Nordiske kostholdsråd:

Bør spise «betydelig mindre» rødt kjøtt

De nordiske kostholdsrådene er blitt enda tydeligere på hva vi bør spise mer og mindre av. Men ett råd ble strøket etter svenske protester.

NYE ANBEFALINGER: Å spise hamburgere og andre bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Heiko Junge / NTB
NYE ANBEFALINGER: Å spise hamburgere og andre bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spørsmålet om kjøttforbruket vårt har lenge preget kostholdsdebatten. I Norge ligger anbefalingen på opptil 500 gram rødt kjøtt i uka – men denne grensen bør senkes, ifølge den nordiske kostholdskomiteen. De viser til hensyn til både helse og klimautslipp.

Anbefalingen deres lyder at vi bør spise maks 350 gram rødt kjøtt i uka, ut fra helseperspektiv. Dette gjelder kjøtt som er tilberedt, altså spiseklar vekt.

Men vi bør spise langt mindre enn dette når vi også ser kosthold i sammenheng med miljøhensyn, går det fram av rapporten som legges fram tirsdag. Av miljømessige årsaker bør inntak av rødt kjøtt være «betydelig lavere» enn 350 gram per uke, heter det i anbefalingene.

Snur om amming

Komiteen som har satt sammen rådene har imidlertid snudd på et punkt som gjaldt ammende mødre. Opprinnelig skulle ammende rådes til å fullstendig avstå fra alkohol.

I stedet gis de nå samme råd som for resten av befolkningen.

Ifølge svenske Expressen skjedde dette som følge av protester fra blant andre det svenske Livsmedelsverket.

Den svenske professoren Agnes Wold har i et Twitter-innlegg omtalt det som skremsel mot mødre.

- Bør ikke spise mer hvitt kjøtt

Selv om vi bør kutte ned på rødt kjøtt, bør det ikke føre til at vi spiser mer hvitt kjøtt som kylling og annet fjærfe, mener komiteen. I stedet bør kjøttforbruket erstattes med belgfrukter (bønner og linser) og fisk fra bærekraftig forvaltede bestander.

- Hovedlinjene i rapporten underbygger det som allerede sies i de norske kostholdsrådene, men det sies enda tydeligere enn før, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til NTB.

Miljødirektoratet overleverte fredag 2. juni rapporten «Klimatiltak i Norge mot 2030» til klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). I den anbefaler de en redusering av konsumet av rødt og bearbeidet kjøtt. Video: Regjeringen Vis mer

Kokte poteter og bærekraftig fisk

Noen av hovedanbefalingene i rapporten:

  • Spis mer grove kornprodukter. Fullkorn bør utgjøre minst 90 gram per dag.
  • Frukt, bær og grønnsaker. Anbefaler et variert inntak på mellom 500 og 800 gram per dag.
  • Poteter anses å være del av et sunt og miljøvennlig matkonsum. Kokte eller bakte poteter anbefales, tilberedt med lite fett og salt. Man bør ikke spise mye av frityrstekte poteter.
  • Bønner og linser: Det anbefales at belgfrukter inngår som en betydelig del av kostholdet.
  • Hvitt kjøtt: Det anbefales ikke at konsumet øker fra dagens nivå.
  • Fisk: Det anbefales å spise 300–450 gram fisk i uka fra bærekraftig forvaltede bestander. Av dette bør 200 gram være fet fisk.
  • Melk og andre meieriprodukter: Moderat bruk. 350–500 milliliter melk med lavt fettinnhold per dag er nok til å møte behovet for kalsium og vitamin B12.
  • Fruktjuice bør holdes på lavt til moderat inntak. Bør begrenses for barn.
  • Alkohol: Det er ingen trygg terskel for alkoholbruk. Anbefalingen går derfor ut på at man bør unngå å drikke alkohol, og hvis man drikker, bør inntaket være svært lavt.

Oppdaterte råd trolig til våren

Dette er den sjette nordiske kostholdsrapporten i rekken. Nordisk ministerråd har gitt komiteen i oppdrag å levere oppdaterte anbefalinger basert på den nyeste kunnskap og forskning om kosthold og helse.

Granlund og kollegene i Helsedirektoratet vil nå gjøre seg kjent med innholdet i rapporten. Deretter vil arbeidet med å revidere de nasjonale kostholdsrådene starte til høsten. Dette vil munne ut i nye anbefalinger, trolig våren 2024.

Ser på norske forhold

De nordiske anbefalingene blir lagt fram som felles råd, men rapporten påpeker at det er forskjeller mellom landene. Helsedirektoratet vil ta utgangspunkt i de norske forholdene.

- Vi skal nå gå gjennom tallgrunnlag, se på hva nordmenn spiser og hvordan utviklingen har vært, sier Granlund. Hun understreker at det er hensynet til helse som vektlegges sterkest, selv om miljømessig avveining også er tatt med denne gangen.

Rapporten inneholder 35 kapitler om næringsstoffer og 15 kapitler som tar for seg matvaregrupper.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer