- Bør selv betale for redningsaksjoner

Skredtatte må selv være med å betale redningsoperasjonen, dersom de var klar over snøskredfaren på forhånd. Det mener lensmann Torstein Seim på Geilo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flere ganger har vi opplevd at folk har ignorert sperrebånd og skilt som advarer mot rasfarlige områder, sier lensmann Torstein Seim til Dagsavisen.

- Det å belaste folk økonomisk, er kanskje den eneste måten vi kan få slutt på slik farlig ferdsel.

Til NTB sier han at det er et problem at folk som utløser skred ikke melder fra om at de er i god behold. Da ville man kunne unngå å sette i gang kostbare leteaksjoner.

Falsk alarm

Ved 14-tiden i går ble det slått full alarm etter skredet ved Geilo. Man var redd to snøbrettkjørere som tidligere var sett i området lå begravet i snømassene. De hadde kommet seg unna.

- Hvis vi kommer over dem som kan ha utløst snøskredet mandag ettermiddag, eller andre som kan komme til å utløse senere skred som følge av klar uaktsomhet, vil vi absolutt vurdere å belaste dem med noen av kostnadene ved redningsaksjonene som blir igangsatt etter skredene, sier Seim til avisen.

Si alltid fra...

Senest i natt ble det iverksatt en leteaksjon i Tromsdalen som kunne vært forhindret. En snøscooterpatrulje, et ambulansehelikopter og redningsmannskaper fra Norsk Folkehjelp og Røde Kors spredte seg i fjellheimen for å lete etter et tysk par i 25-årene som ble meldt savnet da de ikke kom tilbake etter en lengre skitur.

Paret ble imidlertid funnet varme og i god behold på en turisthytte i området, men var lettere sjokkert over at det var blitt satt i gang leteaksjon etter dem. Situasjonen skal bygge på en misforståelse.

- Det er uenighet mellom husvert og paret om hva som er blitt sagt. Men paret har tydeligvis ikke forstått at man må være veldig nøye med tilbakemelding. Det er tross alt et veldig populært utfartssted, og det er blant annet mange ras i området, sier vaktleder Ketil Berg ved Troms politidistrikt til Dagbladet.no.