Bor som konger i lutfattig by

DELHI (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud bor som konger under det offisielle besøket i Indias hovedstad. Indiske myndigheter har stilt selveste presidentpalasset, Rashtrapati Bhavan, til rådighet for det norske statsministerparet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontrasten til fattigfolks boforhold i slumbyen Delhi er grell. Mens millioner lever under de mest kummerlige forhold, velter den norske delegasjonen - inklusive journalistene - seg i en luksus man bare kan oppleve i nettopp India.

_Her fornemmer vi hva slags klasseskiller man har i India. Og vi ser fram til å oppleve dette store og mangfoldige landet som preges av mangfold og kontraster, sa Stoltenberg da han møtte norsk presse torsdag ettermiddag.

I tre dager til ende skal statsministeren og hans følge kunne trekke seg tilbake til Rashtrapati Bhavan, et palass som i sin tid huset den engelske visekongen i kronkolonien India. Overdådigheten og pengesløseriet i forbindelse med byggingen av palasset ble fordømt av såvel Mahatma Gandhi som Indias første statsminister, Motilal Neru. Men den sosialdemokratiske Jens Stoltenberg syntes å ta både på palassets rike utsmykninger - og tjenerstabens fargerike uniformer - med godt humør.

Stengte Delhi

Tidligere på dagen fikk statsminister Jens Stoltenberg, fru statsminister Ingrid Schulerud - og det øvrige norske følget - et hyperkort innblikk i Delhis historie. Under en rask sightseeing ble statsministerparet kjørt fra sted til sted i en overdådig svart limousin. Bak sotete glass fikk de et første innblikk i Delhis kontrastfylte virkelighet. Tusenvis av polititjenestemenn var utkalt for å holde orden på sakene. Trafikken ble stoppet og folk holdt tilbake mens følget suste gjennom byen. Ingen skulle forstyrre de besøkende.

Det sosialt engasjerte statsministerparet hadde nok foretrukket et annet møte med India. Men i dagene som kommer skal de følge et mer uortodoks program for statsledere på offisielt besøk. Blant annet skal de i slummen både i Delhi og Bangalore for å besøke institusjoner for syke og mishandlete barn.

Vaksiner

Selv om Norge på de aller fleste måter er et ubetydelig land for formidable India, legger vertsskapet vekt på besøket. Ikke bare er Norge en betydelig bidragsyter i bistands-sammenheng. India ønsker også et nærmere handelssamarbeid med Norge på flere viktige områder, blant annet når det gjelder vannkraftutbygging.

Stoltenberg vil også ta opp den heller bedrøvelige menneskerettighets-situasjonen i verdens nest folkerikeste nasjon.