Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bør lage flere filmer

Turid Birkeland mener Norsk Film AS bør lage flere filmer selv, i stedet for å spre statsstøtten sin rundt om til andre. Kulturdepartementet vil vurdere selskapets produksjonsplaner før størrelsen på neste års bevilgning blir fastsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg mener Norsk Film i større grad bør konsentrere seg om sin egen produksjon, sier Birkeland.

Kulturdepartementet vil bevilge 98 millioner til Norsk Film AS og Norsk Filminstitutt for støtte til nye norske filmer neste år, men først rundt nyttår vil fordelingen av millionene bestemmes.

- Vil Norsk Films planer for egne produksjoner ha innvirkning på denne fordelingen?

- Det vil være et moment, ja, sier Helge Sønneland, ekspedisjonssjef i Kulturdepartementets medieavdeling.

Klar melding

Under Tom Remlovs ledelse har Norsk Film AS prioritert samproduksjoner med andre selskaper foran å lage nye filmer helt alene. Måten dette har skjedd på har ført til en debatt mellom Remlov og de andre institusjonene som yter støtte til norsk filmproduksjon.

Både Norsk Filminstitutt og Audiovisuelt Produksjonsfond har reagert på at Norsk Film AS engasjerer seg i filmproduksjoner som de andre institusjonene allerede har gitt støtte til - og at Norsk Film AS på den måten får tilgang på enda flere offentlige midler.

Med gårsdagens utspill sender den avtroppende kulturministeren en klar melding inn i den pågående debatten.

- Dette er selvsagt en måte å se det på. Jeg mener det er uklokt, sier Norsk Film-direktør Tom Remlov.

Kontinuitet

Remlov mener selskapets samarbeid med andre produksjonsselskaper bidrar til å oppfylle et annet av Kulturdepartementets mål for norsk filmproduksjon, nemlig kontinuitet.

- Vil du nå heller lage filmene alene?

- Det enkleste og morsomste hadde selvsagt vært å skalte og valte med alle pengene selv og nøye seg med det. Men både jeg og Norsk Films styre er innstilt på at vi ikke skal isolere oss på denne måten, sier Remlov, som på ett punkt har tatt konsekvensen av motstanden mot måten selskapet opererer på.

- Prosjekter som AV-fondet og Filminstituttet deltar i, skal vi ikke være med på. Inntil denne situasjonen er avklart har jeg gitt klar beskjed om at manus fra slike produksjoner trenger vi ikke å se på.

Hele Norges coronakart