Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boligpriser i Oslo:

Bor på 18 kvadrat

Det kan fort koste flesk å komme seg inn på boligmarkedet i hovedstaden.

SMÅTT: Ane Gyllstrøm trodde hun skulle få mer da hun flyttet til Oslo. Foto: Privat / Trine Merete Olsen
SMÅTT: Ane Gyllstrøm trodde hun skulle få mer da hun flyttet til Oslo. Foto: Privat / Trine Merete Olsen Vis mer

Vil du inn på boligmarkedet i Oslo, kan det fort være lettere sagt enn gjort, om man skal se på boligprisene.

DNB Eiendom sier til NRK at kvadratmeterprisen på leiligheter i Oslo, som er mindre enn 30 kvadratmeter, aldri før har vært så høy som den er nå.

Skal du ha en slik leilighet nå, må du belage deg på at prisen per kvadratmeter ligger på 119 000 kroner. Om man sammenlikner salget av leiligheter på denne størrelsen med samme tid i fjor, har det blitt solgt 25 prosent flere av disse i år, enn da.

INVESTERING: Administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas, sier til NRK at mange investerer i små leiligheter. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB Eiendom
INVESTERING: Administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas, sier til NRK at mange investerer i små leiligheter. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB Eiendom Vis mer

Ifølge Terje Buraas, som er administrerende direktør i DNB Eiendom, er grunnen til at flere kjøper seg små leiligheter, fordi de rett og slett ikke har råd til noe større. Han sier også til statskanalen at en del ser på slike leiligheter som et investeringsobjekt.

Lever på 18 kvadratmeter

En av dem som har kjøpt seg leilighet under 30 kvadrat er Ane Gyllstrøm (33). Hun kjøpte seg en leilighet på 18 kvadratmeter i Oslo for fire år siden, og betalte to millioner for leiligheten.

MIKROHJEM: Ane Gyllstrøm kjøpte seg en leilighet på 18 kvadratmeter for fire år siden. Foto: Privat
MIKROHJEM: Ane Gyllstrøm kjøpte seg en leilighet på 18 kvadratmeter for fire år siden. Foto: Privat Vis mer

Leiligheten er en ettromsleilighet, som betyr at hun sover på en sovesofa i stua, og må finne kreative løsninger for å ha plass til alt hun trenger.

Gyllstrøm sier til NRK at boligmarkedet i byene er vanskelig å komme inn på for unge folk.

- Hvis du ikke får hjelp fra foreldre eller har solgt en leilighet tidligere og sitter med noe egenkapital så er det vanskelig.

33-åringen hadde allerede vært på boligmarkedet en stund, da hun kjøpte den hun bor i nå. Hun håpte på å få noe liknende det hun hadde eid på Hamar, da hun flyttet inn i hovedstaden.

- Leiligheten der var 60 kvadratmeter, og jeg trodde jeg skulle få noe tilsvarende med balkong og en peis. Derfor fikk jeg ganske sjokk da jeg skulle inn på markedet i Oslo, og endte opp med 18 kvadrat og ettroms, sier hun til Dagbladet.

ALT I ETT: Gyllstrøm både har både soverom, kjøkken og stue kombinert i ettromsleiligheten sin. Foto: Privat

Kjøpte av kollega

Gyllstrøm forteller at hun ble tipset av en kollega om leiligheten, noe som gjorde at det føltes tryggere å kjøpe.

- Jeg fikk melding av mekler om at jeg hadde vunnet budrunden, og at leiligheten var min for to millioner. Da fikk jeg mitt første angstanfall - og forhåpentligvis mitt siste.

Hun sier at hun ikke har opplevd altfor mange utfordringer med å bo i en så liten leilighet, og at hun velger å tenke at man må jobbe med det man har.

KREATIV: På en rosa vegg i leiligheten tegner hun, for å gjøre den mer personlig. Foto: Privat
KREATIV: På en rosa vegg i leiligheten tegner hun, for å gjøre den mer personlig. Foto: Privat Vis mer

- Det eneste som er leit er å ikke kunne ha et stort spisebord sånn at jeg kan invitere til brunsj, middag og sånt. Det har ikke stoppet meg så langt, men det blir jo selvfølgelig litt trangt og rotete. Og så savner jeg et skikkelig soverom.

Men selv om Gyllstrøm bare har 18 kvadratmeter å utfolde seg på, har ikke det stoppet henne fra å være kreativ. På en rosa vegg i stua, har hun tegnet flere illustrasjoner, som etterhvert dekker veggen mer og mer.

- Det å tegne på veggen, har vært en del av det å gjøre leiligheten såpass personlig, at jeg skal klare å holde ut i et så lite hjem. Så er det også noe veldig fint med å sette seg ned, koble helt av og bare konsentrere seg om tegning til tider.

Denne 14 kvadratmeter store leiligheten i Oslo ble solgt for 1,7 millioner kroner. Video: Inviso Media og Dagbladet TV Vis mer

Ikke lov lenger

I 2007 vedtok bystyret i Oslo en leilighetsnorm som gjorde det forbudt å bygge nye leiligheter som er mindre enn 40 kvadratmeter. Det ble også forbudt å bygge nye ettromsleiligheter.

En ettromsleilighet er en leilighet som bare har ett oppholdsrom. Som ofte betyr at man har ett bad, og så kombinert kjøkken, soverom og stue i ett og samme rom.

I tillegg til dette sier normen også at maks 20 prosent av leilighetene i Gamle Oslo, Sagene, Grünerløkka, St. Hanshaugen og Nydalen kan være 40 til 50 kvadrat. Minst 30 prosent må være mellom 50 til 75 kvadrat og minst halvparten må være over 80 kvadratmeter.

Akkurat nå er den minste leiligheten til salgs på Finn.no, en leilighet på 13 kvadratmeter, som ligger i Bergen. Denne ligger ute til nesten 1,3 millioner kroner.

Den siste tida har boligprisene på generell basis steget kraftig. Både i Oslo, Asker, Bærum, Follo og Romerike var det historisk høy prisstigning i juni.

Administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund, Bård Folke Fredriksen, sier til NRK at han mener det er altfor få boliger i Oslo, som førstegangskjøpere har råd til. I tillegg mener han at det må bygges flere boliger.

- Her i Oslo må også kommunen tillate at det bygges flere toromsleiligheter. I dag er det strenge begrensninger på hvor mange av den sorten som kan bygges, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!