-  Bør slippe rettssak

Den 30 år gamle mannen bør dømmes til psykiatrisk behandling for drapet på sin høygravide kone, mener Riksadvokaten. Tiltaltes advokat mener han bør slippe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Somaliske Fadheya Saed Dirir (21) ble drept i ekteparets leilighet i Stavanger den 13. januar. Dirir var bare dager unna termin da hun gjentatte ganger ble stukket med kniv ulike steder på overkroppen. Legene klarte verken å redde hennes eller barnets liv.

Hørte stemmer

Riksadvokaten har nå tatt ut tiltale mot hennes 30 år gamle mann, også han fra Somalia. Mannen hørte stemmer og hadde paranoide tvangstanker i dagene før drapet. De rettslig oppnevnte psykiaterne har konkludert med at han var psykotisk på gjerningstidspunktet, og dermed kan han ikke settes i fengsel. Straffeloven åpner likevel for at mannen kan dømmes til behandling «for å verne samfunnet», som det heter.


30-åringens advokat, Bent Endresen, mener at dette er unødvendig.

- Har virkemidler

- Loven sier at han kan , men ikke skal dømmes til behandling. Mannen har vært på psykiatrisk sykehus siden drapet og får god hjelp der. Er det nødvendig å tvangsinnlegge en som selv ønsker behandling? Hvis han plutselig vil ut før han er frisk, kan behandlerne bare tvangsinnlegge ham. Psykiatrien har de nødvendige virkemidlene til disposisjon, sier Endresen.

- Mener du tiltalen er et spill for galleriet?

- Det er et spørsmål man kan stille. Det framgår ikke hvorfor påtalemyndigheten mener dette er nødvendig, sier Endresen. Det var ikke mulig for Dagbladet å få kommentar fra politiet, statsadvokaten eller riksadvokaten i går på grunn av ferie.

DREPT: Fadheya Saed Dirir (21) hadde det fint sammen med sin mann, før han ble psykisk syk. Ektemannen er nå tiltalt for å ha drept henne.