Frode Berg-saken

- Bør invitere Putin til frigjøringsjubileet

Ordfører Rune Rafaelsen mener en invitasjon til Vladimir Putin, vil være gunstig for å få spiondømte Frode Berg løslatt og hjem til Kirkenes.

KAN BENÅDE: President Vladimir Putin er ikke invitert til frigjøringsjubileet av Kirkenes og Øst-Finnmark i oktober. Her er Putin sammen med statsminister Erna Solberg i St. Petersburg under et bilateralt møte under konferansen International Arctic Forum i april i år. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KAN BENÅDE: President Vladimir Putin er ikke invitert til frigjøringsjubileet av Kirkenes og Øst-Finnmark i oktober. Her er Putin sammen med statsminister Erna Solberg i St. Petersburg under et bilateralt møte under konferansen International Arctic Forum i april i år. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

I dag er det 619 dager siden det russiske sikkerhetspolitiet FSB arresterte Kirkenes-mannen Frode Berg i Moskva. 16. april i år ble den 63 år gamle tidligere grenseinspektøren dømt til 14 års fengsel i Moskva byrett.

Berg ble i retten funnet skyldig i å ha spionert for den norske E-tjenesten mot Russland.

Bak lukkede dører i Moskva byrett innrømmet Kirkenes-mannen at han var på oppdrag for den norske E-tjenesten i Russland. Samtidig hevdet Berg at han ikke visste hva oppdraget gikk ut på, og hva slags skade dette angivelig kunne påføre Russland.

BAK LÅS OG SLÅ: Frode Berg sitter fortsatt fengslet i Moskva. Han er dømt til 14 års fengsel for å ha spionert for den norske E-tjenesten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BAK LÅS OG SLÅ: Frode Berg sitter fortsatt fengslet i Moskva. Han er dømt til 14 års fengsel for å ha spionert for den norske E-tjenesten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

«For Kongen»

Fortsatt sitter Frode Berg i Lefortovo fengselet – KGBs fryktede spesialfengsel for politiske fanger. Ingen vet når den spiondømte nordmannen kan komme hjem til familien sin i Kirkenes.

- Frode Berg var på oppdrag i Russland for kongen og fedrelandet. Han ble sendt til Moskva av E-tjenesten, sier ordfører Rune Rafaelsen i Bergs hjemkommune Sør-Varanger til Dagbladet.

25. oktober feires 75 års dagen for frigjøringen av Øst-Finnmark. I oktober 1944 jaget Den røde armé nazistene, og den nord-østligste delen av Norge ble frigjort.

Den 1. september 1945 trakk den sovjetiske hæren seg betingelsesløst tilbake og ut av Norge.

Putin kan benåde

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at sentrale personer i Utenriksdepartementet fortsatt jobber for å få Frode Berg løslatt. Men fram til nå har de norske diplomatene ikke fått aksept fra russiske myndigheter at den pensjonerte grenseinspektøren skal løslates og sendes hjem til Norge.

- Etter min oppfatning er det bare president Vladimir Putin som kan redde Frode Berg. Han kan benåde og gi Frode Berg amnesti.

- Slik at Berg kan komme hjem til kona, datteren og barnebarn, sier ordfører Rafaelsen.

Støttegruppa for Frode Berg i Kirkenes er alvorlig bekymret for helsa til 63- åringen.

Ordføreren i Sør-Varanger hadde håpet at statsminister Erna Solberg og regjeringen ville invitere Russlands president Vladimir Putin til Kirkenes og markeringen av 75 års dagen for frigjøringen av Øst-Finnmark.

FANGEKOLONI: Dagbladets kommentator om Frode Bergs potensielle soningsforhold. Kommentator: Morten Strand. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Bekymret

- Jeg begynner å bli veldig urolig for Frode Berg. Han har nå sittet over 20 måneder i det russiske fengselet, sier Rafaelsen.

Overfor Dagbladet medgir Rafaelsen at han har fått spørsmål om ikke norske myndigheter er interessert i å få Berg løslatt.

- Jeg har ikke grunnlag for å si at norske myndigheter ikke gjør nok for å få Frode Berg hjem.

- Men det er viktig å huske at han var på jobb i Russland for norske myndigheter – den norske etterretningstjenesten, sier Rafaelsen.

VIL HA BERG HJEM: Rune Rafaelsen (Ap), ordfører i Sør-Varanger vil ha spiondømte Frode Berg hjem fra Russland. Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL HA BERG HJEM: Rune Rafaelsen (Ap), ordfører i Sør-Varanger vil ha spiondømte Frode Berg hjem fra Russland. Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hva burde norske myndigheter gjort?

- Fra mitt ståsted ville det vært naturlig å invitere Vladimir Putin til frigjøringsjubileet den 25. oktober. Norske myndigheter har invitert utenriksminister Sergej Lavrov. Dersom regjeringen Solberg hadde bedt Putin komme til jubileet, er det kanskje det som skal til, for at han benåder Frode Berg, sier ordføreren i Sør-Varanger.

- Det er tross alt Putin som er statsoverhode i Russland og nå sjef for Den røde armé som for 75 år siden befridde Kirkenes og Øst-Finnmark, sier Rune Rafaelsen.

FRODE BERG-SAKEN: Dagbladets kommentator kaller dette en diplomatisk blemme av store dimensjoner. Kommentator: Morten Strand. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- God dialog

Når Dagbladet konfronterer Utenriksdepartementet med ordfører Rafaelsens ønske om å invitere president Vladimir Putin, svarer UD slik:

- Vi ser fram til å markere 75-årsjubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark 25. oktober i 2019. Dette er en viktig del av Norge og Russlands felles historie, og regjeringen er opptatt av at markeringen vil finne sted på en verdig og respektfull måte.

- I tråd med tradisjonen fra tidligere markeringer er den russiske utenriksministeren invitert for å representere den russiske regjeringen, og vi har god dialog med russiske myndigheter om besøket.

Kommunikasjonsmedarbeider Guri Solberg sier videre at norske myndigheter ønsker å få Frode Berg tilbake til Norge.

«Stor påkjenning»

- Dette er en krevende sak, og vi har forståelse for at det er en stor påkjenning for Frode Berg, hans familie og lokalsamfunnet i Kirkenes. Vi arbeider langs flere spor for å ivareta Frode Bergs interesser.

- Som en del av den konsulære bistanden utenrikstjenesten tilbyr, besøker ambassaden i Moskva Berg to ganger i måneden. Ambassaden gir i tillegg praktisk bistand i forbindelse med levering av mat og overføring av penger. Departementet er i løpende kontakt med Bergs familie i Norge. Utenrikstjenesten har også kontakt med Bergs advokater Risnes og Novikov, i henholdsvis Oslo og Moskva, sier Solberg.