Adm. direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet og finansminister Siv Jensen (FrP). Foto: Are Haram
Adm. direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet og finansminister Siv Jensen (FrP). Foto: Are HaramVis mer

Bør Oljefondet øke sin aksjeandel?

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika er blant dem som ikke synes Oljefondet bør øke aksjeandelen fra dagens nivå på 60 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I en verden med ekstremt lave renter er det blitt reist spørsmål om Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, bør øke den nåværende aksjeandelen på 60 prosent. I januar opprettet regjeringen et utvalg, ledet av Handelsbank-økonom og professor II Knut Anton Mork, som skulle vurdere fondets aksjeandel.

I dag overleveres rapporten til finansminister Siv Jensen.

Ifølge Finansavisen ser de fleste forvaltere, økonomiprofessorer og investorer gjerne at aksjeandelen blir økt til 65 eller 70 prosent på bekostning av obligasjonsporteføljen. Enkelte vil ha så mye som 80 prosent aksjer.

Andreassen er skeptisk

Men ikke alle vil ha høyere aksjeandel, deriblant sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

- Jeg ville vært forsiktig med å øke aksjeandelen nå. Man ønsker en god forventet avkastning, og samtidig unngå for høy risiko. Da tror jeg man må erkjenne at det er syv år siden de globale børsene bunnet. USA-børsene har gått tre-gangeren siden den gang. Med høyt prisede børser og obligasjoner bør man legge seg litt imellom, sier Andreassen til Finansavisen.

Mandatet til Oljefondet er 60 prosent aksjer, 35-40 prosent obligasjoner og inntil 5 prosent eiendom. Ved utgangen av tredje kvartal var fordelingen ifølge Finansavisen 60,6 prosent, 36,3 prosent og 3,1 prosent.

Johnsen vil øke

NHH-professor Tore Johnsen, som tidligere har vært rådgiver for Finansdepartementet som førte til aksjeandelen i 2006 økte fra 40 til 60 prosent, er enig i argumentet om at økt risiko kan sette press på politikerne.

NHH-professoren mener nå som den gang, at aksjeandelen bør ligge mellom 60 og 70 prosent.

Forvalter og leder av Dovre Forvaltning, Stig R. Myrseth, er heller ikke blant dem som fronter at Oljefondet skal øke aksjeandelen.

«Jeg er usikker på om det er riktig å øke aksjeandelen ytterligere. 60 prosent synes jeg i utgangspunktet er et fornuftig nivå. Kanskje kunne 65 eller 70 prosent vært bedre, men jeg ser ikke behov for drastiske endringer», skriver han i en epost til Finansavisen.

Dagens anbefaling

Utvalgets flertall tilrår at aksjeandelen økes fra 60 prosent til 70 prosent. Et mindretall bestående av utvalgsleder Knut Anton Mork tilrår at aksjeandelen reduseres til 50 prosent.

- Valget av aksjeandel er en avveiing mellom forventet avkastning og risiko. Avveiingen må se hen til faren for tap av formue, nivået på samlet risiko i nasjonalformuen og fondets rolle i finanspolitikken. Et lavere rentenivå skal ikke ha betydning for aksjeandelen, sier utvalgsleder Knut Anton Mork i en melding.

Andre økonominyheter:
River hytte til 28 millioner – bygger kjempehytte til 150 millioner
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja