv-positiv hadde ubeskyttet sex med 14-åring
Når Aids-ofrene stigmatiseres 
Hiv i Norge, Anette Trettebergstuens kronikk om blant annet paragraf 155.

DEN RØDE SLØYFA: Hiv Norge mener dagens lovgivning er diskriminerende for landets HIV-positive. Foto: SCANPIX
DEN RØDE SLØYFA: Hiv Norge mener dagens lovgivning er diskriminerende for landets HIV-positive. Foto: SCANPIX Vis mer