- Bør sone straffen ut

SON (Dagbladet): - Når straffen som i dag reduseres med en tredjedel, er jeg enig i at den kunne vært strengere, sier tidligere juryformann Odd Nordheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordheim var juryformann under Zedini-saken i Borgarting lagmannsrett. I desember ble Hassan Zedini dømt til 14 års fengsel for drapet på sin kone, magedanserinnen Barbro Zedini. Hun ble funnet drept i Gjersjøen i Follo i mai 1999.

Nordheim har sittet i fire juryer, og har vært meddommer i sju saker. Zedini-saken var hans første som juryformann.

Greie rammer

Han er overrasket over at 54 prosent av jurymedlemmene ønsker strengere straffer.

- Det overrasker meg litt. Personlig mener jeg dagens strafferammer er greie, sier Nordheim.

Likevel reagerer den tidligere juryformannen på at de fleste straffedømte i Norge automatisk går fri etter å ha sonet to tredjedeler av straffen.

- Når man opplever at straffen faktisk reduseres med en tredjedel, er jeg enig i at vi burde ha strengere straffer. Når en person dømmes til lovens strengeste straff, 21 år, bør vedkommende også sone så lenge, sier Odd Nordheim.

Utmåling lett

Som meddommer har han vært med på straffeutmålingsprosessen.

- På en måte er straffeutmålingen enklere enn skyldspørsmålet. Premissene for straffen ligger jo i selve tiltalebeslutningen, derfor er det ikke så vanskelig å komme fram til antall år. Det varierer sjelden med mer enn et år eller to, sier Odd Nordheim.