- Bør miste retten til å ta ut egenmelding

FrP vil straffe «sykemeldingsaksjonister».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ulmer i SAS, fordi selskapet vurderer å selge SAS Ground Services.

De utfører i dag SAS’ virksomhet på bakken på flyplassene, og aksjoner blant de ansatte kan ramme flytrafikken kraftig.

I går var det dobbelt så mange som normalt sykmeldt hos bakkemannskapet til SAS Ground Services, men flytrafikken gikk som vanlig.

Hans Jacob Opsahl, hovedtillitsvalgt i SAS Ground Services, har varslet om at et salg av selskapet kan utløse et skred av sykemeldinger fra de ansatte.

- Ikke akseptabelt

Det har fått Frps Kenneth Svendsen, nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, til å reagere kraftig.

På vegne av Frps stortingsgruppe har han sendt et brev til arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, der han fremmer forslag om at personer som bruker sykemeldinger som aksjonsform må straffes.

– Å bruke sykemeldinger som et våpen i kampen om arbeidstakerrettigheter er ikke, dersom dette skulle være tilfellet, akseptabelt eller lovlig. Dersom noen misbruker retten til sykemelding eller egenmelding bør dette straffes for å unngå liknende situasjoner i framtida, heter det i brevet som Dagbladet.no har fått tilgang til.

FRYKTER AKSJONER: Bakkemannskapene i SAS har varslet at det kan komme aksjoner hvis SAS Ground Services selges. Foto: Scanpix
FRYKTER AKSJONER: Bakkemannskapene i SAS har varslet at det kan komme aksjoner hvis SAS Ground Services selges. Foto: Scanpix Vis mer

Sparer krutt

Avgjørelsen om et salg av SAS Ground Services er nå utsatt til 5. februar.

– I den grad vi skal bruke krutt, vil vi spare det til SAS eventuelt bestemmer seg for å selge. Hvis det kommer så langt, kan jeg garantere at trafikken vil stå. I denne runden fikk vi en liten forsmak, hvis det blir salg vil virkningene bli mye større, sier Hans Jacob Opsahl, hovedtillitsvalgt i SAS Ground Services, til Aftenposten i dag.

– Det er registrert dobbelt så mange sykmeldinger som normalt. Mange har kommet siden mandag kveld, men det er ikke snakk om aksjoner, sa Opsahl til NTB i går.

- Rammer passasjerne

Frp reagerer først og fremst på at aksjonene kan ramme uskyldige tredjeparter.

– Jeg anmoder statsråden om å innføre tiltak som sikrer at flytrafikken kan avvikles som normalt og at passasjerene når sine reisemål til jul som planlagt. Jeg vil be statsråden klargjøre om han vil sørge for at et eventuelt misbruk av trygderettigheter blir tatt alvorlig og at det blir gitt nødvendig informasjon om at misbruk av sykemelding/egenmelding er ulovlig og vil bli reagert imot, heter det i brevet.

Svendsen vil også fremme et forslag for Stortinget.

– Jeg synes ikke noe om at tredjeparter brukes som pressmiddel i saker som dette. Vi har sett det før også, og det rammer vanlige folk, sier Svendsen til Dagbladet.no.

– Dette må strammes inn. Hvis en virkelig er syk, så varsler en ikke fra om det på forhånd. Hvis vi får slike aksjoner, må det få konsekvenser hvis det kan bevises at det er snakk om falske sykemeldinger. Da kan vedkommende for eksempel miste retten til å ta ut egenmelding og heller må gå til legen hver gang en er syk, sier Svendsen.

– Vil ikke dette være umulig å kontrollere? Er ikke dette ofte subjektive opplevelser?

– Det er selvfølgelig subjektive vurderinger, men det bør gå an å kontrollere bedre. Det kan kontrolleres av en lege, og hvis det viser seg at det er en falsk sykemelding, kan det for eksempel meldes fra til NAV.

- Har respekt for reglene

Hans Jacob Opsahl, hovedtillitsvalgt i SAS Ground Services, mener Frps forslag bare er tull.

– Vi har ikke noe annet syn på dette enn andre i samfunnet. Er man sykemeldt, skal man være syk. Det vi kan være litt uenige om, er hva man kan bli syk av, sier Opsahl til Dagbladet.no.

– De reglene er nedfelt i Trygdeloven og arbeidsmiljøloven. En bedrift kan gjøre dette, hvis de kan bevise det. Men det har i denne saken overhodet ikke vært noen aksjon. Det sykefraværet vi har hatt, har vært marginalt, sier Opsahl.

Han understreker at hans medlemmer har samme respekt for lover og regler som alle andre.

– Reglene rundt dette er klart nedfelt i Trygdeloven. De tilfellene vi har hatt hos oss er folk som har fått sykemelding av lege, det er ikke egenmeldinger. Det er ikke snakk om noe omfang som har hindret tredjeperson eller trafikken på noen måte, sier Opsahl til Dagbladet.no.

- Legene må ta ansvar

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen mener legene må ta et ansvar i disse sakene.

- Jeg forutsetter at mennesker som får sykmelding får det fordi de er syke. Her må også legene kjenne sitt ansvar og bruke sykmeldingen på en riktig måte, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.no.

STATSRÅD: Bjarne Håkon Hanssen mener legene må ta ansvar i saker der sykemeldinger kan bil brukt i aksjoner.
KRITISK: Frps Kenneth Svendsen mener det må slås hardt ned hvis sykemeldinger brukes i aksjonsform.